Βλήμα G2R R.I.P. | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
536

Τον Ιανουάριο του 2014 κυκλοφόρησε ένα νέο βλήμα αυτοάμυνας που δέχθηκε σκληρές κριτικές αλλά τελικά απέδειξε μέσα σε ένα χρόνο ότι όσα διαφήμιζε ήταν όντως αλήθεια. Φυσικά αναφερόμαστε στο RIP (Radically Invasive Projectile, Ριζικά Διατρητικό Βλήμα) της εταιρίας G2 Research που είναι διεθνώς γνωστή ως G2R. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η χρήση του απαγορεύεται όπως επίσης και το μεγαλύτερο εύρος βλημάτων ειδικής χρήσης. Ωστόσο, αρκετοί Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό (για παράδειγμα στις ΗΠΑ, στην Σουηδία και στην Ολλανδία) έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτό το βλήμα νόμιμα χωρίς κάποιον τέτοιο περιορισμό.

blhma_g2_rip_01

Ένας μεγάλος λόγος πίσω από την αρχικά αρνητική κριτική που έλαβε αυτό το βλήμα οφείλεται τόσο στο επιθετικό όνομα που του έδωσε η εταιρία όσο και το σχήμα του βλήματος που φαντάζει επίσης πολύ ακραίο με τη πρώτη ματιά. Ας δούμε όμως τι προβλήματα επιλύει αυτή η μοντέρνα σφαίρα αυτοάμυνας.

blhma_g2_rip_02

Ο στόχος της εταιρίας ήταν να προσφέρει ένα καλύτερο JHP (Jacketed Hollow Point) βλήμα, ασφαλέστερο και που να δίνει λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα των κοίλων βλημάτων χωρίς όμως να υστερεί σε κάτι. Για όσους αναγνώστες δε το γνωρίζουν τα βλήματα κοίλου σχήματος σχεδιάστηκαν με στόχο να είναι ασφαλή για χρήση σε χώρους με πολλούς αμάχους και ταυτόχρονα να επιφέρουν τη μέγιστη δυνατή βλάβη. Αυτό το επιτυγχάνουν χάρη στο σχήμα του βλήματος τους. Βλέπετε ένα κλασικό JHP βλήμα εδώ.

blhma_g2_rip_03

Καθώς το βλήμα περνάει το δέρμα του στόχου και φτάνει στο μυϊκό ιστό το κοίλο σημείο του γεμίζει χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρά που έχει το ανθρώπινο σώμα και σε συνδυασμό με τη ταχύτητα-πίεση του βλήματος αναγκάζει το μαλακό υλικό του βλήματος να διασταλεί.

blhma_g2_rip_04

Αυτό δίνει δύο πλεονεκτήματα σε αυτό το βλήμα αρκετά σημαντικά ώστε δεκάδες Σώματα Ασφαλείας παγκοσμίως να τα χρησιμοποιούν. Αρχικά, λόγω της παραμόρφωσης το βλήμα είναι σχεδόν αδύνατο να διαπεράσει το ανθρώπινο σώμα και ακόμα και αν το διαπεράσει δεν θα έχει αρκετή ισχύ ώστε να βλάψει κάποιον που μπορεί να στέκεται πίσω από το στόχο. Το δεύτερο πλεονέκτημα του είναι ότι η παραμόρφωση αναγκάζει το βλήμα να μεγαλώσει σε μέγεθος δημιουργώντας μεγαλύτερο τραύμα και δυνατότητα μεταφοράς του μεγαλύτερου ποσοστού της κινητικής του ενέργειας μέσα στο στόχο.

blhma_g2_rip_05

Παρότι φαντάζει σαν το ιδανικό βλήμα αυτοάμυνας, και αρκετές φορές είναι, έχει κάποια μειονεκτήματα για τα οποία έχουν αναπτυχθεί ειδικά βλήματα. Για παράδειγμα, ανάλογα το JHP βλήμα που έχουμε και τη ποιότητα του υπάρχει πιθανότητα το κοίλο μέρος του να γεμίσει με μέρος από τα ρούχα του στόχου και να το αναγκάσει να συμπεριφερθεί σαν ένα απλό βλήμα. Και τώρα που τα γενικά χαρακτηριστικά των βλημάτων JHP είναι κατανοητά στον αναγνώστη θα δούμε τι έχει να μας προσφέρει το RIP της G2R.

