Αύξηση των εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

0
17

Μοιραστείτε το άρθρο

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37,7% το πρώτο εννεάμηνο του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό 37,7% φτάνοντας σε αξία το 1,855 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι βασικότεροι παράγοντες αυτής της εξαγωγικής επιτυχίας της τουρκικής βιομηχανίας υπήρξαν τα χερσαία οχήματα και τα μη επανδρωμένα αεροχήματα, ενώ αποδέκτες αυτών των τουρκικών εξαγωγών είναι πάρα πολλές χώρες ανάμεσα τους κι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Περσικού Κόλπου.

Στην πρώτη θέση των εισαγωγέων τουρκικού αμυντικού υλικού βρίσκονται οι ΗΠΑ με εξαγωγές αξίας 595.248.000 δολαρίων κι ακολουθούν η Γερμανία με 184.776.000 δολάρια και το Ομάν με 180.356.000 δολάρια που προτίμησε χερσαία τεθωρακισμένα οχήματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Μια άλλη σημαντική εξαγωγική επιτυχία της Τουρκίας ήταν οι πωλήσεις της οπλισμένης έκδοσης του αεροχήματος Bayraktar TB2 σε Ουκρανία και το Κατάρ.

Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι τα παραπάνω νούμερα όπως μεταδίδονται δεν λένε όλη την αλήθεια. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αφορούν υποκατασκευαστικό έργο, όπως για παράδειγμα απάρτια του F-35 που από τον Μάρτη του επόμενου έτους δεν θα υπάρχει πια.

Κάποιες πωλήσεις δε, θα κοστίσουν στην Τουρκία πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο, ίσως κι ανεπανόρθωτα, όπως αυτές στην Λιβύη που τεχνηέντως δεν αναφέρονται ούτε διαφημίζονται. Οι δε πωλήσεις στην Ουκρανία, ήταν ουσιαστικά ανταλλαγή σε είδος, αφού η Ουκρανία παραχώρησε στην Τουρκία δικαιώματα κατασκευής για ένα αντιαρματικό βλήμα.

Τέλος, καθώς δεν υπάρχει αμιγώς 100% τουρκικό αμυντικό σύστημα (άσχετα του τι παινεύεται στα τουίτ του ο Ντεμίρ), οι πωλήσεις το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να πέφτουν, καθώς οι τουρκικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον κρίσιμα υποσυστήματα όπως κινητήρες να τοποθετήσουν στα προϊόντα τους με αποτέλεσμα να χάνουν πελάτες, όπως ήδη έχει αρχίσει και συμβαίνει.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com