Αρουραίος Βόμβα της SOE | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
205

Στο άρθρο μας «Βίντεο: Η SOE στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είδαμε και ένα περίεργο όπλο της βρετανικής SOE (Special Operations Executive, Διεύθυνση Ειδικών Αποστολών). Ήταν ένας Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός (ΑΕΜ) κρυμμένος μέσα σε αρουραίο. Αυτό το περίεργο ΑΕΜ θα δούμε σε λίγο μεγαλύτερο βάθος σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: WarRelics.eu

Το 1941 η βρετανική υπηρεσία SOE σκέφτηκε ένα νέο μυστικό όπλο ανορθόδοξου πολέμου για τις αντιστασιακές ομάδες. Αιτία πίσω από αυτό το περίεργο όπλο ήταν κάτι που ανέφερε ένας πράκτορας της SOE. Είχε αναφέρει ότι οι μηχανοδηγοί όταν έβρισκαν πεθαμένους αρουραίους τους πέταγαν μέσα στην ατμομηχανή του τραίνου για να καούν. Χωρίς πολύ σκέψη γεννήθηκε το παρακάτω σχέδιο από τους ειδικούς της SOE για εκμετάλλευση αυτής της συμπεριφοράς. Ο στόχος ήταν να ανατιναχθεί μέσα στο φούρνο της ατμομηχανής καθυστερώντας όλη την αμαξοστοιχία.

Πηγή: EarthLink.net

Το παραπάνω αυθεντικό σχέδιο από τα αρχεία της SOE από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνει ότι το σώμα του αρουραίου έχει γεμιστεί με πλαστικό εκρηκτικό P.E. και στο κέντρο του έχει τοποθετηθεί ένας πυροκροτητής (primer). Από κάτω έχει μία σύντομη περιγραφή που μπορείτε να τη διαβάσετε και σε ελληνική απόδοση εδώ.


«Ένας αρουραίος ταριχεύεται, το δέρμα του ράβεται και γεμίζεται με πλαστικό εκρηκτικό (P.E.) ώστε να πάρει το σχήμα ενός κανονικού νεκρού αρουραίου. Ένας απλός πυροκροτητής Νο. 6 χρησιμοποιείται για τη πυροδότηση του P.E. Η πυροδότηση γίνεται με μικρού μήκους φυτιλιού ασφαλείας με ένα εναυστήρα No. 27 συμπιεσμένο στη μία άκρη, και ένα εναυστήρα χάλκινου σωλήνα στην άλλη άκρη, ή, ως θήκη όπως φαίνεται στη παραπάνω αναπαράσταση, με ένα P.T.F. με έναν εναυστήρα Νο. 27 προσαρμοσμένο. Ο αρουραίος μετά αφήνεται κοντά στα κάρβουνα πίσω από το φούρνο και οι φωτιές θα ανάψουν το φυτίλι όταν ο αρουραίος πεταχτεί μέσα στη φωτιά, ή στη περίπτωση του P.T.F., θα χρησιμοποιηθεί πυροδότηση χρονοκαθυστέρησης.»


Πηγή: sb-gt42.weebly.com

Δυστυχώς, το έξυπνο αυτό όπλο δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ κατά των Γερμανών. Η SOE πήρε από ιατρικά εργαστήρια 100 αρουραίους και τους προετοίμασε. Ωστόσο, προτού οι νέες αυτές βόμβες φτάσουν στις αντιστασιακές ομάδες της Ευρώπης, οι Γερμανοί τους εντόπισαν και έτσι η SOE σταμάτησε τη παραγωγή τους, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθούν στο πόλεμο.

Πηγή: WarRelics.eu

Η πρώτη έκδοση του αρουραίου βόμβα ήταν αρκετά απλή. Ωστόσο, η δεύτερη που κάνει χρήση του PTF (Pencil Time Fuse, Πυροκροτητής Χρονοκαθυστέρησης Μολυβιού) που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το PTF πήρε το όνομα του από το σχήμα του που μοιάζει σαν μολύβι. Πρακτικά, στη βάση του έχει μία βίδα η οποία όταν σφίξει σπάει μία αμπούλα με ένα διαβρωτικό χημικό. Αυτό το διαβρωτικό χημικό ρέει μέσα σε ένα θάλαμο όπου υπάρχει ένα συρματάκι το οποίο κρατάει τον επικρουστήρα οπλισμένο. Όταν το διαβρωτικό χημικό κόψει το συρματάκι ο επικρουστήρας θα απελευθερωθεί χτυπώντας το καψύλιο πυροδότησης και οδηγώντας στην έκρηξη. Βλέπετε πως είναι εσωτερικά το PTF και στην επόμενη επεξηγηματική εικόνα από το σχετικό εγχειρίδιο της SOE.

Πηγή: WarRelics.eu (επεξεργασμένη)

Όπως βλέπετε, εάν υπάρχει πείρος μέσα στην οπή πείρου ασφαλείας, τότε ακόμα και αν απελευθερωθεί ο επικρουστήρας που βρίσκεται υπό τη πίεση ελατηρίου, θα χτυπήσει επάνω στο πείρο ασφαλείας και όχι στο καψύλιο και έτσι δε θα γίνει καμία πυροδότηση. Βλέπετε πως είναι στη πραγματικότητα το PTF στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: WarRelics.eu

Στο έλασμα της μύτης τοποθετούνταν συχνά κάποιο πιο ευαίσθητο εκρηκτικό ώστε να πυροδοτηθεί πρώτα και αυτό να οδηγήσει στη πυροδότηση του κυρίως γεμίσματος με το πλαστικό εκρηκτικό P.E. Όσον αφορά τη διάρκεια της χρονοκαθυστέρησης του PTF, σύμφωνα με τα εγχειρίδια της SOE ήταν περίπου 30 λεπτά. Σίγουρα ένα πάρα πολύ πρωτότυπο και ενδιαφέρον όπλο το οποίο ακόμα και στις μέρες μας θα ξεγελούσε πολύ κόσμο.

Πηγή: WarRelics.eu

Source link