Διαφορά .223 και 5.56×45 | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
380

Πρόσφατα είχα βρεθεί σε ένα κατάστημα όπλων και βοηθούσα ένα γνωστό μου στην επιλογή του νέου του τυφεκίου τύπου AR-15. Αυτό σε συνδυασμό με τον άρθρο «Διαφορά .38 Special και .357 Magnum» που είχαμε αναρτήσει στο παρελθόν οδήγησε σε αυτή τη δημοσίευση που είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για νέους αγοραστές τυφεκίων ή αραβίδων τύπου AR-15.

Πηγή: Forbes.com
Πηγή: Forbes.com

Το διαμέτρημα 5.56×45 ΝΑΤΟ (μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό το διαμέτρημα στο άρθρο μας «Διαμέτρημα 5.56x45mm NATO») είναι ότι πιο διαδεδομένο έχουμε σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας σχεδόν σε όλο το κόσμο. Από το 1964 μέχρι και σήμερα έχουμε όμως και το διαμέτρημα .223 Remington το οποίο με τη πρώτη ματιά φαντάζει πως είναι ακριβώς το ίδιο καθώς έχει διαστάσεις 5.56×45 χιλιοστά! Δηλαδή ακριβώς ίδιο με το γνωστό ΝΑΤΟϊκό 5.56 βλήμα. Βλέπετε το ένα δίπλα από το άλλο στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: AR15ForNoobs.com
Πηγή: AR15ForNoobs.com

Και για μπερδέψουμε τα πράγματα ακόμα περισσότερο, το .223 Remington είχε σχεδιαστεί το 1964 από την εταιρία Remington για το τότε τυφέκιο μάχης των ΗΠΑ, το Μ16. Αργότερα, το 1986 το ανανεωμένο M16A2 καθώς και οι μετέπειτα αραβίδες Μ4, τα γνωστά σήμερα δηλαδή όπλα τύπου AR-15, άρχισαν να χρησιμοποιούν το διαμέτρημα 5.56×45 ΝΑΤΟ. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα πολλά ημιαυτόματα τυφέκια και αραβίδες προς λιανική πώληση κατασκευάζονται στο διαμέτρημα .223 Remington. Έτσι, με τα χρόνια λίγοι ασχολούνται με τη διαφορά ανάμεσα σε .223 Remington και το 5.56×45 ΝΑΤΟ. Αλλά υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά ανάμεσα τους.

Πηγή: M4Carbine.net
Πηγή: M4Carbine.net

Μετά τη χρήση του τυφεκίου μάχης Μ16 με το διαμέτρημα .223 Remington οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ άρχισαν να βελτιώνουν το διαμέτρημα. Μη θέλοντας να κάνουν μεγάλες αλλαγές στο πολύ πρακτικό τυφέκιο Μ16, κράτησαν τον ίδιο κάλυκα αλλά αλλάξαν τη γόμωση και το βλήμα του. Ο στόχος τους ήταν να κάνουν το όπλο λίγο δυνατότερο χωρίς όμως δραστικές μετατροπές. Έτσι, το βλήμα βάρους 55 grains (δηλαδή 3.6 γραμμάρια) που είχε μέχρι τότε το .223 Remington αντικαταστάθηκε από ένα νέο βάρους 62 grains (δηλαδή 4 γραμμάρια). Φυσικά, για να έχει την ίδια ταχύτητα εξόδου αλλά με πιο βαρύ βλήμα χρειάζεται πιο ισχυρή γόμωση. Έτσι το 5.56×45 ΝΑΤΟ έχει πιο πολύ πυρίτιδα φτάνοντας σε πιέσεις μέχρι και 60.000psi όταν ο πρόγονος του, το .223 Remington, είχε μέγιστη πίεση 50.000psi. Οπότε, πράγματι με το μάτι είναι δύσκολο κάποιος να δει αυτές τις διαφορές αλλά είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία του όπλου.

Πηγή: AmericanRifleman.org
Πηγή: AmericanRifleman.org

Και η πιο σημαντική ερώτηση, γιατί μας ενδιαφέρει αυτή η διαφορά ως χειριστές τέτοιων όπλων; Με τη βελτίωση του .223 Remington σε 5.56×45 ΝΑΤΟ η μόνη μετατροπή που απαιτούσαν τα τυφέκια μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν η αλλαγή της κάννης τους. Η νέα κάννη για διαμέτρημα 5.56×45 ΝΑΤΟ έχει ελαφρώς μακρύτερη θαλάμη. Αυτό δεν είναι για άλλο λόγο πέραν του ότι επιτρέπει μεγαλύτερες πιέσεις. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε τυφέκιο είναι εγκεκριμένο για διαμέτρημα 5.56×45 ΝΑΤΟ μπορεί να ρίξει και .223 Remington. Ασφαλώς, ίσως να μην έχει τη τέλεια πίεση λόγο της μακρύτερης θαλάμης του, αλλά θα λειτουργεί αξιόπιστα χωρίς κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο όμως δεν είναι καλή ιδέα. Πολλοί πράγματι ρίχνουν σφαίρες διαμετρήματος 5.56×45 ΝΑΤΟ από κάννες σχεδιασμένες για το πιο αδύναμο .223 Remington αλλά κανένας κατασκευαστής δε προτείνει κάτι τέτοιο καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες η κάννη για .223 Remington να μην αντέξει τη πίεση του ισχυρότερου διαμετρήματος 5.56×45 ΝΑΤΟ. Άρα αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι, όταν αγοράζουμε ένα νέο τυφέκιο πρέπει να ελέγχουμε ότι ο κατασκευαστής το εγκρίνει για διαμέτρημα 5.56×45 ΝΑΤΟ το οποίο μπορεί να ρίχνει και με .223 Remington αν το θελήσουμε.

