Αντιπαρακολούθηση: Ξενοδοχεία | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
253

Εάν ταξιδεύετε συχνά, και ιδιαίτερα σε όχι και τόσο φιλικές χώρες, σίγουρα θα λαμβάνετε κάποια μέτρα αντιπαρακολούθησης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε κάποιες χώρες οι «ξένοι» παρακολουθούνται κυριολεκτικά από τη στιγμή που θα περάσουν τα σύνορα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποια απλά πράγματα για αντιπαρακολούθηση σε ξενοδοχεία. Προσοχή! Δε θα αναφερθούμε σε θέματα ασφαλείας όπως π.χ. ποιοι είναι πιο ασφαλείς όροφοι, πόσες εξόδους πρέπει να έχετε κοντά στο δωμάτιο σας, κτλ. Το άρθρο είναι αποκλειστικά για αντιπαρακολούθηση σε ξενοδοχεία.

Πηγή: RealRussiaToday.com

Αρχικά να τονίσουμε ότι όσο πιο εμφανή μέτρα αντιπαρακολούθησης λαμβάνουμε, τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες να θεωρηθούμε ακόμα πιο ύποπτοι (εάν μιλάμε για κρατική παρακολούθηση). Έτσι, πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν δύο τακτικές. Πρώτον η αθόρυβη κατά την οποία αποφεύγουμε τη παρακολούθηση χωρίς να κάνουμε αισθητό το ότι το κάνουμε συνειδητά, και δεύτερον, η θορυβώδης όπου κάνουμε αισθητό ότι γνωρίζουμε ότι παρακολουθούμαστε και λαμβάνουμε ανάλογα μέτρα. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το κάθε ένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που ο καθένας πρέπει να κρίνει κατά περίπτωση.

Πηγή: Komando.com

Κράτηση
Κατά την αθόρυβη μέθοδο, δε κάνουμε καμία εκ των προτέρων κράτηση αλλά όταν φτάσουμε στο προορισμό μας κάνουμε επί τόπου κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο που δε θεωρούμε ύποπτο. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορούμε να αλλάζουμε ξενοδοχεία ή να κάνουμε πολλαπλές κρατήσεις και να μένουμε σε διαφορετικά κάθε ημέρα. Αντίστοιχα, στη θορυβώδη μέθοδο κάνουμε ηλεκτρονικά μία ολοκληρωμένη, προπληρωμένη κράτηση αλλά ποτέ δε πηγαίνουμε σε αυτό το ξενοδοχείο. Πηγαίνουμε σε κάποιο άλλο αρκετά μακριά και κατά προτίμηση σε κάποιο στο οποίο μπορούμε να πληρώσουμε με μετρητά. Είναι καλό να έχουμε τουλάχιστον δύο εναλλακτικές κάθε φορά ώστε σε περιπτώσεις κινδύνου να μπορούμε πολύ γρήγορα να μεταβούμε σε ένα άλλο σημείο. Επίσης, με την άνοδο των ενοικιάσεων προσωπικών κατοικιών ίσως να είναι πιο ασφαλής η χρήση μίας τέτοιας οικίας.

Πηγή: Pinterest.com

Μετάβαση στο ξενοδοχείο
Εδώ ακολουθούμε τις τυπικές τακτικές αντιπαρακολούθησης. Εφόσον είναι εφικτό, είναι καλή ιδέα η αλλαγή πολλών μέσων μεταφοράς που δεν απαιτούν οποιοδήποτε στοιχείο μας. Π.χ. μετάβαση με λεωφορείο σε μία άλλη πόλη, έπειτα χρήση τραίνου για τη περιοχή προορισμού, και τέλος κάποιο ταξί ή περπάτημα χωρίς ποτέ να δώσουμε κάτι που θα προδώσει τη ταυτότητα μας. Με αυτό το τρόπο κάνουμε τη παρακολούθηση με ηλεκτρονικά μέσα πολύ δυσκολότερη με δεδομένο ασφαλώς ότι δεν έχουμε επάνω μας καμία «έξυπνη» συσκευή που το θεωρούμε δεδομένο για αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: VoxEurop.eu

Είσοδος στο δωμάτιο
Αρχικά παρατηρήστε τι υπάρχει γύρω, ποια σημεία είναι εκτεθειμένα, κτλ. Εάν έχει γυάλινα παράθυρα τότε τοποθετήστε κάποιο ραδιόφωνο κοντά ώστε οι δονήσεις του να αλλοιώνουν οποιαδήποτε καταγραφή με μικρόφωνα-λέιζερ. Αποσυνδέστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλεοράσεις. Τέλος, κάντε έναν απλό έλεγχο για για κρυμμένες κάμερες ή/και μικρόφωνα σε αεραγωγούς, ανιχνευτές καπνού, κτλ. Εάν έχετε τη παραμικρή υποψία, τότε βρείτε μία δικαιολογία (π.χ. δεν έχει ωραία θέα, φοβάστε τα ύψη/χαμηλούς ορόφους, έχει φασαρία, κτλ.) και ζητήστε να σας αλλάξουν το δωμάτιο. Η αλλαγή του δωματίου είναι γενικά καλή πρακτική για αντιπαρακολούθηση ακόμα και κατά τη διάρκεια της διαμονής σας. Εάν έχετε σοβαρές υποψίες ότι το δωμάτιο παρακολουθείται τότε να είστε προσεκτικοί κατά την έρευνα σας διότι ίσως να προδώσει τις προθέσεις σας (π.χ. εάν δουν ότι κάνατε κάποια πολύ μεθοδική αναζήτηση για κρυμμένα συστήματα καταγραφής).

