Γεύμα Μάχης Λιθουανίας | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
82

Στο παρελθόν έχουμε παρουσιάσει τα γεύματα μάχης «Notration Verpflegung» από τη Γερμανία, τα γεύματα «MRE» από τις ΗΠΑ, και τα «MarinePro» από τη Ρωσία. Συνεχίζοντας αυτή τη σειρά στη κατηγορία «Διατροφή», θα δούμε το γεύμα μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιθουανίας.

Πηγή: eBay.com

Η Λιθουανία παρότι έρχεται από τη Σοβιετική Ένωση, ακολούθησε τη τακτική των αμερικανικών δυνάμεων όσον αφορά τη σίτιση των στελεχών της σε προκεχωρημένες βάσεις, πολεμικές ασκήσεις, και εμπόλεμες ζώνες. Δηλαδή, αντί να παρέχουν μόνο γεύματα επιβίωσης για καταστάσεις επιβίωσης, παρέχουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα ημέρας σε μία συλλογή αντίστοιχη των «MRE» των ΗΠΑ. Μάλιστα, και πάλι αντίστοιχα με τα «MRE», οι συλλογές σίτισης των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιθουανίας έχουν μία σειρά από διαφορετικά γεύματα και ένα από αυτά θα δούμε και εμείς σε αυτό το άρθρο. Βλέπετε παρακάτω πως είναι εξωτερικά η συσκευασία του.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Επάνω στη συσκευασία βλέπουμε μία ετικέτα που γράφει «Sausasis Maisto Davinys» που είναι το όνομα της κατασκευάστριας εταιρίας. Η εταιρία αυτή διατηρεί συμβόλαιο με το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας αλλά προσφέρει αυτά τα γεύματα και στη λιανική αγορά. Ενδεικτικά, το συγκεκριμένο από τη κατασκευάστρια εταιρία πωλείται για τιμές της τάξης των €3 με €5. Ακριβώς από κάτω γράφει «Variatas Nr.10» (Συλλογή Νο.10) ακολουθώντας την ίδια δομή με τα «MRE» των ΗΠΑ όπου μοναδικοί αριθμοί αντιστοιχούν στα διαφορετικά περιεχόμενα. Στη συνέχεια αναγράφει «Sudetis: Jautienos troskinys su darzovemis 240g-1vnt.» (Συστατικά: Μοσχαράκι με λαχανικά 240γρ.-1 τεμάχιο.) και «Toliau ziureti pakuotes viduje» (πληροφορίες στο εσωτερικό της συσκευασίας). Διαβάζουμε ότι το συνολικό βάρος της συλλογής είναι 670 γραμμάρια και προσφέρει συνολικά 1495 θερμίδες. Επίσης, εξωτερικά αναγράφεται η ημερομηνία λήξης που φαίνεται να είναι 2-3 χρόνια μετά τη συσκευασία του, και τέλος, ο αριθμός προτύπου ΝΑΤΟ 89-47-000-247 που επίσημα έχει τίτλο στη βάση δεδομένων προτύπων του ΝΑΤΟ ως «Ημερήσια Συλλογή Γεύματος Στρατού Ξηράς της Λιθουανίας». Όσον αφορά τις διαστάσεις της συλλογής, είναι 26 εκατοστά μήκος, 19 εκατοστά πλάτος, και 6 εκατοστά ύψος/πάχος. Είναι πρακτικά ελάχιστα μικρότερο από το «MRE» των ΗΠΑ. Βλέπετε το ένα δίπλα από το άλλο ως μέτρο σύγκρισης στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η συσκευασία του είναι από παρόμοιο σκληρό πλαστικό όπως τα «MRE» των ΗΠΑ, η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι το χρώμα. Η αίσθηση του υλικού είναι ακριβώς η ίδια. Εσωτερικά η δομή παραμένει στα ίδια πλαίσια με όλα τα περιεχόμενα να είναι σε ατομικές συσκευασίες όπως τα βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο στόχος του είναι να προσφέρει όλα όσα χρειάζονται για ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Για την ακρίβεια, μέσα θα βρει κανείς μία βάση θέρμανσης, το κυρίως γεύμα σε χάρτινη συσκευασία, μία συλλογή από παρελκόμενα, ροφήματα και γλυκά, παξιμάδια, και ξηρούς καρπούς. Τα βλέπετε όλα απλωμένα στις ατομικές συσκευασίες τους στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ας ξεκινήσουμε με τους ξηρούς καρπούς, σε αυτή τη συλλογή (στη Νούμερο 10) μπορεί να βρει κανείς 100 γραμμάρια φουντούκια. Η γεύση τους είναι πολύ φρέσκια χωρίς κάτι ιδιαίτερο που να είναι άξιο αναφοράς. Βλέπετε πως ακριβώς είναι εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η συσκευασία με τα παρελκόμενα έχει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον. Για την ακρίβεια, περιλαμβάνει ένα απλό πλαστικό κουτάλι, ένα μικρό δεματικό καλωδίων, ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι με άρωμα λεμόνι, ένα κουτί σπίρτα, και τρία χημικά στερεά καύσιμα των 10 γραμμαρίων (δηλαδή 30 γραμμάρια συνολικά).

