Άσκηση βολών: Δοκιμασία Ετοιμότητας Χειριστή

0
50

Η άσκηση που θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο μας αφορά αποκλειστικά επαγγελματίες που πολεμούν με πλήρη φόρτο μάχης. Στα Αγγλικά το όνομα της άσκησης είναι «Operator Readiness Test» ή ORT για συντομία και θα δούμε αμέσως το πως εκτελείται αλλά και που αποσκοπεί.

Πηγή: M4Carbine.net

Η άσκηση αναπτύχθηκε από τον κύριο Τζέισον Φάλα που τον βλέπετε στη παραπάνω αλλά και στη παρακάτω φωτογραφία. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο κύριος Τζέισον Φάλα είναι ένας παρασημοφορημένος βετεράνος της Αυστραλιανής μονάδας επιπέδου 1, Counter Terrorist and Special Mission Unit (Μονάδα Αντιτρομοκρατικής και Ειδικών Αποστολών) που υπάγεται στη SAS (Special Air Service) της Αυστραλίας. Έπειτα από 12 έτη με δεκάδες τοποθετήσεις σε εμπόλεμες ζώνες και εκατοντάδες επιχειρήσεις, μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου ζει και εργάζεται σήμερα ως εκπαιδευτής ένοπλης μάχης.

Πηγή: BBC.co.uk

Η άσκηση αυτή προϋποθέτει ο χειριστής να φέρει κατά το ελάχιστο τον ακόλουθο εξοπλισμό.

 • Φορέα βαλλιστικών πλακών και εξοπλισμό μάχης με συνολικό βάρος τουλάχιστον 10 κιλά (ελάχιστο βάρος)
 • Βαλλιστικό κράνος
 • Γάντια σκοποβολής
 • Θήκη πιστολιού με μηχανισμό ασφάλισης
 • Θήκες γεμιστήρων αραβίδας με ασφάλεια
 • Θήκες γεμιστήρων πιστολιού με ή χωρίς ασφάλεια

Πηγή: RedBackOne.com

Ο στόχος πρέπει να είναι είτε ανθρώπινης σιλουέτας είτε δύο κύκλοι τοποθετημένοι ο ένας επάνω από τον άλλον με διάμετρο 6″ (15.24 εκατοστά) που αναπαριστούν το κεφάλι και τη καρδιά. Ο στόχος τοποθετείται 6.5 μέτρα από τη θέση του χειριστή. Βλέπετε τον επίσημο στόχο της άσκησης ORT εδώ.

Πηγή: YouTube.com/watch?v=JVMlAR7Pg6o

Για προετοιμασία ο χειριστής έχει ένα γεμιστήρα 10 φυσιγγίων στην αραβίδα του, και αντίστοιχα, ένα γεμιστήρα 10 φυσιγγίων στο πιστόλι του. Τα όπλα είναι οπλισμένα και ασφαλισμένα. Επίσης, διαθέτει ένα εφεδρικό γεμιστήρα αραβίδας με 2 φυσίγγια, και έναν εφεδρικό γεμιστήρα πιστολιού με 2 φυσίγγια.

Πηγή: Coub.com

Όταν δοθεί το σήμα της εκκίνησης ο χειριστής πρέπει από στάση ετοιμότητας με την αραβίδα να εκτελέσει τις ακόλουθες ενέργειες.

 1. Εύστοχες βολές στον επάνω στόχο (κεφάλι) μέχρι να αδειάσει η αραβίδα (δηλαδή 10 βολές)
 2. Μετάπτωση σε πιστόλι
 3. Εύστοχες βολές στο κάτω στόχο (καρδιά) μέχρι να αδειάσει το πιστόλι (δηλαδή 10 βολές)
 4. Ανατροφοδότηση του πιστολιού με τον εφεδρικό γεμιστήρα
 5. Εύστοχες βολές στο κάτω στόχο (καρδιά) μέχρι να αδειάσει το πιστόλι (δηλαδή 2 βολές)
 6. Τοποθέτηση του πιστολιού στη θήκη του
 7. Ανατροφοδότηση της αραβίδας με τον εφεδρικό γεμιστήρα
 8. Εύστοχες βολές στον επάνω στόχο (κεφάλι) μέχρι να αδειάσει η αραβίδα (δηλαδή 2 βολές)

Πηγή: JasonFalla.com

Για να περάσει κανείς τη δοκιμασία ORT χρειάζεται 100% ευστοχία, δηλαδή 12 βολές στον επάνω στόχο και 12 στο κάτω. Ελάχιστο όριο για κάποιον που δεν έχει κατάλληλη εκπαίδευση θεωρούνται τα 20 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση της άσκησης. Καλός χρόνος θεωρείται 18 δευτερόλεπτα, ενώ κάτω από 18 θεωρείται εξαιρετική απόδοση. Βλέπετε την εκτέλεση της άσκησης από τον ίδιο τον κύριο Τζέισον Φάλα παρακάτω.

Η άσκηση αυτή αποσκοπεί στην εξοικείωση με όλους τους βασικούς χειρισμού οπλισμού που θα χρειαστεί ένας πολεμιστής με πλήρη φόρτο μάχης. Από αυτή την άσκηση μπορεί να δει κανείς εάν υπάρχει κάτι που του δημιουργεί πρόβλημα στον εξοπλισμό του, ή κάποια δεξιότητα στην οποία απαιτεί περαιτέρω εκπαίδευση και εξάσκηση.

Source link