blhma_g2_rip_06

Αρχικά, η επιστημονική ομάδα της G2 Research είδε το πρώτο μειονέκτημα στα απλά βλήματα κοίλου σχήματος. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ίδιο το σχήμα τους. Όπως γνωρίζουμε από την ιατρική, δεν υπάρχει κάτι που να κάνει τομές τόσο στο δέρμα όσο και στο μυϊκό ιστό καλύτερα από ένα κοφτερό νυστέρι. Άρα χώρισαν σε πέταλα τη περίμετρο του βλήματος και εν συνεχεία τα έκοψαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν εύκολα να σκίσουν όλα τα επίπεδα ενδυμασίας, να ανοίξουν τομές και να εισέλθουν στο σώμα διατηρώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της κινητικής τους ενέργειας.

blhma_g2_rip_07

Το δεύτερο ήταν τα ίδια τα πέταλα. Παρότι έχουν διατηρήσει την αρχή του βλήματος κοίλου σχήματος και ανοίγουν όταν δεχθούν αρκετή πίεση έχουν μία ιδιαιτερότητα. Αντί να παραμένουν κολλημένα πάνω στο βλήμα αποκολλούνται με κατευθύνσεις περιμετρικά του βλήματος μεταφέροντας μέρος της κινητικής ενέργειας του κυρίως βλήματος και αυξάνοντας το τραύμα σε τεράστιο βαθμό. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα ότι και με μία όχι και τόσο καλή βολή μπορεί να προκληθεί θανατηφόρο τραύμα.

blhma_g2_rip_08

Το κάθε πέταλο αλλά και το ίδιο το βλήμα στη μέση της διαδρομής τους εκτελούν περιστροφή 180 μοιρών αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το τραύμα και της πιθανότητες να μην χρειαστεί δεύτερη βολή. Μέχρι σήμερα το βλήμα αυτό έχει δοκιμαστεί σε αμέτρητα σενάρια με εκατοντάδες διαφορετικά επίπεδα ενδυμασίας και από διαφορετικές γωνίες και πάντα λειτουργεί με ακριβώς αυτό το τρόπο. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που παρά τις εντυπωσιακά αρνητικές κριτικές κατά τη κυκλοφορία του σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα βλήματα αυτοάμυνας. Μπορεί να προσφέρει μέγιστη ζημιά στο στόχο με πολύ μικρή πιθανότητα παράπλευρων απωλειών.

blhma_g2_rip_09

Χάρη στην εξαιρετική απόδοση του η εταιρία του το διαφημίζει με τη φράση «The last round you will ever need» (Η τελευταία σφαίρα που θα χρειαστείς ποτέ). Από προσωπική εμπειρία αλλά και από όλα τα γνωστά στοιχεία η αξιοπιστία του είναι εξίσου εντυπωσιακή με την απόδοση του.

blhma_g2_rip_10

Ασφαλώς, το βασικό μειονέκτημα του RIP της G2R δεν είναι άλλο από τη τιμή του και τη περιορισμένη διαθεσιμότητα του καθώς, λόγω του σχεδιασμού του, λειτουργεί ιδανικά μόνο σε συγκεκριμένα διαμετρήματα και αυτά είναι:

  • .380 ACP
  • 9x19mm Parabellum
  • .357 SIG
  • .40 S&W
  • 10mm
  • .45 ACP

Όσον αφορά τη τιμή τους, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σήμερα 20 σφαίρες RIP στο δημοφιλές διαμέτρημα των 9 χιλιοστών στις ΗΠΑ κοστίζουν $50-60 που μεταφράζεται σε $3 η σφαίρα, σχεδόν τρεις φορές παραπάνω από τα απλά βλήματα. Οπότε σίγουρα δεν είναι μία σφαίρα για κάθε μέρα αλλά ταυτόχρονα προσφέρει κάποια χαρακτηριστικά που δεν τα συναντάμε πουθενά αλλού.

blhma_g2_rip_11

Source link