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το επόμενο που θα δούμε είναι το «Dziuvesiai SU-1» (Παξιμάδι SU-1). Η συσκευασία αυτή περιέχει τέσσερα παξιμάδια με συνολικό βάρος 90 γραμμάρια. Είναι σχετικά σκληρά παξιμάδια που δεν έχουν κάποια έντονη γεύση. Γι’αυτό υποθέτουμε ότι είναι μάλλον για συνοδευτικό από τα υπόλοιπα περιεχόμενα της συλλογής.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Προχωρώντας, έχουμε τη συλλογή γλυκών και ροφημάτων. Εκεί υπάρχει και ένα χαρτάκι με τα περιεχόμενα της συσκευασίας. Πέρα από αυτό υπάρχει ένα κουτάκι με 30 γραμμάρια μέλι, μία σοκολάτα βάρους 36 γραμμαρίων, ένας χυμός λεμόνι με βιταμίνη C σε σκόνη 30 γραμμαρίων, ένα φακελάκι στιγμιαίου καφέ, και ένα φακελάκι με 12 γραμμάρια κρυσταλλικής ζάχαρης.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η σοκολάτα είναι μία συνηθισμένη μαύρη σοκολάτα χωρίς κάποιο μοναδικό χαρακτηριστικό. Το κακό που έχει είναι ότι φαίνεται πως είναι από συμπιεσμένους κόκκους σοκολάτας και διαλύεται εύκολα με κάθε δάγκωμα. Βλέπετε λίγο καλύτερα το πως ακριβώς είναι στη φωτογραφία που ακολουθεί.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όσον αφορά το καφέ, η συσκευασία περιέχει μόλις 2 γραμμάρια από καφέ που μάλιστα δεν έχει έντονη γεύση. Είναι από τους λιγότερο αρωματικούς καφέδες που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Κάτι εξίσου αρνητικό ήταν το μέλι. Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας από την επόμενη φωτογραφία, το μέλι είχε κρυσταλλοποιηθεί τελείως. Γευστικά δεν είναι άσχημο αλλά σίγουρα η αίσθηση του δεν είναι ωραία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το τελευταίο πράγμα μέσα σε αυτή τη συσκευασία ήταν ο χυμός λεμονιού σε σκόνη με βιταμίνη C και δίχως γλυκαντικά. Η δομή του είναι κρυσταλλική, πρακτικά είναι σαν κίτρινη ζάχαρη στην εμφάνιση. Γευστικά έχει πάρα πολύ ήπια γεύση που σχεδόν θυμίζει αρωματισμένο νερό. Στα αρνητικά του είναι ότι χρειάζεται αρκετή ανάδευση μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι του χυμού.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Έπειτα έχουμε τη «κουζίνα» ψησίματος. Η βάση της δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία αλουμινένια κάρτα που μπορεί να λυγίσει εύκολα για να κατασκευάσουμε μία βάση στην οποία από κάτω θα τοποθετήσουμε τα χημικά στερεά καύσιμα και από επάνω το σκεύος με οτιδήποτε θέλουμε να ζεστάνουμε. Βλέπετε πως είναι η βάση όταν την έχουμε προετοιμάσει εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Για το τέλος αφήσαμε το κυρίως γεύμα. Το γεύμα θυμίζει και πάλι τα αμερικανικά πρότυπα σε τεράστιο βαθμό. Έρχεται σε μία χάρτινη συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκει κανείς τη σακούλα θέρμανσης, τις οδηγίες, και το γεύμα. Μάλιστα, τόσο οι οδηγίες όσο και η σακούλα θέρμανσης είναι τόσο στα Λιθουανικά, όσο και στα Αγγλικά. Το υλικό χημικής θέρμανσης της σακούλας θέρμανσης φαντάζει ίδιο με αυτό των αμερικανικών, και γι’αυτό υποθέτουμε ότι οι Λιθουανοί στρατιώτες θα έχουν πατέντες παρόμοιες με αυτές που είχαμε παρουσιάσει στο άρθρο μας «Πατέντα Μάχης: Σακούλα Θέρμανσης MRE».

