Άσκηση βολών ψέκασε και πλήρωσε

0
69

Ασφαλώς η άσκηση που θα δούμε εδώ είναι σχεδιασμένη για τον ακριβώς αντίθετο λόγο από το όνομα της. Δηλαδή, για τη βελτίωση της ευστοχίας μας και όχι να ψεκάζουμε βολίδες και να προσευχόμαστε ότι πέτυχαν το στόχο τους. Η άσκηση είναι μέρος του προγράμματος TAPS (Tactical Application of Practical Shooting, Τακτική Εφαρμογή Πρακτικής Σκοποβολής) του θρύλου του χώρου, κυρίου Πατ ΜακΝαμάρα.

Πηγή: PersonalDefenseWorld.com

Για τον κύριο Πατ ΜακΝαμάρα έχουμε γράψει πολλά κατά καιρούς. Ένας άνθρωπος με δεκαετίες εμπειρίας σε ειδικές επιχειρήσεις, από τα πιο γνωστά στελέχη της Delta Force, πρωταθλητής σε πολλούς αγώνες αγωνιστικής σκοποβολής, και επίσης διετέλεσε και επί δύο χρόνια εκπαιδευτής όλων των στελεχών της Delta Force στο χειρισμό φορητών όπλων. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του προγράμματος, που εφαρμόζεται και σήμερα, είναι το πρωτόκολλο TAPS που ανέπτυξε και από εκεί προέρχεται και αυτή η άσκηση.

Πηγή: BallisticMag.org

Η αρχή εκπαιδεύσεως του κυρίου Π. ΜακΝαμάρα είναι να να απλοποιεί κάθε θεμελιώδη αρχή στα στοιχειώδη αντικείμενα που την αποτελούν, έπειτα να τελειοποιεί αυτά τα αντικείμενα μεμονωμένα, και εν τέλει να τα ενώνει όλα μαζί σε μία προχωρημένη άσκηση. Μία φράση που λέει πάντα αναφερόμενος σε αυτή την άσκηση βολών είναι «δε μπορείς να αστοχήσεις αρκετά γρήγορα» θέλοντας να δείξει ότι η ταχύτητα έρχεται δεύτερη. Πρώτα απ’όλα έρχεται η ευστοχία και σωστή εκτέλεση των θεμελιωδών αρχών.

Πηγή: PersonalDefenseWorld.com

Η άσκηση εκτελείται με μόλις ένα στόχο τύπου IPSC όπως αυτός που βλέπετε στη συνέχεια. Η αξιολόγηση είναι αρκετά απλή. Οποιαδήποτε βολή δε πηγαίνει μέσα στη ζώνη Α του στόχου, σημαίνει ότι το «πληρώνεις» (κατά το όνομα της ασκήσεως) κάνοντας κάτι όπως 50 κάμψεις, τρέξιμο 400 μέτρων, κτλ.

Πηγή: AlcoTarget.com

Πέρα από αυτό, η εκτέλεση έχει ως εξής. Ανάλογα με το επίπεδο ικανότητας των σκοπευτών ορίζετε ένα ανάλογο χρόνο στο χρονόμετρο σας και μία απόσταση. Για παράδειγμα, από τα 10 μέτρα με χρόνο 5 δευτερόλεπτα. Με την έναρξη του χρονομέτρου όλοι πρέπει εντός του προκαθορισμένου χρόνου να επιτύχουν εύστοχες βολές.

Πηγή: PersonalDefenseWorld.com

Εάν καταφέρετε να έχετε όλους τους σκοπευτές σταθερά να είναι εύστοχοι και εντός του χρόνου, τότε είτε μειώνετε το χρόνο, είτε αυξάνετε την απόσταση, είτε και τα δύο μαζί. Ο στόχος της άσκησης είναι η βελτίωση της ικανότητας ευστοχίας καθώς και να υπάρχει ένα ελάχιστο όριο στην ομάδα. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κύριος Π. ΜακΝαμάρα τέτοιες ασκήσεις είναι καλές και για ανάθεση ως άσκηση αξιολόγησης για το εάν κάποιος είναι έτοιμος να εργαστεί στη μονάδα σας. Για παράδειγμα, όταν έχετε βρει ότι όλα τα στελέχη σας μπορούν να είναι 100% εύστοχοι σε ένα συγκεκριμένο χρόνο/απόσταση από κάποια συγκεκριμένη στάση βολής (π.χ. με πιστόλι σε κρυμμένη θήκη μέσης). Μπορείτε πλέον να το καθιερώσετε ως άσκηση αξιολόγησης, ανάμεσα σε άλλες, για κάποιον που θέλει να έρθει να εργαστεί στην ομάδα σας.

Source link