Γιατί η Κίνα δεν μπορεί (ακόμα) να χτίσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο

0
32

Μοιραστείτε το άρθρο

Παρά την δυναμική και την κεκτημένη ταχύτητα που έχουν τα κινεζικά ναυπηγεία με ένα αξιοθαύμαστο ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει αποδώσει εκατοντάδες, κυριολεκτικά, νέα πολεμικά πλοία κάθε κλάσης και τύπου, φαίνεται ότι έχουν πιάσει το τεχνολογικό «ταβάνι» τους.

Πώς θα μοιάζει τo νέο (4ο) κινέζικο αεροπλανοφόρο, με πυρηνοκίνηση και EMALS

Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζων στρατιωτικών, για το θέμα της πυρηνοκίνησης των επόμενων κινεζικών αεροπλανοφόρων, «[Οι μηχανικοί] έχουν βρει κάποια τεχνικά προβλήματα και ένα από τα βασικά εμπόδια είναι στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών εξειδικευμένων για επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρα. Αυτά τα προβλήματα δεν αναμένεται να επιλυθούν βραχυπρόθεσμα.»

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, φαίνεται ότι κάποια πράγματα δεν ήταν τόσο απλά όσο έλπιζαν στην αρχή. «Η Κίνα δεν διαθέτει την απαιτούμενη πυρηνική τεχνολογία, αν και έχει αναπτύξει πολλά υποβρύχια που κινούνται με πυρηνική ενέργεια. Η ανάπτυξη ενός αντιδραστήρα για χρήση σε ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο είναι πιο δύσκολη από τη αντίστοιχη ανάπτυξη για αντιδραστήρα για ένα υποβρύχιο.»

Γιατί η Κίνα ναυπηγεί αεροπλανοφόρα εφάμιλλα των αμερικανικών;

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι δοκιμές των νέων ηλεκτρομαγνητικών καταπελτών που αναπτύχθηκαν για την εξαπόλυση των J-15, του μοναδικού μαχητικού αεροσκάφους αεροπλανοφόρων της Κίνας, δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Παρά λοιπόν τα άλματα προόδου των κινεζικών ναυπηγείων, φαίνεται ότι η ναυπήγηση μεγάλων πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων είναι το πιο πολύπλοκο και δαπανηρό έργο στον κόσμο και απαιτούνται πολλές εξελιγμένες τεχνολογίες.

Καθώς είναι ένας νέος τομέας για τους Κινέζους ναυπηγούς και μηχανικούς θα χρειαστεί αρκετή πίστωση χρόνου για να φτάσουν στο επίπεδο άλλων χωρών.

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε τις ίδιες τεχνολογικές προκλήσεις και συνειδητά επέλεξε να μην ασχοληθεί καν με την επιλογή της πυρηνοκίνησης για τα νέα του αεροπλανοφόρα, με αποτέλεσμα τα Queen Elizabeth και Prince of Wales να ολοκληρώνουν συμβατικό προωστήριο σκεύος.

10 λόγοι γιατί τα αεροπλανοφόρα κλάσης Queen Elizabeth δεν είναι πυρηνοκίνητα

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com