Πηγή: LongRoom.com

Διαμονή στο δωμάτιο
Πρώτον, από τη στιγμή που θα μπείτε στο δωμάτιο θα πρέπει να κλειδώσετε όλες τις διαθέσιμες κλειδαριές και να τοποθετήσετε το «Μην Ενοχλείτε» (Do Not Disturb) στη πόρτα το οποίο δε θα το βγάλετε μέχρι να φύγετε από το ξενοδοχείο. Εάν θέλετε πετσέτες ή σεντόνια μπορείτε να τα ζητήσετε μόνοι σας και θα σας τα δώσουν. Προσοχή όμως, σε κάποιες χώρες τα ξενοδοχεία έχουν πολιτική ασφαλείας ότι εάν δεν έχει ελεγχθεί ένα δωμάτιο για κάποιο αριθμό ημερών, τότε θα γίνει ένας έλεγχος ακόμα και εάν υπάρχει η καρτέλα «Μην Ενοχλείτε», να το έχετε κατά νου αυτό. Ένα καλό μέτρο ειδοποίησης όταν βρίσκεστε στο δωμάτιο είναι η τοποθέτηση των ποτηριών όπως βλέπετε παρακάτω. Εάν κάποιος προσπαθήσει να μπει όταν είστε για παράδειγμα στο μπάνιο ή κάπου αλλού θα ειδοποιηθείτε εγκαίρως.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ένα παρόμοιο μέτρο αλλά πιο αποτρεπτικό είναι να χρησιμοποιήσετε μία ζώνη μέσης για να δέσετε το μηχανισμό κλεισίματος της πόρτας όπως βλέπετε στη συνέχεια. Ωστόσο, αυτό εγκυμονεί κάποιους κινδύνους καθώς μπορεί να σας καθυστερήσει σε μία κατάσταση ανάγκης. Επίσης, κάνει τις προθέσεις σας πολύ πιο ξεκάθαρες στην ομάδα παρακολούθησης.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αντίστοιχα, εάν η πόρτα διαθέτει κάποιο «ματάκι» που δε κλείνει για τον οποιοδήποτε λόγο, καλύψτε το. Βλέπετε ενδεικτικά δύο τρόπους παρακάτω. Αριστερά είχαμε ένα δωμάτιο όπου ανοίγοντας τη ντουλάπα καλύπτουμε το ματάκι της πόρτας (αθόρυβη μέθοδος), ενώ δεξιά έπρεπε να σφηνώσουμε ένα χαρτάκι καθώς το μεταλλικό κάλυμμα ήταν πολύ χαλαρό και δεν στέκονταν στη θέση του από μόνο του.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ασφαλώς, ποτέ δε κάνετε συζητήσεις για ευαίσθητα θέματα εντός του δωματίου και δε συνδέεστε ποτέ στο δίκτυο του ξενοδοχείου παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο και πάντα με τη χρήση VPN ή άλλων παρόμοιων υπηρεσιών ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες εντοπισμού και παρακολούθησης σας. Αντίστοιχα, ποτέ δεν ανοίγετε τις κουρτίνες παρά μόνο για στιγμιαίους ελέγχους και ποτέ δε στρέφετε την οθόνη του κινητού σας ή του υπολογιστή σας προς οποιοδήποτε παράθυρο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Έξοδος από το δωμάτιο
Με μεγάλη διαφορά το πιο επικίνδυνο σημείο για παρακολούθηση σε ένα ξενοδοχείο είναι όταν δεν είστε εκεί. Γι’αυτό θα δούμε μερικές βασικές αρχές αντιπαρακολούθησης που μπορούν να σας βοηθήσουν. Η πρώτη αφορά τη καρτέλα «Μην Ενοχλείτε» η οποία μπορεί να σφηνωθεί στη πόρτα όπως βλέπετε στη συνέχεια. Αυτό το φαινομενικά λάθος απροσεξίας μπορεί να σας ειδοποιήσει για το εάν εισήλθε κανείς στο δωμάτιο σας όσο εσείς λείπατε.

