Αμυντικό σύστημα Fortem DroneHunter F700

0
64

Όσοι ασχολείστε με το χώρο των αμυντικών συστημάτων σίγουρα θα ευθυμήστε ότι το Φεβρουάριο του 2020 διέρρευσε ότι το Πεντάγωνο των ΗΠΑ είχε επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στο «προηγμένο» αμυντικό σύστημα DroneHunter F700 της αμερικανικής εταιρίας Fortem Technologies. Ένα σύστημα που αναπτύσσει επισήμως η εταιρία Fortem από το 2016 και είναι αρκετά ιδιαίτερο, αν και σχετικά απλό τεχνολογικά.

Πηγή: AviationToday.com

Η θεμελιώδης διαφορά του F700 από τα μέχρι σήμερα διαδεδομένα αντίμετρα για επιθέσεις με drone της αγοράς, είναι ότι δε στοχεύει στη κατάρριψη των εχθρικών drone στέλνοντας ισχυρά σήματα (κατά κανόνα μετρήσεων υψομέτρου ή/και διακοπής επικοινωνίας με το σύστημα διαχείρισης) που οδηγούν σε παρεμβολές με αποτέλεσμα την άμεση προσγείωση-κατάρριψη του. Αντίθετα, το F700 αποτελείται το ίδιο από φτηνά drone που με ένα δίχτυ αρπάζουν τα επιθετικά drone και τα μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Πηγή: FortemTech.com

Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρία, το αμυντικό σύστημα DroneHunter F700 μέχρι σήμερα έχει επιτυχώς αναχαιτίσει και συλλέξει παραπάνω από 4000 απειλητικά drone σε μία πληθώρα κρίσιμων υποδομών. Από αεροδρόμια, έως πετρελαιοπηγές, στρατιωτικές υποδομές, κυβερνητικά κτήρια, φυλακές, στάδια, κέντρα πληροφοριών (data centers), κ.ά. Βλέπετε ένα βίντεο επίδειξης του τρόπου λειτουργίας του παρακάτω.

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι κάτι το ιδιαιτέρως εντυπωσιακό καθώς έχουμε δει ακόμα και χομπίστες κατασκευαστές από drone να χρησιμοποιούν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για πολλές χρήσεις όπως αναγνώριση και ακολούθηση αντικειμένων, αλληλεπίδραση και δημιουργία σχηματισμών σε σμήνη από φτηνά drone, και πολλά άλλα. Με παρόμοιο τρόπο, το F700 εντοπίζει άλλα ιπτάμενα drones και εν συνεχεία τα πλησιάζει και εκτοξεύει το δίχτυ του. Εάν εντοπίσει ότι το έχει συλλάβει (υποθέτουμε συνδυασμός από αισθητήρες πίεσης για το βάρος στο δίχτυ και ότι το drone που πετούσε πριν κοντά του δεν ακολουθεί μοτίβο πτήσης πλέον), τότε επιστρέφει στο προκαθορισμένο σημείο εναπόθεσης. Εκεί μπορεί να γίνει εγκληματολογική ανάλυση του εχθρικού drone ή, εάν ήταν drone-βόμβα, μπορεί να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο ελεγχόμενης καταστροφής. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρία του μπορεί να μεταφέρει drone που έχει βάρος έως και 7.5 κιλά, και εάν δε μπορεί να το μεταφέρει ή να το προσγειώσει, τότε έχει και τη δυνατότητα ελεγχόμενης προσγείωσης με αλεξίπτωτο.

Πηγή: FortemTech.com (επεξεργασμένη)

Καθώς η τεχνολογία του μπορεί εύκολα να αλλάξει ώστε αντί για δίχτυ να πυροδοτεί άλλα όπλα, το F700 βγαίνει και στην έκδοση C-UAS (Combat Unmanned Aerial System, Μαχητικό Μη Επανδρωμένο Εναέριο Σύστημα) όπου μπορεί να ρίχνει βολές σε κινητήρες διερχόμενων οχημάτων αυτοκτονίας ή άλλες παρόμοιες χρήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακόμα σε επιχειρησιακή λειτουργία. Βλέπετε μερικές από τις μελλοντικές χρήσεις του παρακάτω.

