Β-2 κάνει άφεση δυο ΜΟΡ ταυτόχρονα: Ήταν τελικά βίντεο – μήνυμα στο Ιράν;

0
30

Μοιραστείτε το άρθρο

Πριν λίγο καιρό η αμερικανική Αεροπορία δημοσιοποίησε ένα βίντεο που απεικόνιζε για πρώτη φορά το βομβαρδιστικό B-2 Spirit να κάνει άφεση μίας κατευθυνόμενης GBU-57 Massive Ordnance Penetrator (MOP) – που είναι κι το ισχυρότερο μη πυρηνικός όπλο στον πλανήτη με βάρος 33.000 λίβρες κι ειδική σχεδίαση για την προσβολή υπόγειων καταφυγίων.

Αυτό το όπλο, σε συνδυασμό με την ικανότητα του B-2 να διεισδύει βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος χωρίς να εντοπιστεί, δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δυνατότητα να καταστρέψουν τα πιο προστατευμένα και υψηλής αξίας καταφύγια στη γη.

Ως εκ τούτου, η επιλογή της αμερικανικής Αεροπορίας να δημοσιοποιήσει το βίντεο αυτό όπου απεικονίζεται το Β-2Α να κάνει άφεση δυο ΜΟΡ ταυτόχρονα – που είναι και το μέγιστο φορτίο του- ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο, αποτελεί ένα είδος μηνύματος προς το καθεστώς του Ιράν.

Το βίντεο αυτό ανακυκλώνεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα ως ένα είδος προβολής της σιγουριάς που αισθάνεται η αμερικανική κοινή γνώμη για τις ικανότητες του αεροσκάφους αυτού, σε συνδυασμό μάλιστα με το συγκεκριμένο όπλο.

Το όπλο MOP καθοδηγείται με ακρίβεια κατά κύριο λόγο χρησιμοποιώντας GPS, όντας παρόμοιο σε αρχές λειτουργείας με το Joint Direct Attack Munition (JDAM). Ωστόσο το JDAM δεν συγκρίνεται καν με το ΜΟΡ, ακόμα και στην έκδοση εξουδετέρωσης καταφυγίων του JDAM.

Με το βίντεο αυτό επιδεικνύεται μία ακόμα δυνατότητα του ΜΟΡ, δηλαδή αυτή της ταυτόχρονης άφεσης στο ίδιο πέρασμα του αεροσκάφους φορέα, με το πρώτο ΜΟΡ να ανοίγει το έδαφος (κυριολεκτικά) και το δεύτερο να αποτελειώνει ό,τι έμεινε μέχρι το βάθος που βρίσκεται το καταφύγιο.

«Όταν δυο τέρατα ξεχύνονται από την κοιλιά του διαβόλου…»

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο βίντεο δεν βλέπουμε καν τα πραγματικά αποτελέσματα της δοκιμής. Τα δυο όπλα ΜΟΡ που αφήνονται από το Β-2Α είναι φαινομενικά βόμβες με πραγματική γόμωση, όπως φαίνεται από την κίτρινη λωρίδα. Όταν αλλάζει το πλάνο όμως, το ΜΟΡ που φτάνει στο έδαφος είναι αδρανής βόμβα, όπως φαίνεται από την λευκή λωρίδα.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Αν λοιπόν πράγματι το Β-2Α έχει επ’ ακριβώς την ικανότητα που διαφημίζεται ότι έχει να μην εντοπίζεται από τα εχθρικά ραντάρ, τότε κυριολεκτικά δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές καταφύγιο για την εχθρική ηγεσία.

Σε αντίθετη περίπτωση που ο αντίπαλος είναι κατάλληλα «διαβασμένος» και προετοιμασμένος, ίσως δούμε και μία επανάληψη της ντροπιαστικής κατάρριψης του F-117A στην Σερβία το 1999 είκοσι χρόνια μετά. Σ’ αυτήν την περίπτωση, το κόστος σε ψυχολογικές επιχειρήσεις για τις ΗΠΑ θα είναι ανυπολόγιστο.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com