Πηγή: Pinterest.com

Αντίστοιχα, τοποθετείστε όλα τα αντικείμενα που θα στόχευε μία ομάδα παρακολούθησης στο χρηματοκιβώτιο εάν δε μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας, αλλά να θυμάστε ότι αυτά τα χρηματοκιβώτια προσφέρουν χαμηλά επίπεδα ασφαλείας και μπορούν εύκολα να παραβιαστούν (περισσότερα στο άρθρο μας «Παραβίαση Χρηματοκιβωτίου SentrySafe»). Γι’αυτό, προτού το κλείσετε τραβήξτε μία φωτογραφία και όταν επιστρέψετε ελέγξετε εάν όλα είναι ακριβώς το ίδιο όπως όταν τα είχατε τοποθετήσει προτού τα βγάλετε.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εάν δεν έχετε κάποιο χρηματοκιβώτιο διαθέσιμο, τότε κάντε την ίδια τεχνική της φωτογραφίας σε κάποιο ελεγχόμενο σημείο. Για παράδειγμα, για να εκμεταλλευτεί μία ομάδα παρακολούθησης το φορητό υπολογιστή θα χρειαστεί είτε να ανοίξει το καπάκι/οθόνη, είτε να τοποθετήσει κάτι στις θύρες USB, ή και τα δύο. Οπότε εάν «αποκλείσουμε» με ένα φαινομενικά τυχαίο τρόπο αυτά και τα φωτογραφίσουμε μπορούμε όταν επιστρέψουμε να δούμε εάν υπάρχει οποιαδήποτε μετακίνηση τους.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μπορούμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο και με έγγραφα ή οτιδήποτε άλλο. Εάν δεν έχουμε φωτογραφική μηχανή για να κάνουμε το παραπάνω, τότε μπορούμε να αφήσουμε συγκεκριμένα κενά ή χαρακτηριστικά που εύκολα μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε. Για παράδειγμα, ο υπολογιστής ήταν ένα δάχτυλο από το τοίχο, ή το χερούλι της κούπας ήταν στραμμένο στην ίδια ευθεία με το στυλό που ήταν στο γραφείο, η πόρτα του μπάνιου ήταν ανοικτή ακριβώς δύο δάχτυλα, ο φορτιστής ήταν στραμμένος προς τα δυτικά, κτλ. Κατά τον ίδιο τρόπο όταν επιστρέψουμε μπορούμε να παρατηρήσουμε εάν κάτι άλλαξε.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Φεύγοντας από το ξενοδοχείο
Για να φύγετε (checkout) επιλέξτε κάποια χρονική στιγμή που θα έπιανε απροετοίμαστη την ομάδα παρακολούθησης. Π.χ. στις 03:49 το πρωί της πρώτης ημέρας της διαμονής σας. Ο στόχος εδώ είναι να προκαλέσετε αναταραχή στην ομάδα παρακολούθησης που θα τους αναγκάσει είτε να κάνουν κάποια επιπόλαια κίνηση, είτε να διακόψουν τη παρακολούθηση. Επίσης, ανάλογα με τη πόλη/περιοχή μπορείτε να επιλέξετε κάποια ώρα που γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έξω ώστε να γίνει ακόμα πιο εύκολα αντιληπτό εάν κάποιος σας παρακολουθεί. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να έχετε ειδοποιήσει το ξενοδοχείο για την αναχώρηση σας ή να έχετε δώσετε οδηγίες για να σας καλέσουν ταξί ή κάτι ανάλογο.

Πηγή: Fotolia.com

Επίσης, προσπαθήστε να αλλάζετε την εμφάνιση σας όταν βγαίνετε από το ξενοδοχείο και δώστε μεγάλη προσοχή στα υποδήματα καθώς αυτά συνήθως προδίδουν έναν καλό στις μεταμφιέσεις επαγγελματία. Αλλάξτε το στυλ σας από αθλητικό σε επίσημο, από επίσημο σε μοντέρνο, κτλ. Και πάντα να προσπαθείτε να τοποθετείτε ρουχισμό που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου όπως καπέλα, γυαλιά, γένια για τους άντρες, μακιγιάζ για τις γυναίκες, σε πιο ακραίες περιπτώσεις περούκες, φουλάρια, κτλ.

Πηγή: WikiHow.com

Τα παραπάνω είναι μία καλή εισαγωγή σε αυτό το τομέα που μπορεί να σας βοηθήσει πολύ εάν ταξιδεύετε συχνά. Ασφαλώς δεν αναφέραμε τη προετοιμασία όπως ελέγχο της περιοχής, παρατήρηση για εξωτερικές κάμερες, καλά σημεία για την ομάδα παρακολούθησης, κτλ. καθώς αυτά είναι αυτονόητα για κάθε μετακίνηση σε εχθρική περιοχή. Όσον αφορά τα προαναφερθέντα, ακόμα και αν δε σας παρακολουθεί κανείς, τα παραπάνω είναι καλά αποτρεπτικά μέτρα και για τους περισσότερους κακοποιούς που ίσως να θέλουν να σας επιτεθούν διότι με απλά λόγια, είστε πιο δύσκολο θύμα από έναν ταξιδιώτη που ακολουθεί την ίδια ρουτίνα ακριβώς κάθε μέρα και δεν προσέχει καθόλου τις κινήσεις του. Οπότε ίσως να σας φανεί χρήσιμο ακόμα και αν θεωρείτε ότι δε παρακολουθείστε.

Πηγή: Iceis.pl

Source link