Αναβάθμιση εκατομμυρίων για τα σόναρ των αυστραλιανών ‘Collins’

0
10

Με ένα συμβόλαιο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, η Thales Australia πρόκειται να αναβαθμίσει τα σόναρ των έξι υποβρυχίων κλάσης ‘Collins’ του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας.

Επαναστατική τεχνική επισκευής υποβρυχίων αναπτύσσεται από την Αυστραλία

Τα δύο συμβόλαια που υπογράφηκαν, αξίας περίπου 23.7 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, αφορούν στη σχεδίαση και εφαρμογή του Συστήματος Αποφυγής Ναρκών και Εμποδίων και της Κεραίας Υποκλοπής Υψηλής Συχνότητας για τον στόλο των υποβρυχίων. Η υπουργός Αμύνης της χώρας, Linda Reynolds είπε πως και τα δύο συστήματα αποτελούν σημαντικό μέρος του προγράμματος εκσυγχρονισμού του σόναρ των υποβρυχίων ‘Collins’.

“Τα έξι υποβρύχια κλάσης ‘Collins’ είναι εξαιρετικά ικανά και προβάλλουν την υπεροχή του ναυτικού μας στην περιοχή ενώ είναι μόνο στο ήμισυ της επιχειρησιακής τους ζωής”, δήλωσε η υπουργός.

“Για να διατηρήσουμε την υπεροχή αυτή, αναβαθμίζουμε και βελτιώνουμε τα συστήματά τους περιλαμβανομένου του σόναρ (…) Σκοπός του Συστήματος Αποφυγής Ναρκών και Εμποδίων και της Κεραίας Υποκλοπής Υψηλής Συχνότητας είναι να εντοπίζει με ακουστική σάρωση και με ακρίβεια εμπόδια, περιλαμβανομένων ναρκών, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για το υποβρύχιο. Η Κεραία Αναχαίτισης Υψηλής Συχνότητας αποκαλύπτει ήχους υψηλής συχνότητας περιλαμβανομένων εκπομπών σόναρ”.

Το πρόγραμμα υποβρυχίων κλάσης ‘Collins’ εκκίνησε το 1982 για να αποδώσει έξι νέα υποβρύχια που θα ναυπηγούντο στην Αυστραλία για το Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό. Τα υποβρύχια της κλάσης ‘Collins’ είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα μη πυρηνικά υποβρύχια στον κόσμο. Από την αρχή αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα λειτουργίας και απόδοσης, με το πρώτο πλοίο της κλάσης, το HMAS Collins, να παραδίδεται στο ναυτικό της Αυστραλίας το 1996. Το έκτο και τελευταίο, HMAS Rankin, παραδόθηκε μόλις το 2003. Επιπλέον, προκάλεσαν και σημαντικό πολιτικό σκάνδαλο με σημαντικές κατηγορίες για τη διαδικασία επιλογής και διαχείρισης της ναυπήγησής τους.

Αυστραλία: το κόστος των νέων υποβρυχίων εκτοξεύεται κατά 10 δις

Σήμερα, η κλάση υποβρυχίων βρίσκεται επίσημα σε διαδικασία αντικατάστασης από το 2007 αλλά ο αρχικά προγραμματισμένος παροπλισμός τους μέχρι το 2026 παρατάθηκε για κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2030. Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση της Αυστραλίας δρομολογεί ακόμα μία αναβάθμιση των ικανοτήτων των υποβρυχίων που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει το ναυτικό.

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com