Αντί πινακίου φακής: Οι δύο Adelaide πωλήθηκαν μόλις 65 εκατ. ευρώ στη Χιλή!

0
27

100713-O-XXXXX-047
PACIFIC OCEAN (July 13, 2010) The Royal Australian Navy frigate HMAS Newcastle (FFG 06) fires an Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) as part of the surface-to-air missile exercise with the Royal Australian Navy frigate HMAS Warramunga (FFH 152) during Rim of the Pacific (RIMPAC) 2010 exercises. RIMPAC is a biennial, multinational exercise designed to strengthen regional partnerships and improve multinational interoperability. (Australian Defense Forces photo/Released)

Μοιραστείτε το άρθρο

Το Χιλιανό Ναυτικό παρέλαβε επίσημα τις δύο πρώην αυστραλιανές φρεγάτες κλάσης Adelaide στις 15 Απριλίου, σε μια συμφωνία όπου το κόστος είναι λίγο πάνω από 100 εκατ. δολάρια Αυστραλίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «ABC».

Με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, το ποσό αντιστοιχεί σε λίγο παραπάνω από 60 εκατ. Ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το «ABC» αναφέρει η συμφωνία με τη Χιλή κοστίζει 110 εκατ. δολάρια (ή 65 εκατ. Ευρώ), από τα οποία 45 εκατ. δολάρια Αυστραλίας αφορούν το κάθε πλοίο, με τα υπόλοιπα χρήματα να κατευθύνονται σε ανταλλακτικά, υποστήριξη και υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Επίσημο: Οι Adelaide πέρασαν στα χέρια της Χιλής

Το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας έχει αποφύγει να επιβεβαιώσει το νούμερο επισημαίνοντας: «Αφού τώρα τα πλοία ανήκουν επίσημα σε άλλο ναυτικό, το υπουργείο δεν θα κάνει κάποιο σχόλιο». Τη δημοσίευση του κόστους φαίνεται πως δεν ήθελε ούτε η Χιλή λόγω των κοινωνικών ταραχών που η κυβέρνησή της κλήθηκε πρόσφατα να αντιμετωπίσει.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόστος των Adelaide εμφανίζεται τόσο χαμηλά, μιας και άλλες αναφορές μιλούσαν για 100 εκατ. δολάρια για κάθε πλοίο ξεχωριστά. Η πώληση των φρεγατών έγινε με διακρατική συμφωνία και η άφιξή τους στη Χιλή αναμένεται στα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με το «Jane’s», εκεί θα λάβουν αντιβληματικό σύστημα Goalkeeper μιας και το μοναδικό Phalanx κάθε πλοίου ξηλώθηκε. Όπως είχαμε γράψει τον περασμένο Οκτώβριο τα Phalanx ήταν πολύ πιθανό να αξιοποιηθούν σε άλλα πλοία, για παράδειγμα τα LHD κλάσης Canberra, κάτι που ήταν εξίσου πιθανό για τα ενεργά συστήματα παραπλάνησης πυραύλων Nulka. Τα Goalkeeper θα προέλθουν από τις δύο φρεγάτες τύπου L, οι οποίες παροπλίστηκαν αθόρυβα τους προηγούμενους μήνες. Από τις L θα μπορούσε να παρθεί επιπλέον εξοπλισμός για την περαιτέρω αναβάθμιση των Adelaide.

ΑΠΟΨΗ: Τι τρέχει με τις Adelaide;

Οι δύο φρεγάτες τύπου L ναυπηγήθηκαν τη δεκαετία του 1980 για το Βασιλικό Ολλανδικό Ναυτικό και κατέληξαν μεταχειρισμένες στη Χιλή τη δεκαετία του 2000. Με βάση το «Marineschepen», τα σενάρια για την τύχη τους είναι τρία: να πωληθούν, να οδηγηθούν σε διαλυτήριο ή να γίνουν στόχοι σε άσκηση.

Οι δύο Adelaide (HMAS Melbourne, HMAS Newcastle) εισήλθαν σε υπηρεσία με το Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό το 1992-1993 και έχουν εκσυγχρονιστεί, ώστε να φέρουν Α/Α πυραύλους SM-2MR Block IIIA και RIM-162B ESSM.

Ο ΑΓΕΝ έχει επισκεφτεί φρεγάτα Adelaide τον περασμένο Μάιο, την HMAS Newcastle

Κάπου εδώ να θυμίσουμε πως για τις Adelaide είχε εμφανιστεί να εκδηλώνει ενδιαφέρον και η Ελλάδα, με τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη να ενημερώνει τους διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 19 Δεκεμβρίου 2018 «πως αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να είναι μία ενδιάμεση λύση για το Πολεμικό Ναυτικό». Έκτοτε όμως το θέμα ατόνησε και τελικά εγκαταλείφτηκε. Στο μεταξύ η Χιλή κινήθηκε δυναμικά και τις απέκτησε…

Συζήτηση για Adelaide τέλος, καταλήγουν στη Χιλή (… και μπράβο μας)

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com