Ασύρματοι ΑΕΜ στο Ιντλίμπ, Συρία

0
106

Τις αρχές του Μαρτίου του 2019 στη βορειοδυτική Συρία, στη πόλη Ιντλίμπ η ισλαμική παραστρατιωτική οργάνωση Αλ-Κάιντα της Συρίας (γνωστή και ως Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ) συνέλαβε δύο μέλη και κατέσχεσε οπλισμό και αρκετούς ΑΕΜ (Αυτοσχέδιου Εκρηκτικούς Μηχανισμούς) από την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Εκεί είδαμε και ένα ενδιαφέρον είδος ΑΕΜ που θα μελετήσουμε στο άρθρο μας.

Πηγή: Ebaa-Agency.com

Αυτό που είδαμε εκεί ήταν ένα είδος ασύρματης πυροδότησης ΑΕΜ. Φαίνεται πως το ΙΚ έπαιρνε απλούς ασυρμάτους επικοινωνίας και τους τροποποιούσε ώστε όταν δέχονταν σήμα να οδηγήσουν στην ενεργοποίηση ενός ηλεκτρικού πυροκροτητή. Από την ακόλουθη φωτογραφία παρατηρούμε ότι έχουν προσθέσει σε κάθε ασύρματο και ένα διακόπτη ενεργοποίησης/απενεργοποίησης ανάμεσα στις μπαταρίες και τον ασύρματο πιθανότατα ως ελάχιστο μέτρο ασφαλείας. Δηλαδή, ο τρομοκράτης τοποθετεί τον ΑΕΜ, έπειτα ενεργοποιεί το διακόπτη και απομακρύνεται καθώς οποιοδήποτε σήμα στη συχνότητα/κανάλι που «ακούει» ο ασύρματος θα οδηγήσει σε πυροδότηση του ΑΕΜ.

Πηγή: Ebaa-Agency.com

Πέρα από αυτούς του πρωτότυπους ασύρματους αυτοσχέδιους πυροδοτικούς μηχανισμούς, είδαμε και τους κλασικούς ΑΕΜ τύπου EFP (Explosively Formed Penetrator, Εκρηκτικό διεισδυτικού σχήματος) όπως βλέπετε και μόνοι σας στην ακόλουθη φωτογραφία στα δεξιά.

Πηγή: Ebaa-Agency.com

Τέλος, υπήρχε και ένα άλλο είδος ασύρματου αυτοσχέδιου πυροδοτικού μηχανισμού που το βλέπετε στην ακόλουθη φωτογραφία. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο από τις διαθέσιμες φωτογραφίες να αναγνωρίσουμε τι είδος συσκευής χρησιμοποιήθηκε αυτή τη φορά. Αυτό που βλέπουμε καθαρά είναι ότι έχουν προστεθεί εξωτερικές κεραίες για μεγαλύτερη εμβέλεια, και ο ίδιος διακόπτης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης ανάμεσα στις μπαταρίες και τον ασύρματο πυροδοτικό μηχανισμό. Άρα ο βασικός σχεδιασμός φαντάζει όμοιος με των ασυρμάτων που είδαμε νωρίτερα, αλλά ο ασύρματος δέκτης είναι διαφορετικός.

Πηγή: Ebaa-Agency.com

Επιπρόσθετα, βλέπουμε ότι κατασχέθηκε και ένα όπλο με αυτοσχέδιο σιγαστήρα καθώς και μεγάλος αριθμός ηλεκτρικών πυροκροτητών και ένα ρολό από ακαριαίο πυραγωγό σχοινί μπλε χρώματος. Αυτά μαζί με λίγους ακόμα ΑΕΜ ίδιου σχεδιασμού με τους παραπάνω μπορείτε να δείτε στην επόμενη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε.

Πηγή: Ebaa-Agency.com

Είναι καθήκον μας ως άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια να γνωρίζουμε τα όπλα και μεθοδολογίες του εχθρού. Εδώ είδαμε ένα απλό σχεδιασμό ενός ασύρματου τύπου ΑΕΜ από τη Συρία που είναι χρήσιμο να το γνωρίζουμε καθώς με μία γρήγορη εκτίμηση φαίνεται να έχει αρκετές σχεδιαστικές αδυναμίες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ως αμυνόμενοι.

Source link