Έρχονται τα Ρομπότ: Τα πρώτα drones του ΝΑΤΟ στην Σιγκονέλλα

0
20

Μοιραστείτε το άρθρο

Μόνο του στον αέρα σχεδόν επί ένα εικοσιτετράωρο, το πρώτο από τα πέντε μη επανδρωμένα αναγνωριστικά μεγάλου ύψους RQ-4D με διακριτικά του ΝΑΤΟ προσγειώθηκε στον Αεροναύσταθμο Σιγκονέλλα στην Σικελία στις 21 Νοεμβρίου γράφοντας ιστορία. Έχοντας απογειωθεί από το Palmdale της Καλιφόρνια 22 ώρες νωρίτερα, το Global Hawk ‘AV-SA-0015’ σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει η Συμμαχία στις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης με μέσα τεχνολογίας αιχμής, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ.

Βασισμένα στο RQ-4 Block 40 της αμερικανικής Αεροπορίας, τα NATOϊκά Global Hawk του προγράμματος AGS (Alliance Ground Surveillance) είναι προσαρμοσμένα στις προδιαγραφές της Συμμαχίας για διεξαγωγή επιχειρήσεων ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) με κάθε καιρό. Τα άλλα τέσσερα drones του τύπου πραγματοποιούν ήδη διάφορες πτητικές δοκιμές.

Όταν παραδοθούν και τα υπόλοιπα, θα αρχίσουν να πετούν εξόδους πιστοποίησης πριν αποδοθούν στην δύναμη AGS του ΝΑΤΟ για εκμετάλλευση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 χώρες-μέλη της Συμμαχίας (Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ηνωμένες Πολιτείες) ενώ η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα των RQ-4D αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το RQ-4 Global Hawk είναι μια μη επανδρωμένη πλατφόρμα αναγνώρισης μεγάλου ύψους και εμβέλειας (High-Altitude Long-Endurance, HALE) με ακτίνα δράσης που φτάνει τα 12.300 ναυτ. μίλια. Έχοντας βάρος πάνω από 14,5 τόννους κατά την απογείωση, μπορεί να εκτελεί την αποστολή του από ύψος 60.000 ποδών πετώντας επί 30 και πλέον ώρες χάρη στον τουρμποφάν F137-RR-100 της RR-North American και τα 39,8 μ. εκπέτασμα πτερύγων που διαθέτει. Η έκδοση Block 40 κατέχει το ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας πτήσης χωρίς ανεφοδιασμό αεροσκάφους της USAF με 34,3 ώρες.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com