Δυνάμεις Πεζοναυτών | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
740

Οι Δυνάμεις Πεζοναυτών είναι ένας σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού που υπάγεται στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων και έχει αποστολή την εκτέλεση αποβατικών αποστολών με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά μέσα Ειδικών Δυνάμεων. Πολλά τμήματα της εκπαίδευσης είναι παρόμοια με αυτά των Δυνάμεων Καταδρομών ενώ μετά την ολοκλήρωση του Βασικού Σχολείου Πεζοναυτών ακολουθεί αντίστοιχη απονομή πράσινου μπερέ.

dynameis_pezonaytwn_01

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από διάστημα 2-5 Απριλίου 2012, από την αποβατική άσκηση «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 1-2012» που έλαβε χώρα στη Σαμοθράκη με τη συμμετοχή μονάδων της 32 ΤΑΞ ΠΝ (32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών) και συνδρομή των αρματαγωγών ΛΕΣΒΟΣ (L176) και ΡΟΔΟΣ (L177) του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Η 32 ΤΑΞ ΠΝ (32η Ταξιαρχίας Πεζοναυτών) αποτελεί το μοναδικό σχηματισμό Πεζοναυτών στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) και ιδρύθηκε στις 23 Απριλίου 1919 στη Πρέβεζα. Όσοι υπηρετούν στις Δυνάμεις Πεζοναυτών πρέπει να φέρουν τα διακριτικά που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, δεξία έγχρωμα και αριστερά τα χαμηλής ορατότητας.

dynameis_pezonaytwn_02

Στη 32 ΤΑΞ ΠΝ «Mοράβας» ανήκουν οι παρακάτω υπομονάδες με έδρα το Βόλο, τη Λάρισα και τη Χαλκίδα. Αυτές οι υπομονάδες είναι η εξής.

  • ΛΣ/32ης ΤAΞ ΠΝ (Λόχος Διοικήσεως της 32ης ΤΑΞ ΠΝ)
  • 505 ΤΠΝ (505 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.
  • 521 ΤΠΝ (521 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.
  • 575 ΤΠΝ (575 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.
  • 32 ΙΜΑ Π/Ν (32η Ιλαρχία Μέσων Αρμάτων Πεζοναυτών). Αποτελείται από τέσσερις Ίλες με συνολικά 17 άρματα μάχης τύπου Leopard 1A5.
  • 32 ΜΠΠ Π/Ν (32 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού Πεζοναυτών). Η υπομονάδα αποτελείται από τη Πυροβολαρχία Διοικήσεως και τρεις Πυροβολαρχίες με 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα Oto Melara Mod 56.
  • 32 ΛΜΧ Π/Ν (32 Λόχος Μηχανικού Πεζοναυτών)
  • 32 ΠΕΑ/ΑΠ (32 Πυροβολαρχία Ελαφρού/Αντι-Αεροπορικού Πυροβολικού)
  • 32 ΛΔΒ (32 Λόχος Διαβιβάσεων)
  • 32 TYΠ (32 Τάγμα Υποστήριξης)

Την αντίστοιχη σχηματική αναπαράσταση των παραπάνω υπομονάδων μπορείτε να την δείτε καλύτερα στη συνέχεια.

dynameis_pezonaytwn_03

Το έμβλημα των Δυνάμεων Πεζοναυτών έχει κύριο στοιχείο το μυθικό πλοίο «ΑΡΓΩ», το πλοίο που ο Ιάσονας χρησιμοποιήσε στην Αργοναυτική Εκστρατεία και το σύμβολο των αποβατικών και αμφίβιων επιχειρήσεων των πεζοναυτών. Το έβμλημα φέρει επίσης το ρητό «ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ» (Χρειάζεται Θάρρος). Είναι μέρος από μία φράση που γνωρίζουμε σήμερα από τον Οδυσσέα. Τη φράση αυτή την είπε η Θεά Αθηνά στους Έλληνες πολιορκητές της Τροίας όταν σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες τους. Η φράση ήταν:

Θαρσείν χρη τάχ’ αύριον έσετ’ άμεινον

Που μπορούμε να το μεταφράσουμε στα Νέα Ελληνικά ως «χρειάζεται θάρρος, αύριο όλα θα είναι καλύτερα». Εδώ βλέπετε το έμβλημα των Δυνάμεων Πεζοναυτών που μόλις περιγράψαμε.

dynameis_pezonaytwn_04

Και κλείνοντας, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τη τηλεοπτική εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη» (2011) που παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο το 575 Τάγμα Πεζοναυτών στο Βόλο.

Source link