Βιετκόνγκ: ΑΕΜ #2 | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
401

Ως συνέχεια του πρώτου μέρους που μπορείτε να διβάσετε εδώ, συνεχίζουμε στο δεύτερο μέρος. Εδώ θα δούμε από το ίδιο έγγραφο των ΗΠΑ τις καταγεγραμμένες παγίδες με χρήση χειροβομβίδων από τους αντάρτες Βιετκόνγκ κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

vietcong_ied_01

Μία από τις πρώτες παγιδεύσεις με χειροβομβίδα που βλέπουμε στο έγγραφο είναι η ακόλουθη. Αρκετά συνηθισμένη ακόμα και σήμερα.

vietcong_ied_06

Είναι ίσως η πιο γρήγορη και απλή μέθοδος. Ένα σύρμα παγίδευσης δένεται στη περόνη της χειροβομβίδας. Αν κάποιος τραβήξει αυτό το σύρμα θα αφαιρέσει την περόνη και θα εκκινήσει τη διαδικασία πυροδότησης της. Δυστυχώς αυτή η μέθοδος έχει μεταφερθεί και στις σύγχρονες μάχες με πιο συνηθισμένη την παγίδευση εισόδων. Παράδειγμα τέτοιας παγίδευσης φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.

vietcong_ied_07

Μία ακόμα μέθοδος των Βιετκόνγκ ήταν να αφαιρούν τη περόνη και εν συνεχεία να τοποθετούν τη χειροβομβίδα κάτω από κάποιο αντικείμενο που θα ήταν ικανό να συγκρατεί τη λαβή ασφαλείας. Αν κάποιος μετακινούσε αυτό το αντικείμενο θα προκαλούσε την πυροδότηση της χειροβομβίδας. Βλέπετε εδώ ένα τέτοιο παράδειγμα με ένα σάκο ρυζιού.

vietcong_ied_08

Μία ακόμα παγίδευση που αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Βιετνάμ ήταν αυτή του ιστίου της σημαίας. Πρακτικά η χειροβομβίδα κρύβονταν στο έδαφος η κοντά στο ιστίο και δένονταν η περόνη της με το σχοινί έπαρσης και υποστολής της σημαίας.

vietcong_ied_09

Χωρίς καμία απώλεια εντοπίστηκε και η επόμενη τεχνική. Σε αυτή τη μέθοδο οι αντάρτες Βιετκόνγκ τοποθετούσαν τη χειροβομβίδα χωρίς περόνη μέσα σε ένα τμήμα από μπαμπού. Μετά έδεναν τη μία άκρη της σε ένα σταθερό σημείο. Με αυτό τον τρόπο όταν κάποιος χτυπούσε ή τραβούσε το ξύλο μπαμπού θα οδηγούσε τη χειροβομβίδα έξω από αυτό και έτσι θα ξεκινούσε η πυροδότηση.

vietcong_ied_10

Κλείνωντας, το κείμενο μας αναφέρει μερικές περιπτώσεις παγιδεύσεως που δε συνοδεύονται από επεξηγηματικά σχέδια. Αυτές είναι:

  1. Οι αντάρτες Βιετκόνγκ τύλιγαν μία χειροβομβίδα είτε με σελοφάν είτε με μονωτική ταινία και αφαιρούσαν τη περόνη. Εν συνεχεία έριχναν τη χειροβομβίδα μέσα σε κάποιο ντεπόζιτο ενός οχήματος. Η βενζίνη ή το πετρέλαιο αντιδρούσε με την κολλητική ουσία και έτσι σε χρόνο έως 50 δευτερολέπτων ελευθέρωνε τη λαβή ασφάλισης και ξεκινούσε τη διαδικασία πυροδότησης.
  2. Μία αντίστοιχη μέθοδος παγίδευσης οχημάτων ήταν η χρήση χειροβομβίδας και σύρματος παγιδεύσεως. Σε αυτή την τεχνική οι αντάρτες τραβούσαν τη περόνη ώστε οριακά να ασφαλίζει τη χειροβομβίδα και στη συνέχεια την τοποθετούσαν με σύρμα παγίδευσης στην ανάρτηση του οχήματος. Έτσι με την παραμικρή κίνηση της ανάρτησης θα γίνονταν η πυροδότηση της.
  3. Άλλη μέθοδος των ανταρτών ήταν να πετάνε στα στρατιωτικά φορτηγά των ΗΠΑ παγιδευμένα με χειροβομβίδες υλικά και προμήθειες. Το κείμενο αναφέρει ενδεικτικά, χειροβομβίδες χωρίς περόνη μέσα σε ψωμί, παγιδευμένες με σύρμα παγιδεύσεως σε χαρτοφύλακες καθώς και σε καλάθια με φρούτα. Από αυτές τις μεθόδους υπήρξαν δύο σοβαροί τραυματισμοί αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι στρατιώτες προλάβαιναν να τις πετάξουν από το φορτηγό όταν τις ανακάλυπταν.

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώσαμε και το δεύτερο μέρος των Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΑΕΜ) που οι αντάρτες Βιετκόνγκ χρησιμοποίησαν ενάντια στις Αμερικανικές δυνάμεις κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Source link