Βιβλίο: Surveillance countermeasures | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
57

Χωρίς αμφιβολία στις ημέρες μας οι παρακολουθήσεις από κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες έχει ξεπεράσει όλα τα επίπεδα του παρελθόντος. Οι πάντες παρακολουθούν τους πάντες. Από παρακολουθήσεις με πεζό προσωπικό και οχήματα όπως είδαμε στο άρθρο μας «GRU: Επιχείρηση πρόσβασης στο OPCW» ή ηλεκτρονικά όπως είδαμε στο άρθρο μας «NSA: Συσκευή κινητής τηλεφωνίας PICASSO», ή συνδυαστικά όπως στο άρθρο μας «MIT: Εξουδετέρωση του Ισμαήλ Οζντέν», οι παρακολουθήσεις είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας. Αυτό το βιβλίο αφορά την αντιπαρακολούθηση.

Πηγή: CompassInvestigations.net

Στη σελίδα μας έχουμε αφιερώσει μία κατηγορία σε αυτό το θέμα, τη κατηγορία «Αντιπαρακολούθηση» αλλά ασφαλώς αυτό δεν αντικαθιστά βιβλία που εξειδικεύονται στο θέμα όπως το βιβλίο που παρουσιάζουμε εδώ. Το βιβλίο «Surveillance countermeasures» (Αντίμετρα παρακολούθησης) εκδόθηκε το 1994 βάσει εγχειριδίων αντιπαρακολούθησης της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Πηγή: DonnaWestBrett.com

Ολόκληρος ο τίτλος του βιβλίου είναι «Surveillance Countermeasures: A Serious Guide to Detecting, Evading, and Eluding Threats to Personal Privacy» (Αντίμετρα παρακολούθησης: Ένας σοβαρός οδηγός για εντοπισμό, διαφυγή, και υπεκφυγή απειλών προς τη προσωπική ιδιωτικότητα). Γενικά, είναι ένα απλά γραμμένο βιβλίο 192 σελίδων που ξεκινάει από το μηδέν και διδάσκει τις βασικές αρχές αντιπαρακολούθησης. Λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2004 με κάποιες πιο ανανεωμένες τεχνικές και πληροφορίες, αλλά συνολικά συνεχίζει να στοχεύει στο χώρο της φυσικής παρακολούθησης. Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε το πίνακα περιεχομένων του σε ελληνική απόδοση στη συνέχεια.

 1. Εισαγωγή στα αντίμετρα παρακολούθησης
 2. Περίληψη αντίμετρων παρακολούθησης
 3. Αρχές και τακτικές παρακολούθησης
 4. Παρατήρηση
 5. Παθητικός εντοπισμός φυσικής παρακολούθησης
 6. Ενεργός εντοπισμός φυσικής παρακολούθησης
 7. Ενεργά μέτρα εντοπισμού παρατηρητών και σταθερής παρακολούθησης
 8. Ενεργός εντοπισμός παρακολούθησης οχημάτων
 9. Ενεργός εντοπισμός πεζής παρακολούθησης
 10. Αντιπαρακολούθηση
 11. Εντοπισμός τεχνικής παρακολούθησης
 12. Φυσική αντιπαρακολούθηση
 13. Αντι-τεχνική παρακολούθηση

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σαφώς το βιβλίο δεν είναι ενημερωμένο με τις πιο σύγχρονες και μοντέρνες τεχνικές, και τακτικές αντιπαρακολούθησης, αλλά όλα όσα αναφέρει ισχύουν και σήμερα. Ειδικά εάν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στο χώρο της αντιπαρακολούθησης το βιβλίο αυτό είναι ένα πολύ καλό και εύκολο ξεκίνημα. Όπως είπαμε ήδη, δεν αφορά τόσο τις σύγχρονες ηλεκτρονικές και τεχνικές παρακολουθήσεις αλλά όσα αναφέρει για τις φυσικές παρακολουθήσεις είναι απόλυτα εφαρμόσιμα και έτσι θεωρούμε ότι έχει τη θέση του για κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για το χώρο της ασφάλειας.

Source link