Αυτοσχέδια θωρακισμένα οχήματα στον Ισπανικό εμφύλιο

0
80

Με αφορμή το άρθρο μας «Αναφορά Ιράκ #32» ένας αναγνώστης μας ρώτησε για το λόγο που αναφέραμε ότι τέτοιες αυτοσχέδιες θωρακίσεις είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Έτσι, θα δούμε σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποια τέτοια οχήματα από τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο που έγινε τη περίοδο 1936-1939.

Πηγή: VagohaceHistoria.blogspot.com

Όπως βλέπετε το παραπάνω ήταν ένα όχημα με αυτοσχέδια θωράκιση των ρεπουμπλικάνων FAI (Federación Anarquista Ibérica, Ιβηρική Ομοσπονδία Αναρχικών) που είχαν συμμαχήσει με τη CNT (Confederación Nacional del Trabajo, Εθνική Συνομοσπονδία Εργατών). Αυτή η τεχνογνωσία γρήγορα πέρασε σε όλες τις οργανώσεις της ρεπουμπλικανικής παράταξης του εμφυλίου πολέμου, και έτσι είδαμε πολλές παραλλαγές αυτών των περίεργων αυτοσχέδιων θωρακισμένων οχημάτων.

Πηγή: WarRelics.eu

Το παραπάνω, πέραν της θωράκισης διαθέτει και πυργίσκο πολυβολητή. Δύο αρκετά παρόμοια οχήματα των FAI/CNT είναι και αυτά που βλέπετε στη συνέχεια, επίσης από τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1936-1939.

Πηγή: WarRelics.eu

Σήμερα αρκετοί άνθρωποι εντυπωσιάζονται από τα αυτοσχέδια θωρακισμένα οχήματα τρομοκρατικών οργανώσεων όπως για παράδειγμα το Ισλαμικό Κράτος, αλλά όπως βλέπετε, δε διαφέρουν και πολύ από οχήματα που γνωρίζουμε από τη δεκαετία του 1930. Μάλιστα, μερικά εξ’αυτών φαίνονται αρκετά πιο προηγμένα από αυτά που βλέπουμε σήμερα.

Πηγή: LTMCollection.org

Μετά τις FAI και CNT, φαίνεται πως και το UGT (Unión General de Trabajadores, Γενικό Συνδικάτο Εργατών) έμαθε για αυτές τις τεχνικές καθώς συνεργάζονταν στενά με τις FAI/CNT. Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία στη συνέχεια.

Πηγή: Pinterest.com

Ένα ακόμα παράδειγμα από αυτοσχέδιο θωρακισμένο όχημα των FAI, CNT, και UGT είναι και αυτό που βλέπετε παρακάτω. Εδώ βλέπουμε ένα διαφορετικό τύπο θωράκισης.

Πηγή: Alamy.com

Ένα πολύ ενδιαφέρον όχημα από την ίδια συμμαχία ήταν και το επόμενο. Αυτό θυμίζει πάρα πολύ τα οχήματα που βλέπουμε σήμερα στη Μέση Ανατολή που είναι αξιοσημείωτο εάν λάβει κανείς υπόψιν τη διαφορά 80 ετών ανάμεσα στους δύο πολέμους.

Πηγή: MadeFrom.com

Νεώτερα οχήματα είχαν ακόμα πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, το επόμενο αυτοσχέδιο θωρακισμένο όχημα της FAI είχε και εργαλείο διάνοιξης δρόμων για να μπορεί να περάσει ακόμα και μέσα από χαλάσματα ή/και εμπόδια.

Πηγή: Pinterest.com

Επίσης, τα σημαντικά στελέχη των ρεπουμπλικανικών οργανώσεων κατά τον εμφύλιο πόλεμο χρησιμοποιούσαν παρόμοια αυτοσχέδια θωρακισμένα οχήματα για τη μετακίνηση τους. Βλέπετε δύο από αυτά στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: WarRelics.eu

Για το τέλος κρατήσαμε το πιο ξεχωριστό. Με μεγάλη διαφορά το πιο περίεργο όχημα του ισπανικού εμφυλίου που εντοπίσαμε από μία σύντομη έρευνα ήταν το επόμενο. Και αυτό άνηκε στη ρεπουμπλικανική πλευρά και όπως βλέπετε δε θυμίζει σε τίποτα κάποιο από τα προηγούμενα.

Πηγή: WarRelics.eu

Source link