Πηγή: FortemTech.com (επεξεργασμένη)

Και στις δύο περιπτώσεις, ο χειριστής του ορίζει μία γεωγραφική ζώνη προστασίας και το F700 σε συνεργασία με το ραντάρ της εταιρίας Fortem, το ραντάρ TrueView, παρατηρεί αυτό το χώρο και επεμβαίνει όπως έχει προγραμματιστεί εάν εντοπίσει κάποιο εναέριο αντικείμενο. Παρακάτω βλέπετε πως είναι το ραντάρ TrueView αριστερά, και δεξιά το πως τοποθετείται σε συνδυασμό με οπτικούς αισθητήρες (κάμερες υψηλής ανάλυσης). Πρακτικά, τέτοιες «κολώνες» με TrueView και κάμερες θα τοποθετηθούν περιμετρικά του χώρου που θέλουμε να ασφαλίσουμε ώστε να παρέχουν κάλυψη 360 μοιρών.

Πηγή: FortemTech.com & YouTube.com/watch?v=z_r70oYjEnI

Εν συνεχεία, οι αισθητήρες αυτοί συνδέονται με τον υπολογιστή-εξυπηρετητή που έχει το λογισμικό SkyDome το οποίο είναι και αυτό που λαμβάνει τα σήματα των αισθητήρων και διαχειρίζεται τα drone F700 που βλέπουμε εδώ όπως το έχει προγραμματίσει ο χειριστής του. Βλέπετε το πως είναι η εικόνα του προγράμματος αυτό καλύτερα στη συνέχεια.

Πηγή: YouTube.com/watch?v=z_r70oYjEnI

Όπως βλέπετε είναι αρκετά απλό λογισμικό με μόλις τρεις βασικές επιλογές. Τις επιλογές Live (πραγματική-ζωντανή κατάσταση), History (ιστορικό), και Config (ρύθμιση). Εάν το λογισμικό SkyDome εντοπίσει μία απειλή από τα σήματα των ραντάρ TrueView, τότε θα προγραμματίσει ένα ή περισσότερα F700 drone να την αναχαιτίσουν. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας η εντολή πυροδότησης (είτε αυτό είναι δίχτυ είτε κάτι άλλο) πρέπει να εγκριθεί από το χειριστή.

Πηγή: YouTube.com/watch?v=z_r70oYjEnI

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρία Fortem είναι αρκετά ανοικτή αναφορικά με την αρχιτεκτονική των drones που χρησιμοποιεί για το F700 και αυτό φαίνεται και από τα διάφορα διαγράμματα που παρέχει για τα χαρακτηριστικά του. Όπως το ακόλουθο που δείχνει το πως ασφαλίζεται η μπαταρία του.

Πηγή: FortemTech.com (επεξεργασμένη)

Όπως επίσης και τα επόμενα δύο που παρουσιάζουν άλλα βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του που δεν είναι εύκολα ορατά από τις διαθέσιμες φωτογραφίες και βίντεο.

Πηγή: FortemTech.com (επεξεργασμένη)

Ωστόσο, αναλυτικές τεχνικές λεπτομέρειες δεν είναι διαθέσιμες από ανοικτές πηγές ούτε για το F700, αλλά ούτε για τα TrueView και SkyDome που αποτελούν μέρος του συστήματος προστασίας που παρουσιάζουμε εδώ. Όλα τα παραπάνω στη πράξη μπορείτε να τα δείτε και από το ακόλουθο βίντεο δοκιμών του συγκεκριμένου αμυντικού συστήματος από το 2019.

Αντίστοιχα, παρακάτω βλέπετε μία πιο καλή φωτογραφία του κάτω μέρους του drone όπου φαίνονται οι δύο εκτοξευτές από το δίχτυ, ο πρωτότυπος σχεδιασμός της θήκης μπαταρίας που δρα επίσης ως αντίβαρο, οι αμπούλες συμπιεσμένου αέρα που χρησιμοποιούνται για τη πυροδότηση του διχτυού, και οι κεραίες επικοινωνίας του drone.

Πηγή: AviationToday.com

Κλείνοντας, σίγουρα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα λύση σε μία πραγματική απειλή, αλλά έχει και αυτή τους κινδύνους της. Τι συμβαίνει όταν κάποιος χακάρει το SkyDome και πάρει τον έλεγχο των F700; Πόσο προστατευμένα είναι τα F700 από παρεμβολές; Τι γίνεται εάν το επιθετικό drone ξεπερνάει τα 7.5 κιλά σε βάρος; Και πολλά άλλα. Παρ’όλα αυτά, το θεωρούμε μία ενδιαφέρουσα τεχνολογία που σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον.

Source link