Βιβλίο: Cyber Mercenaries | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
206

Από το 1995 ο κυβερνοχώρος έχει γίνει επίσημα η πέμπτη διάσταση του σύγχρονου πεδίου μάχης (οι άλλες τέσσερις είναι γη, θάλασσα, αέρας, και διάστημα). Επομένως τέτοια βιβλία προσφέρουν σημαντικές γνώσεις για αυτό το νέο και συνεχώς αναπτυσσόμενο επιχειρησιακό χώρο. Το βιβλίο αυτό είναι μία εξαιρετική ανάλυση της χρήσης εξωγενών δυνάμεων από κράτη για επίτευξη στρατηγικών στόχων στο επιχειρησιακό τομέα του κυβερνοχώρου.

Πηγή: Amazon.com

Ολόκληρος ο τίτλος του βιβλίου είναι «Cyber Mercenaries: The State Hackers, and Power» (Κυβερνο-μισθοφόροι: Οι Κρατικοί Χάκερς, και η Δύναμη) και είναι γραμμένο από τον κύριο Τιμ Μόρερ. Ο κύριος Τ. Μόρερ είναι εδώ και δεκαετίες στο χώρο της κυβερνο-διπλωματίας και έχει εργαστεί σε αρκετά πανεπιστήμια και κρατικές υπηρεσίες στο χώρο της κυβερνο-πολιτικής. Επιπρόσθετα, έχει κάνει εκτενείς έρευνες και μελέτες με πολλές δημοσιεύσεις και ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι και αυτό το βιβλίο. Βλέπετε μία φωτογραφία του παρακάτω.

Πηγή: SafeComputing.umich.edu

Το βιβλίο αυτό είναι ουσιαστικά μία πολύ αξιόλογη ακαδημαϊκή ιστορική μελέτη του θέματος χρήσης τρίτων για κυβερνο-επιχειρήσεις από τις αρχές της δεκαετίες του 1990 έως και σήμερα. Το βιβλίο βασίζεται αποκλειστικά σε τεκμηριωμένες πηγές και προσωπικές συνεντεύξεις του συγγραφέα με συγκεκριμένα άτομα. Γι’αυτό, όλο το ύφος και δομή του συγγράμματος είναι αρκετά ακαδημαϊκό. Ενδεικτικά, βλέπετε το πίνακα περιεχομένων του σε ελληνική απόδοση παρακάτω.

 • Μέρος Ι: Περί Μεταπωλητών και Μεσάζοντες
  1. Μεσάζοντες στο κυβερνοχώρο: Μία Εισαγωγή
  2. Μεσάζοντες: Ένα Όργανο Δύναμης από την Αρχαιότητα
  3. Κυβερνο-Δύναμη: Γεωπολιτική και Ανθρώπινα Δικαιώματα
 • Μέρος ΙΙ: Κυβερνο-Μεσάζοντες από Κοντά
  1. Κυβερνο-Μεσάζοντες με Κοντό Λουρί: Ηνωμένες Πολιτείες
  2. Κυβερνο-Μεσάζοντες με Χαλαρό Λουρί: Ιράν και Συρία
  3. Ελεύθεροι Κυβερνο-Μεσάζοντες: Πρώην Σοβιετική Ένωση
  4. Αλλαγή με το Χρόνο: Ανάπτυξη στις σχέσεις της Κίνας
 • Μέρος ΙΙΙ: Επιπτώσεις
  1. Στη Θεωρία: Κρατική Ευθύνη και Κυβερνο-Μεσάζοντες
  2. Στη Πράξη: Διαμορφώνοντας τις Σχέσεις Κυβερνο-Μεσαζόντων
  3. Επίλογος: Κυβερνο-Μεσάζοντες, το Μέλλον, και Προτάσεις για Περαίτερω Έρευνα

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως βλέπετε και από το πίνακα περιεχομένων, είναι ένα πολύ σοβαρό βιβλίο που περιλαμβάνει μία εκπληκτική έρευνα επί του θέματος. Καθώς το βιβλίο εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2017 είναι ακόμα πάρα πολύ επίκαιρο και ενημερωμένο οπότε εάν σας ενδιαφέρει αυτός ο επιχειρησιακός χώρος, τότε αυτό το βιβλίο σίγουρα πρέπει να το μελετήσετε. Λόγω του ύφους του δεν είναι πολύ ευχάριστο στην ανάγνωση καθώς είναι μία «ξερή» ακαδημαϊκή-επιστημονική προσέγγιση του θέματος, αλλά το περιεχόμενο του είναι ιδιαίτερα ποιοτικό, ενδιαφέρον, και αρκετά αντικειμενικά γραμμένο.

Source link