Αντιπαρακολούθηση: Σπασμένο Τηλέφωνο | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
246

Στο παρελθόν είχαμε δει μία τεχνική αντι-παρακολούθησης για συνάντηση δύο ατόμων, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας «Στεγνό Καθάρισμα». Στο παρόν, θα δούμε μία άλλη τεχνική που χρησιμοποιείται για ασφαλή επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων που κάνει σχεδόν αδύνατη τη παρακολούθηση τους με τις γνωστές μεθόδους.

antiparakoloythisi_spasmeno_thlefwno_01

Η τεχνική αυτή έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τον κύριο Τζέισον Χάνσον, πρώην πράκτορα της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ. Έπειτα από έξι έτη υπηρεσίας στη CIA ο κύριος Τ. Χάνσον έφυγε και άνοιξε ένα κέντρο εκπαίδευσης αντικατασκοπείας και διαφυγής στη Γιούτα των ΗΠΑ με όνομα «Spy Escape and Evasion» (Αποφυγή Κατασκόπων και Διαφυγή). Εκεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα θέματα διδάσκεται και αυτή η τεχνική αντι-παρακολούθησης. Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία τον κύριο Τζέισον Χάνσον από τον οποίο δανειστήκαμε τη τεχνική που παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο.

antiparakoloythisi_spasmeno_thlefwno_02

Η τεχνική «Σπασμένο Τηλέφωνο» αφορά την επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα χωρίς να είναι δυνατή, ή έστω εύκολη, η παρακολούθηση τους. Είναι μία τεχνική που διδάσκεται στη CIA και που βασίζεται στις γνωστές μεθόδους παρακολούθησης. Η πιο απλή μέθοδος ασφαλούς επικοινωνίας είναι από ένα καρτοκινητό προς ένα άλλο υπό τη προϋπόθεση ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί με στοιχεία που οδηγούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Αλλά εφόσον ένα από τα δύο καρτοκινητά εντοπιστεί, τότε και το δεύτερο θα εντοπιστεί πολύ γρήγορα και θα οδηγήσει στον εντοπισμό και παρακολούθηση του θύματος. Εκεί έρχεται να δώσει λύση η τεχνική «Σπασμένο Τηλέφωνο» και το αναφέρουμε αυτό για να δείξουμε ότι δεν αφορά τη πλειοψηφία των περιπτώσεων παρακολουθήσεων αλλά πολύ επικίνδυνες καταστάσεις όπου ο επιτιθέμενος είναι διατεθειμένος και έχει τη δυνατότητα διάθεσης πολλών πόρων για τη παρακολούθηση του θύματος.

antiparakoloythisi_spasmeno_thlefwno_03

Το «Σπασμένο Τηλέφωνο» βασίζεται επίσης σε καρτοκινητά τηλέφωνα που δεν έχουν στοιχεία του χρήστη. Η τεχνική απαιτεί τρεις συσκευές χαμηλής τεχνολογίας. Σε καμία περίπτωση κάποια «έξυπνη» 3G ή 4G συσκευή καθώς αυτές οι συσκευές είναι σχεδόν αδύνατο να ασφαλιστούν αρκετά όσον αφορά τη προστασία από παρακολουθήσεις.

antiparakoloythisi_spasmeno_thlefwno_04

Αγοράζουμε τα παραπάνω κατά προτίμηση από διαφορετικές τοποθεσίες και διαφορετικές ημερομηνίες. Αν οι κάρτες SIM απαιτούν ενεργοποίηση, τότε μπορούμε να ζητήσουμε να την κάνει κάποιος υπάλληλος γιατί «δε γνωρίζουμε τη διαδικασία», τις περισσότερες φορές θα το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα. Μία άλλη περίπτωση είναι να πληρώσουμε κάποιον να τις αγοράσει και να τις ενεργοποιήσει για εμάς με κάποια αντίστοιχη μέθοδο. Τέλος, παρότι πρακτικά μπορούμε να δώσουμε ψεύτικα στοιχεία κατά την ενεργοποίηση αυτό σημαίνει ότι παρανομούμε και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο.

antiparakoloythisi_spasmeno_thlefwno_05

Όταν έχουμε τις τρεις συσκευές, μπορούμε να φτιάξουμε το ασφαλές δίκτυο επικοινωνίας μας. Για ευκολία θα τις ονομάσουμε, συσκευή Α, Β και Γ. Δίνουμε με ασφαλή τρόπο (θα το περιγράψουμε σε μελλοντικό άρθρο) τη συσκευή Γ στο πρόσωπο με το οποίο θέλουμε να επικοινωνούμε. Κρατάμε για τις δικές μας κλήσεις τη συσκευή Α και στη τελευταία, στη συσκευή Β ενεργοποιούμε τη προώθηση κλήσεων προς τη συσκευή Γ. Άρα θα έχουμε κάτι όπως αυτό που βλέπετε στο επόμενο σχέδιο.

antiparakoloythisi_spasmeno_thlefwno_06

Η ρύθμιση προώθησης κλήσεων, σε περίπτωση που δε το γνωρίζετε ήδη, είναι μία ρύθμιση που συμβαίνει στο κέντρο της εταιρίας τηλεπικοινωνιών και όχι στη συσκευή καθαυτή. Ουσιαστικά, το κέντρο ενεργοποιεί μία επιλογή μέσα σε αυτό το λογαριασμό ώστε να ανακατευθύνει όλες τις κλήσεις στο τηλεφωνικό νούμερο που έχει οριστεί. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή Β δε χρειάζεται πλέον ως φυσική συσκευή. Οπότε, τη πετάμε στη θάλασσα ή γενικά, τη καταστρέφουμε με κάποιο τρόπο. Μάλιστα, από εκεί πήρε και το όνομα της, «Σπασμένο Τηλέφωνο», η τεχνική αυτή. Όταν θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τη συσκευή Γ απλώς καλούμε από τη συσκευή Α τη συσκευή Β. Αυτή θα προωθεί τη κλήση και θα έχουμε σχετικά ασφαλή από παρακολουθήσεις ομιλία. Σχηματικά βλέπετε το παράδειγμα αυτό στη συνέχεια.

antiparakoloythisi_spasmeno_thlefwno_07

Με αυτό το τρόπο, οι συσκευές θα είναι ανώνυμες αλλά ακόμα και στη περίπτωση που μία αναγνωριστεί από κάποιο λάθος μας, θα δείχνει απλώς κλήσεις προς ένα άλλο νούμερο χωρίς άμεση συσχέτιση. Ο κύριος Τ. Χάνσον λέει ότι αν έχουμε φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούμε τόσο προηγμένες τεχνικές αντι-παρακολούθησης είναι απαραίτητο να αλλάζουμε τα καρτοκινητά με νέα τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αν αλλάζουμε συχνά τα καρτοκινητά, τότε η παρακολούθηση είναι σχεδόν αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα. Κλείνουμε με μία ακόμα φωτογραφία του κυρίου Τ. Χάνσον από όπου μάθαμε για αυτή τη τεχνική.

antiparakoloythisi_spasmeno_thlefwno_08

Source link