Διακριτικό Οδηγού (ΗΠΑ) | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
79

Από τον Ιούλιο του 1942 μέχρι και σήμερα ο Στρατός των ΗΠΑ έχει ένα διακριτικό για οδηγούς οχημάτων, χειριστές ειδικών μηχανημάτων και μηχανικούς. Είναι μία ικανότητα της πέμπτης κατηγορίας ικανοτήτων κατά τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις που όπως θα δούμε σε αυτό το άρθρο δεν είναι τόσο απλό όσο αρχικά φαντάζει.

odhgos_stratou_hpa_01

Τα κριτήρια για την απόκτηση αυτής της αναγνώρισης και ταυτόχρονα ηθικής ανταμοιβής σύμφωνα με το Στρατιωτικό Κανονισμό 600-8-22 του Αμερικανικού Στρατού είναι τα ακόλουθα:

 • Επιτυχή ολοκλήρωση και να κατοχή ενεργής άδειας χειρισμού στρατιωτικών-κυβερνητικών οχημάτων
 • Εκτέλεση καθηκόντων οδηγού ή βοηθού οδηγού σε στρατιωτικό-κυβερνητικό όχημα για 12 συνεχείς μήνες με εκτέλεση τουλάχιστον 8000 μιλίων (12875 χιλιόμετρα) χωρίς καμία παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ή ζημιά στο όχημα

Ένας ακόμα τρόπος κάποιος να γίνει υποψήφιος για την απόκτηση του είναι αν συμβαδίζει με τον παρακάτω όρο του στρατιωτικού κανονισμού 600-8-22 του Αμερικανικού Στρατού.

 • Εκτέλεση καθηκόντων ως δάσκαλος οδήγησης ή εξεταστής για τουλάχιστον ένα συνεχές έτος με πολύ καλά αποτελέσματα

odhgos_stratou_hpa_02

Ασφαλώς, στη περίπτωση των μηχανικών τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Σε αυτή τη περίπτωση ο στρατιωτικός κανονισμός 600-8-22 του Αμερικανικού Στρατού ορίζει τα προαπαιτούμενα όπως τα διαβάζετε εδώ.

 • Επιτυχή ολοκλήρωση με καλή βαθμολογία στις εξετάσεις του σχολείου μηχανικού. Επιτυχή ολοκλήρωση σχετικού σχολείου ή απόδειξη ικανότητας μηχανολογίας από προηγούμενη εμπειρία
 • Τοποθέτηση σε θέση καθηκόντων μηχανικού οχημάτων ή μηχανολόγου σε σχηματισμό μονάδας ή μεγαλύτερο, ή εκτέλεση καθηκόντων εκπαιδευτή μηχανολογίας
 • Αν η εργασία του έχει και καθήκοντα οδήγησης τότε απαιτείται η οδήγηση για τουλάχιστον 6 συνεχείς μήνες χωρίς καμία παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ή ζημιά στο όχημα

Αντίστοιχα, για τους χειριστές ειδικών μηχανημάτων αντί για χιλιόμετρα το κριτήριο είναι τουλάχιστον 500 ώρες εργασίας σε ένα έτος χωρίς κανένα επικίνδυνο περιστατικό να έχει συμβεί. Βλέποντας το διακριτικό μπορείτε να δείτε ότι το κυρίως έμβλημα αποτελείται από ένα σταυρό όπου στο κέντρο του βρίσκεται ένας τροχός οχήματος. Από κάτω ακολουθούν μεταλλικές ράβδοι, μία ή περισσότερες, ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε στρατιώτη.

odhgos_stratou_hpa_03

Όπως βλέπετε παραπάνω υπάρχουν συνολικά έξι απονομές του εν λόγω διακριτικού που αντιστοιχούν στα ακόλουθα.

 • DRIVER-A (Χειριστής αμφίβιου οχήματος)
 • DRIVER-M (Οδηγός μοτοσυκλέτας)
 • DRIVER-T (Οδηγός ερπυστριοφόρου)
 • DRIVER-W (Οδηγός οχήματος με τροχούς)
 • MECHANIC (Μηχανικός)
 • OPERATOR-S (Χειριστής μηχανημάτων)

Την έγκριση για την απονομή του μπορούν να δώσουν κατ’εντολή διοικητές σχηματισμών ταξιαρχίας, συντάγματος καθώς και αξιωματικοί με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ή ανώτερου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες ηθικές απονομές, το διακριτικό αυτό μπορεί κατά περιπτώσεις να ανακληθεί από το διοικητή της μονάδας που υπηρετεί ο εκάστοτε στρατιώτης.

odhgos_stratou_hpa_04

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να δοθεί μία τέτοια διαταγή ανάκλησης είναι οι παρακάτω σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανικό στρατιωτικό κανονισμό που αναφέραμε νωρίτερα.

 • Παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας εφόσον ζωές ή αντικείμενα βρέθηκαν σε κίνδυνο, ή ατύχημα που είχε αποτέλεσμα καταστροφή περιουσίας ή τραυματισμού (προσωπικού ή άλλου ατόμου) από λάθος που έκανε ο χειριστής με χρεωμένο κυβερνητικό όχημα
 • Μηχανική βλάβη στο όχημα ή μηχάνημα που έχει χρεωθεί ο στρατιώτης εξαιτίας κακής εκτέλεσης της προληπτικής συντήρησης του
 • Μη ικανοποιητική απόδοση (για μηχανικούς) ως οδηγός
 • Ζημιά σε όχημα ή εξοπλισμό του συνεργείου ως αποτέλεσμα απρόσεκτης ή κακής εκτέλεσης καθηκόντων
 • Μη ικανοποιητική απόδοση ως μηχανικός (για τους μηχανικούς)

Εφόσον τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, ο κάτοχος αυτού του διακριτικού μπορεί να το φέρει ως μεταλλικό σήμα κάτω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου του, δεξιά από τα «Weapons Qualification Badges» (Εμβλήματα Διάκρισης σε Όπλα), αν κατέχει κάποιο. Ένα παράδειγμα βλέπετε παρακάτω όπου είναι ο Αρχιλοχίας Ειδικών Δυνάμεων κύριος Νέιθαν Λ. Γουάϊντερ.

odhgos_stratou_hpa_05

Ανάμεσα στα άλλα διακριτικά του βλέπετε ότι ο κύριος Νέιθαν Λ. Γουάϊντερ σε αυτή τη φωτογραφία φέρει το διακριτικό οδηγού με τις ράβδους οδηγού και μηχανικού. Επίσης, φέρει κάποια άλλα διακριτικά για τα οποία έχουμε γράψει στο παρελθόν, αυτά είναι:

Καθώς και πολλά ακόμα. Στις 26 Ιουνίου 2007 σκοτώθηκε σε συμπλοκή με εχθρικές δυνάμεις στη περιοχή Ντινγουάνιγιαχ στο Ιράκ ως μέλος διακλαδικής δύναμης με καθήκοντα νοσοκόμου μάχης των Ειδικών Δυνάμεων. Μετά το θάνατο του του έγινε και η απονομή του παρασήμου Purple Heart.

Source link