«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα Avenger», τονίζει ο ΥΕΘΑ

0
9

Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για διαθέσιμα μεταχειρισμένα Α/Α συστήματα Avenger, αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός επισημαίνει πως «το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα (ΓΑΣ/Ε) ενημερώνει το ΥΠΕΘΑ για όλες τις περιπτώσεις διαθεσιμότητας μη επιχειρησιακά αναγκαίου εξοπλισμού των ΗΠΑ, προς εκδήλωση ενδιαφέροντος μας. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση αναφορικά με την απόσυρση του Α/Α οπλικού συστήματος ΑΝ/TWQ-1 «AVENGER» από τον Αμερικανικό Στρατό».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτει επίσης ότι το Avenger «δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων αλλά και την παροχή αντιαεροπορικής άμυνας στις Μονάδες της».

Ο ΥΕΘΑ καταλήγει πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει σχεδιάσει την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό.

Το Α/Α σύστημα Avenger μεταφέρει έως οκτώ Α/Α πυραύλους Stinger με μέγιστη εμβέλεια 5,5km. Επιπλέον διαθέτει ένα πολυβόλο M3P των 0,50in. Το Avenger χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Στρατό το 1990 και έχει σήμερα ιδιαίτερη ζήτηση στις αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην Ευρώπη.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com