Βρετανία: Επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του «απηρχαιωμένου» αρματικού δυναμικού

0
41

Μοιραστείτε το άρθρο

«Κάνε όσο κυβερνοπόλεμο θέλεις, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει κάτι που μόνο ένα τανκ μπορεί να το κάνει». Η ρήση αυτή ακούγεται λογική όμως εδώ ο βρετανικός Στρατός έχει ένα πρόβλημα: Τα τεθωρακισμένα του υστερούν εν σχέσει με τα αντίστοιχα των εν δυνάμει αντιπάλων, παραδέχεται το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό αλλά στο μεταξύ το αρματικό δυναμικό πρέπει να είναι ικανό και ανταγωνιστικό. Και τώρα δεν είναι, προειδοποιούν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου. Τόσο το κύριο άρμα μάχης Challenger 2 όσο και το Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Warrior, τα δύο βασικά συστατικά των βρετανικών σχηματισμών μάχης, χαρακτηρίζονται «απηρχαιωμένα». Όχι άδικα.

Το Challenger 2 υπηρετεί ουσιαστικά χωρίς να έχει υποστεί μείζονα εκσυγχρονισμό από το 1998. Στο διάστημα αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Δανία έχουν ολοκληρώσει δύο προγράμματα εκσυγχρονισμού ενώ η Ρωσία έχει εντάξει σε υπηρεσία πέντε νέες εκδόσεις αρμάτων –με μια έκτη να επίκειται.

Τα δε Warrior θεωρούνται ακόμη πιο απηρχαιωμένα καθώς είναι είκοσι χρόνια παλαιότερα από τα ΤΟΜΑ μεγάλων συμμαχικών Στρατών. Από το 1988 που εισήλθαν σε υπηρεσία, ο αμερικανικός και ο γερμανικός Στρατός έχουν πραγματοποιήσει τέσσερεις αναβαθμίσεις στα δικά τους οχήματα, με τους Ρώσους να επενδύουν σε τρείς νέες εκδόσεις αντιστοίχων τεθωρακισμένων.

Για όσους πιστεύουν ότι ο χαρακτηρισμός «απηρχαιωμένα» είναι υπερβολή, υπενθυμίζεται ότι το Warrior αδυνατεί να βάλλει εν κινήσει ενώ το πυροβόλο των 30 χιλ. τροφοδοτείται χειροκίνητα με κλιπς των τριών βλημάτων. Σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης σίγουρα δεν είναι οι επιδόσεις που περιμένει κανείς.

Οι Βρετανοί δεν έχουν επενδύσει όσο θα έπρεπε στον τομέα του αρματικού δυναμικού –με εξαίρεση τις προσπάθειες επείγουσας αντιμετώπισης του προβλήματος των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) στο Αφγανιστάν. Πολλά από αυτά τα οχήματα παραμένουν σε υπηρεσία όμως η απειλή πλέον έχει αλλάξει.

Το σχέδιο συγκρότησης δύο τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών κρούσης μέχρι το 2025 ήταν το έναυσμα για να βγει ο βρετανικός Στρατός από το τέλμα. Η δύναμη αυτή προβλέπεται να περιλαμβάνει ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα, οχήματα 8×8 για το μηχανοκίνητο Πεζικό καθώς και ένα νέο πυροβόλο των 155 χιλ.

Ήδη η General Dynamics UK άρχισε τις παραδόσεις των πρώτων από τα 589 οχήματα αναγνώρισης και υποστήριξης Ajax, μια προμήθεια η οποία έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως η μεγαλύτερη επένδυση σε τεθωρακισμένα εδώ και τρείς δεκαετίες. Η γερμανική Artec που κατασκευάζει το Boxer φέρεται ως ο επικρατέστερος προμηθευτής για το όχημα 8×8 –αν και προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί κάποιο συμβόλαιο– ενώ ο διαγωνισμός για το πυροβόλο βρίσκεται εν εξελίξει.

Όσον αφορά τα Warrior, το πρόγραμμα αναβάθμισής τους έχει ανατεθεί στην Lockheed Martin UK από το 2011 ωστόσο ο αρχικός αριθμός των 380 οχημάτων έχει μειωθεί γύρω στα 265 λόγω περιορισμών στον σχετικό προϋπολογισμό και δεν αποκλείεται να μειωθεί κι άλλο. Ο εκσυγχρονισμός των Challenger 2, στον οποίο εμπλέκονται η BAE Systems και η Rheinmetall, προχωρά με (πολύ) αργούς ρυθμούς.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, τα σημάδια που έρχονται από το υπουργείο Άμυνας αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως ο Στρατός πάρει αυτό που ζητά –ένα Challenger 2 με γερμανικό πύργο και λειόκαννο πυροβόλο. Πόσα άρματα θα πάρει όμως παραμένει ακόμη ασαφές. Σύμφωνα με αναφορά του αρμοδίου υπουργού αμυντικών προμηθειών στο Κοινοβούλιο, ο αριθμός των εκσυγχρονισμένων Challenger 2 θα είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, κυρίως όμως οικονομικών.

https://fr-fr.facebook.com/britisharmy/videos/berlin-camo/10159528844545615/

Το υπουργείο Άμυνας έχει προβλέψει την διάθεση 18,4 δισ. λιρών τα επόμενα 10 χρόνια για χερσαίο στρατιωτικό εξοπλισμό όμως οι αναθεωρήσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο των σχετικών δαπανών ίσως αλλάξουν αρκετά. Αυτό βεβαίως δεν καθησυχάζει την στρατιωτική ηγεσία που βλέπει τον κίνδυνο τα άρματα μάχης να «υποκατασταθούν» στο μέλλον από τον κυβερνοπόλεμο.

Αναμφίβολα η διαβρωτική δράση της παραπληροφόρησης και των ενεργειών αποσταθεροποίησης είναι τα όπλα του μέλλοντος που δρουν από τώρα. Την τελευταία φορά όμως που συμβατικά μέσα παραμελήθηκαν για κάποιο άλλο, ανώτερο όπλο, ήταν την δεκαετία του ’80, όταν οι βρετανικές δυνάμεις συρρικνώνονταν λόγω της διάθεσης πιστώσεων για τους πυραύλους Trident. Και τότε ξέσπασε η κρίση των Φώκλαντς.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com