Δεν ενθουσιάστηκαν όλοι στις ΗΠΑ με την ισοπέδωση «του νησιού του ISIS»

0
30

Μοιραστείτε το άρθρο

Μέλη της επιτροπής Eνοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας απαίτησαν να μάθουν γιατί μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία έχουν κόστος ώρας πτήσης στα 35.000 δολάρια, χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπήσουν “μια χούφτα τρομοκρατών που κρύβονταν στους θάμνους” όταν πιθανόν να υπήρχαν και φθηνότερες επιλογές.

Μαζικός αεροπορικός βομβαρδισμός κρησφύγετου του ISIS από F-15 και F-35 στο Ιράκ; (Βίντεο)

Όπως είχαμε αναφέρει σχετικά, αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ χτύπησαν ένα νησί στον ποταμό Ευφράτη όπου υποτίθεται ότι υπήρχαν εγκαταστάσεις και κρυσφύγετο του ISIS. Το νησί χτυπήθηκε με ακρίβεια με την χρήση πολλαπλών κατευθυνόμενων βομβών εκτιμώμενου βάρους 80.000 λίβρών με ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα από αεροσκάφη κρούσης F-35 και F-15.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αεροπορίας, ένας από τους ΑΝΣΚ της επιχείρησης ήταν «να στερήσουν από τους τρομοκράτες την δυνατότητα να κρύβονται έστω και σε πυκνή βλάστηση».

Το αποτέλεσμα ήταν ότι κάποιοι γερουσιαστές απαίτησαν από την Μπάρμπαρα Μπάρετ, την υποψήφιο του Προέδρου Τραμπ για να αναλάβει ως υφυπουργός Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης της την Πέμπτη, αν η χρήση των ακριβών αυτών αεροσκαφών και πυρομαχικών για τέτοιες αποστολές ήταν μια σώφρων οικονομική απόφαση.

Ενδεικτικά, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Αρκάνσας Τομ Κόττον δήλωσε τα εξής: «Έχω πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση αεροσκάφους πέμπτης γενιάς για να χτυπήσουμε ένα πλήθος τρομοκρατών που κρύβονται στους θάμνους. Έχω την εντύπωση πως θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αεροσκάφη κατάλληλα σε ένα περιβάλλον όπου έχουμε πλήρη αεροπορική κυριαρχία και τα F-35 και οι πιλότοι μας πρέπει να εκπαιδεύονται για συγκρούσεις υψηλού επιπέδου εναντίον αντιπάλων όπως η Κίνα.»

Ο Κόττον στήριξε την ανησυχία του αυτή για τη χρήση του F-35 επικαλούμενος την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου της Κυβέρνησης (Government Accountability Office – GAO) σύμφωνα με την οποία η αλυσίδα εφοδιασμού των αεροσκαφών F-35 δεν διαθέτει αρκετά ανταλλακτικά για να κρατήσει αρκετά αεροσκάφη σε πτήσιμη κατάσταση για να καλύψουν τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τζακ Ρηντ, Δημοκρατικός από το Ρόουντ Άιλαντ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη βιωσιμότητα του μαχητικού αεροσκάφους υψηλής τεχνολογίας, το οποίο είναι το πιο ακριβό πρόγραμμα όπλων στην ιστορία, λέγοντας τα εξής: «Η Αεροπορία λέει ότι θα ήθελε να αποκτήσει 1.763 αεροσκάφη F-35, αλλά εάν κοστίζει 35.000 δολάρια την ώρα, πώς μπορούμε να το αντέξουμε με τέτοιου είδους επιχειρήσεις;»

Η Μπάρρεττ από την πλευρά της, πιλότος κι η ίδια και μάλιστα η πρώτη γυναίκα πιλότος που προσνήωσε F-18 σε αεροπλανοφόρο, δήλωσε ότι η μείωση του κόστους ανά ώρα πτήσης θα ήταν μια από τις πρώτες της προτεραιότητες ως υφυπουργός.

Το Κογκρέσο έχει επανειλημμένα διαθέσει χρηματοδότηση στο Πεντάγωνο για να αναπτύξει ένα ελαφρύ αεροσκάφος που θα μπορούσε να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον εχθρών όπως το ISIS με κλάσμα του κόστους άλλων αεροσκαφών.

Όμως η Αεροπορία έχει ξοδέψει πάνω από μια δεκαετία προσπαθώντας να προσδιορίσει εάν θα αγοράσει τελικά αυτά τα ελικοφόρα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα την οργή κάποιων γερουσιαστών, όπως ο Ρεπουμπλικανός Μάικλ Βαλτζ της Φλόριντα που απείλησε την Αεροπορία ότι θα έδινε το αεροσκάφος (και την χρηματοδότησή του) στο Στρατό, αν η Αεροπορία δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com