Α’ ΜΑΚ | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
767

Η Α’ ΜΑΚ (Α’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών) έχει έδρα στον Κάλαθο Ρόδου και υπάγεται στο 6 ΕΤΕΘ (Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής). Λόγω της θέσης και της αποστολής της στο Αιγαίο Πέλαγος είναι μία από τις πιο σημαντικές μονάδες στην άμυνα της χώρας.

amak_01

Το 1974 η Α’ ΜΚ (Μοίρα Καταδρομών) της Ρόδου αναδιοργανώθηκε σε Α’ ΜΑΚ με μεγάλη αλλάγη του επιχειρησιακού της ρόλου. Έτσι στη μοίρα συγκροτήθηκε Λόχος Πλωτών Μέσων με ταχύπλοες ελαστικές πνευστές λέμβους και ταχύπλοα πλαστικά σκάφη τύπου Lambro 17 και Lambro 24 έχοντας διακριτικά του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Το 1992 η μοίρα αντικατέστησε τα παλαιά ταχύπλοα με σύγχρονα πλευστά και σταθερού κελύφους πλωτά μέσα τύπου ΜΑGNA όπως αυτό της επόμενης φωτογραφίας.

amak_02

Η Α’ ΜΑΚ έχει το μεγαλύτερο αριθμό απωλειών από συμμετοχές σε μάχες από όλες τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας. Συχνά έτσι στην Α’ ΜΑΚ τελούνται ημέρες μνήμης των πεσόντων καταδρομέων. Παρακάτω βλέπετε το μνημείο πεσόντων της Α’ ΜΚ / Α’ ΜΑΚ.

amak_03

Τέλος, ανεπίσημα, από την ημέρα ίδρυσης της Α’ ΜΑΚ το 1974 το έμβλημα της μονάδας είναι μία παραλλαγή του εμβλήματος των Δυνάμεων Καταδρομών. Λόγω της αμφίβιας ιδιότητας της μοίρας προστέθηκε στο έμβλημα των Δυνάμεων Καταδρομών ένας λευκόφαιος καρχαρίας που κρατά στο στόμα του ένα αναμμένο δυναμίτη.

amak_04

Source link