Δεύτερη Μοίρα Tejas κηρύσσεται επιχειρησιακή από την Ινδική Αεροπορία

0
13

Μοιραστείτε το άρθρο

Τη δεύτερη Μοίρα εγχώριας ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών Tejas έθεσε σε λειτουργία η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας. Η βάση της Μοίρας που κηρύχθηκε επιχειρησιακή είναι στην πόλη Sulur στην πολιτεία της Tamil Nadu.

Η στροφή στο Tejas είναι το τέλος για το F-21;

Πρόκειται για την Μοίρα 18. την αποκαλούμενη “Flying Bullets”, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης που παρέλαβε το πρώτο μαχητικό LCA Tejas το οποίο θα περάσει από τη διαδικασία Τελικής Επιχειρησιακής Διαμόρφωσης ( Final Operational Configuration – FOC ) που στο μέλλον θα περιλάβει σταδιακά κι άλλα μαχητικά.

Ο Αρχηγός της Ινδικής Αεροπορίας, στρατάρχης R.K.S. Bhadauria, πέταξε με το αεροσκάφος κατά την τελετή και χαιρέτισε την πράξη ενεργοποίησης της Μοίρας και τόνισε τη σημασία δημιουργίας της δυνάμει του γεγονότος πως τα αεροσκάφη είναι περισσότερο φονικά και έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις απειλές από τα LCA Τejas Αρχικής Επιχειρησιακής Διαμόρφωσης (Initioal Operational Clearance).

Τα LCA Tejas FOC έχουν επιπλέον την ικανότητα ανεφοδιασμού εν πτήσει, πυροβόλο εγγύς μάχης, απορριπτόμενες δεξαμενές καυσίμου, ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων αναχαίτισης πέραν του οπτικού ορίζοντος (BVR), αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά πτήσης και λογισμικό ελέγχου πτήσης. Στην παραπάνω ενημέρωση προέβη ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

Η ένταξη των αεροσκαφών αναμενόταν νωρίτερα αλλά οι περιορισμοί στην παραγωγή και τις διαδικασίες δοκιμών λόγω του Covid-19 ανέβαλαν τις διαδικασίες του πρώτου αεροσκάφους ως τώρα. Άλλα τέσσερα αεροσκάφη Tejas FOC είναι στη φάση ολοκλήρωσης και θα παραδοθούν σύντομα.

Η Ινδική Αεροπορία επενδύει ακόμα πολλά στο πρόγραμμα LCA Tejas φιλοδοξώντας να αποτελέσουν τον μελλοντικό κορμό της αεροπορίας της. Το πιστοποιητικό καταλληλότητας των αεροσκαφών Tejas FOC παραδόθηκε στην αεροπορία κατά τη διάρκεια της έκθεσης Aero India τον Φεβρουάριο του 2019.

Tejas on steroids! Οι πρώτες απεικονίσεις του φιλόδοξου δικινητήριου αδελφού του ινδικού εγχώριου μαχητικού

Η πρώτη Μοίρα με Tejas IOC ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2016. Η πολεμική αεροπορία της Ινδίας έχει παραγγείλει 20 Tejas IOC και 20 Tejas FOC ενώ επιπλόν υπάρχει η παραγγελία 83 Tejas MK.1A που αποτελεί μια ενδιάμεση έκδοση με αναβαθμίσεις σε τέσσερις βασικούς τομείς και μερικούς ακόμα ήσσονος σημασίας για την κάλυψη επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών της Ινδικής Αεροπορίας. Λόγω των μεγάλων αναγκών, η HAL επισπεύδει τις διαδικασίες παραγωγής ερχόμενη σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και να αυξήσει τους ρυθμούς παραδίδοντας 16 ακόμα μαχητικά στο επόμενο διάστημα.

Συμφέρει τελικά η εγχώρια ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων; Το ινδικό μαχητικό Tejas αποδεικνύεται πιο ακριβό από τα Sukhoi-Su-30MKI και Su-57

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com