Βιετκόνγκ: ΑΕΜ #1 | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
57

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα από τους δεκάδες Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς (ΑΕΜ) που χρησιμοποίησαν οι Βιετκόνγκ κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Ο ΑΕΜ που θα παρουσιάσουμε σήμερα αλλά και ένα μεγάλο εύρος από σχετικές πληροφορίες μπορεί να βρεθεί στο έγγραφο DIJM-545-66 No. 53 που δεν είναι πλέον απόρρητο και έχει τίτλο: «Counterinsurgency – Lessons Learned: Viet Cong Improvised Explosive Mines and Booby Traps» ή στα Ελληνικά «Αντιεξέγερση – Διδάγματα: Αυτοσχέδιες Εκρηκτικές Νάρκες και Παγίδες των Βιετκόνγκ». Βλέπετε το εξώφυλλο από το αποχαρακτηρισμένο πλέον έγγραφο των ΗΠΑ παρακάτω.

vietcong_ied_01

Με χρήση βομβών πυροβολικού που δεν είχαν πυροδοτηθεί, οι αντάρτες Βιετκόνγκ κατασκεύαζαν πολύ ισχυρές νάρκες. Αρχικά αφαιρούσαν την κεφαλή (πυροδοτικό μηχανισμό) και τοποθετούσαν κάθετα το βλήμα σε μία τρύπα στο έδαφος. Όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα.

vietcong_ied_02

Με αυτό τον τρόπο όποιος πατούσε πάνω στην αυτοσχέδια πλάκα πιέσεως θα πιέζε τον πυροδοτικό μηχανισμό πίεσης που με τη σειρά του θα πυροδοτούσε το βλήμα πυροβολικού. Ένας πυροδοτικός μηχανισμός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μία τέτοια αυτοσχέδια νάρκη είναι ο παρακάτω.

vietcong_ied_03

Ωστόσο, οι Βιετκόνγκ δεν είχαν πάντα πρόσβαση σε τέτοιου είδους τυποποιημένους πυροδοτικούς μηχανισμούς. Έτσι κατασκεύαζαν αυτοσχέδιους που έχουν παρόμοια αρχή λειτουργίας όπως ο επόμενος.

vietcong_ied_04

Το ξύλινο σώμα τοποθετούνταν μέσα στην υποδοχή πυροδοτικού μηχανισμού του βλήματος. Το πάνω μέρος ήταν πιο στενό ώστε να συγκρατεί το καρφί σε μία απόσταση από το καψύλιο. Το καψύλιο και ο πυροκροτητής κατασκευάζονταν από σφαίρες πυροβόλων όπλων.

vietcong_ied_05

Κάθε σφαίρα έχει στη βάση της ένα καψύλιο (πράσινο χρώμα στην παραπάνω εικόνα) που πυροδοτεί τη μαύρη πυρίτιδα που βρίσκεται μέσα στον κάλυκα. Οι Βιετκόνγκ έκοβαν στη μέση μία τέτοια σφαίρα, και στο κάτω τμήμα της αντικαθιστούσαν τη μαύρη πυρίτιδα με πεντρίτη (PETN) και την ασφάλιζαν με χαρτί. Στη συνέχεια την τοποθετούσαν με το καψύλιο προς το καρφί όπως είδαμε στην παραπάνω εικόνα. Αυτός είναι ο αυτοσχέδιος πυροκροτητής.

Source link