Έτσι κρύβουν ένα τέρας 50 τόννων στο«κουτί» του (βίντεο)

0
44

Μοιραστείτε το άρθρο

Aναρωτηθήκατε ποτέ πώς φορτώνεται ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος βάρους σχεδόν 50 τόννων στο υπόγειο σιλό του; Σιγά-σιγά και πολύ προσεκτικά! Εδώ βιασύνη και περιττές κινήσεις δεν υπάρχουν. Κανείς δεν θέλει να συμβεί κάτι που θα χαλάσει την ημέρα όλων, σωστά; Γι’ αυτό άλλωστε φροντίζει η εκπαίδευση του προσωπικού των Ρωσικών Στρατηγικών Δυνάμεων.

Ένα μοναδικό βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνει την λεπτή διαδικασία καθαίρεσης ενός RS-24 ‘Yars’ (κωδ. ονομασία NΑΤΟ, SS-29) από το όχημα-φορέα στο σιλό εκτόξευσής του σε μια βάση στρατηγικών βλημάτων της 28ης Μεραρχίας Πυραύλων στην Καλούγκα της δυτικής Ρωσίας. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η συγκεκριμένη μονάδα (Φρουρών) στο Καζέλσκ ήταν η πρώτη που παρέλαβε τον νέο ICBM, συνεχίζοντας τον επανεξοπλισμό των υπογείων βάσεων που ελέγχει.

Ο RS-24 είναι ένα τέρας 49.600 κιλών που δύναται να φέρει τρείς έως έξι ανεξάρτητες θερμοπυρηνικές κεφαλές (MIRV) με ισχύ από 150-300 μέχρι 500 κιλοτόνους. Η πρώτη –δοκιμαστική– εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2007 και τέθηκε σε υπηρεσία στις αρχές του 2010 αντικαθιστώντας τους παλαιότερους R-36 (SS-18 ‘Satan’) και UR-100N (SS-19 ‘Stiletto’) που συμπλήρωναν δεκαετίες.

Διαθέτοντας βεληνεκές 11.000-12.000 χλμ, ο τύπος μπορεί να αποφύγει όλα τα σύγχρονα αλλά και μελλοντικά αντιβαλλιστικά συστήματα, ισχυρίζονται οι Ρώσοι, συμπεριλαμβανομένου του Aegis Ashore. Λέγεται ότι οι ρωσικές Πυραυλικές Δυνάμεις διαθέτουν τουλάχιστον 109 διηπειρωτικούς RS-24 ενώ το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι ένα τέταρτο Σύνταγμα Στρατηγικών Πυραύλων πρόκειται να εξοπλισθεί με ‘Yars’.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com