Πηγή: RDLTactical.com
Πηγή: RDLTactical.com

Σε μεγαλύτερο βάθος, η διαφορά από τις δύο κάννες είναι σχετικά εύκολα ορατή αν έχουμε μία από κάθε είδος αλλά μόνο με μία από τις δύο είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τη διαφορά με γυμνό μάτι. Έτσι η πιο σίγουρη λύση είναι να δούμε τι διαμέτρημα εγκρίνει ο κατασκευαστής για το τυφέκιο που σκοπεύουμε να αγοράσουμε. Σχηματικά, βλέπετε παρακάτω πως, στο επάνω μέρος, η κάννη σχεδιασμένη για 5.56×45 ΝΑΤΟ έχει πιο μακριά θαλάμη ενώ αυτή που είναι σχεδιασμένη για .223 Remington στο κάτω μέρος έχει πιο κοντή θαλάμη. Αυτή είναι η διαφορά που κοιτάμε.

Πηγή: WeaponsMan.com
Πηγή: WeaponsMan.com

Όπως βλέπετε παρακάτω, αν βάλουμε μία κάννη 5.56×45 ΝΑΤΟ και μία .223 Remington δίπλα δίπλα μπορούμε να δούμε τη μεγαλύτερη θαλάμη που έχει το 5.56×45 ΝΑΤΟ λόγου του ισχυρότερου βλήματος. Βλέπετε με τα κίτρινα βέλη στη φωτογραφία πως το 5.56×45 ΝΑΤΟ (κάτω) έχει πιο μακριά θαλάμη από το .223 Remington (επάνω).

Πηγή: oa2.org
Πηγή: oa2.org

Αν δούμε από ακόμα πιο κοντά το λαιμό της κάννης, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται η θαλάμη, φαίνεται ακόμα πιο καθαρά η διαφορά τους. Βλέπετε παρακάτω πως ο λαιμός της κάννης για .223 Remington τελειώνει ανάμεσα από τη κίτρινη και τη κόκκινη γραμμή ενώ στη κάννη για 5.56×45 ΝΑΤΟ εκτείνεται από τη κίτρινη μέχρι τη μπλε γραμμή.

Πηγή: MarlinOwners.com
Πηγή: MarlinOwners.com

Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η κάννη του τυφεκίου είναι σχεδιασμένη για διαμέτρημα 5.56×45 ΝΑΤΟ, τότε σίγουρα το εγχειρίδιο του θα έχει κάποια αναφορά επί του θέματος. Ένα παράδειγμα τέτοιας αναφοράς μπορείτε να δείτε στη συνέχεια.

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Αν μεταφράσουμε στα Ελληνικά το παραπάνω μέρος από το κεφάλαιο «Χαρακτηριστικά του όπλου» από ένα εγχειρίδιο χρήσης μίας στρατιωτικής αραβίδας Advanced Piston Carbine (APC) της εταιρίας Colt, θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.


Σφαίρα 5.56x45mm NATO & .223 Rem.

Η αραβίδα Colt Advanced Piston Carbine έχει θαλάμη με μακρύτερο λαιμό για να δέχεται 5.56x45mm NATO στρατιωτικών προδιαγραφών πυρομαχικά M193, M855, M855A1, SS109, και MK262. Ως αποτέλεσμα, αυτή η Αραβίδα μπορεί με ασφάλεια να δεχθεί .223 Remington σφαίρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΟΤΕ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΑΣ. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΤΥΠΟΥ Η ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΟΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΜΠΛΟΚΗ, ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΒΟΛΗΣ Η ΙΣΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΙΕΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ Η ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΑΣ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ, ΘΑΝΑΤΟ, Η ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ. Για να προστατέψετε τον εαυτό σας και το τυφέκιο σας από ζημιές, η Colt δε προτείνει τη χρήση αναγομωμένων ή ανακυκλωμένων πυρομαχικών.


Ο παραπάνω είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε αν ένα καινούργιο όπλο μπορεί να δεχθεί σφαίρες διαμετρήματος 5.56×45 ΝΑΤΟ ή όχι. Κλείνοντας, αν δε το γνωρίζατε, να θυμάστε στην επόμενη αγορά σας αλλά και στη καθημερινή χρήση ότι μπορούμε να ρίχνουμε .223 Remington από όπλα σχεδιασμένα για 5.56×45 ΝΑΤΟ αλλά όχι το αντίθετο. Αλλιώς μπορεί να τραυματιστείτε και το όπλο σας να γίνει όπως αυτό εδώ.

Πηγή: strelec.si
Πηγή: strelec.si

Γνωρίζοντας τα παραπάνω θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όπως έγινε με τα .38 Special και .357 Magnum (περισσότερα στο άρθρο μας «Διαφορά .38 Special και .357 Magnum») θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει έστω και λίγο τον κάλυκα ώστε να αποφύγουμε πιθανά λάθη. Όμως εδώ υπάρχει μία διαφορά, τα παραπάνω διαμετρήματα περιστρόφων ήταν σχεδιασμένα για διαφορετικά όπλα. Το 5.56×45 ΝΑΤΟ σχεδιάστηκε ώστε να αντικαταστήσει το .223 Remington με ελάχιστες δυνατές μετατροπές στο όπλο. Απολαύστε τα όπλα σας και να είστε πάντα προσεκτικοί χρησιμοποιώντας μόνο διαμετρήματα για τα οποία είναι σχεδιασμένα και εγκεκριμένα από το κατασκευαστή.

Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Source link