Γαλλικό Ναυτικό: Για πρώτη φορά Dauphin N σε φρεγάτα  

0
21

Μοιραστείτε το άρθρο

Η πρώτη ανάπτυξη ελικοπτέρου Dauphin N σε φρεγάτα εν πλω ήταν το επιστέγασμα της μακράς διαδικασίας για την «ναυτοποίηση» των ελικοπτέρων της Airbus η οποία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του γαλλικού Ναυτικού, ανάγεται στο 2013. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κλιμάκιο της Μοίρας 35F (, βάση Hyères) αποτελούμενο από ένα ελικόπτερο του τύπου και επταμελές προσωπικό αναχώρησε με την φρεγάτα La Fayette (F710) τον Απρίλιο από την Τουλόν για το «ντεμπούτο» του Dauphin N σε επιχειρήσεις από φρεγάτες.

Διαβάστε επίσης: Εσπευσμένη απόσυρση των γαλλικών Lynx (https://www.ptisidiastima.com/french-lynx-to-retire-prematurely/)

Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό Ναυτικό έχει μισθώσει τέσσερα Dauphin Ν3 προκειμένου να γεφυρώσει το κενό από την επικείμενη απόσυρση των Aerospatiale SA 319Β Alouette III που υπηρετούν ακόμη (!) σε ρόλο SAR μέχρι την ένταξη σε υπηρεσία το 2028 των H160M Guépard, επίσης της Airbus Helicopters. Τα «στρατιωτικοποιημένα» AS365N3 αποτελούν εξέλιξη της έκδοσης –Ν2 που πρωτοπέταξε το 1988, διαθέτοντας βελτιωμένες επιδόσεις έναντι των προηγούμενων μοντέλων χάρη στους ισχυρότερους κινητήρες Turboméca Arriel 2C των 865 hp για αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com