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η διαδικασία είναι ίδια με αυτή που είχαμε δει στο άρθρο μας για τα «MRE» των ΗΠΑ. Σκίζουμε τη σακούλα θέρμανσης, βάζουμε μέσα τη συσκευασία του φαγητού, γεμίζουμε με νερό ως την αντίστοιχη ένδειξη, και διπλώνουμε τη σακούλα θέρμανσης. Έπειτα από 12 περίπου λεπτά το φαγητό μας θα είναι καυτό. Η μόνη διαφορά από τα αμερικανικά γεύματα είναι ότι η σακούλα έχει δύο σχισμές. Μία για το γέμισμα με νερό και μία στη μέση για εύκολο σκίσιμο όταν το φαγητό θα είναι έτοιμο. Αυτό μειώνει το κίνδυνο εγκαυμάτων καθώς ο στρατιώτης δε χρειάζεται να σπρώξει τη σακούλα του γεύματος προς τα έξω ή να γείρει τη σακούλα θέρμανσης για να βγάλει τη συσκευασία του φαγητού. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε πως έχει φουσκώσει η σακούλα θέρμανσης από τους ατμούς που παράγει κατά τη χημική αντίδραση.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όσον αφορά το συγκεκριμένο φαγητό (μοσχαράκι με λαχανικά), γευστικά είναι χειρότερο από τα «MRE» των ΗΠΑ. Εμφανισιακά έχει τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά γευστικά το κρέας είναι πάρα πολύ λιπαρό και δεν έχει καμία έντονη γεύση. Η έλλειξη έντονων γεύσεων σε συνδυασμό με την υφή του το κάνει αρκετά χειρότερο από τα «MRE» των ΗΠΑ κατά τη προσωπική μας άποψη.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σίγουρα είδαμε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά συγκριτικά με τα «MRE» των ΗΠΑ που είναι ότι πιο κοντινό σε αυτή τη συλλογή γεύματος μάχης. Ποιοτικά τα γεύματα των ΗΠΑ είναι ανώτερα, αλλά όσον αφορά το σχεδιασμό, το συγκεκριμένο είναι καλύτερο. Τόσο γιατί προσφέρει χημικά στερεά καύσιμα με την αντίστοιχη βάση τους, όσο και για τη σακούλα θέρμανσης που έχει σχισμές για αποφυγή εγκαυμάτων.

Πηγή: BalticTimes.com

Source link