Αναπόφευκτη κατάρρευση του Ρωσικού Ναυτικού προβλέπουν Ρώσοι αξιωματικοί

0
27

Μοιραστείτε το άρθρο

Το Ρωσικό Ναυτικό απειλείται με κατάρρευση και μάλιστα σύντομα, προειδοποιούν δημόσια αξιωματικοί του, σε περίπτωση που δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που μαστίζουν τα ναυπηγεία μονάδων επιφανείας, υποστηρίζει δημοσίευμα του UAWire, επικαλούμενο δηλώσεις του Πλωτάρχη Μαξίμ Κλίμοφ στον ρωσικό ιστότοπο ΒΠΚ.

«Τα πλοία μικρής εμβέλειας είναι ταλαιπωρημένα, παρωχημένα και ουσιαστικά έχουν πάψει να είναι αξιόμαχα» ενώ τα πολεμικά μεγάλης εμβέλειας είναι επίσης «πεπαλαιωμένα, δαπανηρά στη λειτουργία τους και λίγα». Στις αρχές του 2020 η κατάσταση αυτή αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην «κατάρρευση» του Ναυτικού, ισχυρίζεται ο Κλίμοφ, μην παραλείποντας να ασκήσει κριτική στα νέα προγράμματα υπό εξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό μονάδων επιφανείας.

Ο μόνος τρόπος για να αναστραφεί η κατάσταση, πιστεύει ο Πλωτάρχης Κλίμοφ, είναι το Ναυτικό και η αμυντική βιομηχανία να συντονιστούν απέναντι «στην δραματική ανάγκη για έναν μεγάλο αριθμό αποτελεσματικών σκαφών, μικρής και μεγάλης ακτίνας δράσης». Μόλις δύο μήνες νωρίτερα, ο Πλοίαρχος Κονσταντίν Σιφκόφ προειδοποιούσε για την «αδιαμφισβήτητη κυριαρχία» όπως είχε δήλωσε χαρακτηριστικά, του αμερικανικού Ναυτικού στους ωκεανούς.

Τον Μάρτιο του 2017 ο αμερικανικός Στόλος είχε 12 φορές περισσότερα αεροπλανοφόρα από το ρωσικό Ναυτικό, 6,5 φορές περισσότερα καταδρομικά, πέντε φορές πιο πολλά αντιτορπιλλικά και τετραπλάσια πυρηνικά υποβρύχια πολλαπλών αποστολών, επεσήμαινε. Απέναντι σε αυτή την ισχύ, τα πλήρως ετοιμοπόλεμα πλοία του ρωσικού Ναυτικού στην περιοχή της Άπω Ανατολής ήταν, όπως τονίζει, αριθμητικώς «ανεπαρκή».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ρωσικό Ναυτικό στην προσπάθειά του να ανακτήσει την παλαιά του δύναμη δεν είναι καινούργια και η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας σίγουρα τα καθιστά πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, αργά αλλά σταθερά (όσο αυτό είναι εφικτό) η Μόσχα επανεξοπλίζεται με νέο υλικό και αναβαθμίζει/εκσυγχρονίζει παλαιότερο.

Οι σχετικές ειδήσεις που έρχονται στην δημοσιότητα από ρωσικά ΜΜΕ, εάν δεν υποδηλώνουν σε αδιευκρίνιστο ποσοστό «ευσεβείς πόθους» για επιχειρησιακούς λόγους –διότι ως γνωστόν… Ο Εχθρός Παρακολουθεί– κατά τα λοιπά δείχνουν μια εργώδη προσπάθεια σε εξέλιξη. Απλώς ο ρυθμός ολοκλήρωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και, κυρίως, η εξεύρεση των απαιτούμενων, διόλου ευκαταφρόνητων, πιστώσεων παραμένουν ακανθώδη ζητήματα. Όσο για την «κατάρρευση του ρωσικού Ναυτικού» είναι μια πολύ πιο μεγάλη συζήτηση απ’ ότι θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com