Εισήγηση Εξάρτυσης για τον Ελληνικό Στρατό – Commandos.gr

0
224

Γράφει ο Ευστάθιος Παλαιολόγος

Γράφω στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο εδώ και πολλά χρόνια, και ένα θέμα το οποίο ανακύπτει από καιρού εις καιρό είναι αυτό της Εξάρτυσης. Και δικαιολογημένα, μιας και ο Ελληνικός Στρατός έχει κολλήσει στις λάσπες της Κορέας όσον αφορά στο θέμα.

Παλαιότερα είχα ασχοληθεί, κάπως πιο επιγραμματικά με την εξάρτυση, με ένα άρθρο το οποίο καταπιανόταν περισσότερο με τον Φόρτο Μάχης. Βλέποντας ότι υπάρχει ακόμα «ζήτηση» για το θέμα σκέφτηκα ότι είναι καιρός να επανέλθω, αυτή την φορά καταθέτοντας μια εισήγηση προς προβληματισμό. Μελλοντικά θα σας παρουσιάσω και μια λεπτομερή πρόταση όσον αφορά τον Φόρτο του Πεζού Μαχητή στην οποία θα προσπαθώ να εξηγήσω τα «γιατί και διότι» των υλικών και της διαρρύθμισης τους.

Αλλά, για την ώρα, θα κάνω αρχή με την εισήγηση για μια μελλοντική, ή, καλύτερα, (θα έπρεπε) σημερινή Εξάρτυση Μάχης για τον Ελληνικό Στρατό.

Η σημερινή εικόνα στον Ε.Σ. έχει περίπου ως εξής:

Ο ρεαλισμός στην εκπαίδευση επιτρέπει να βγαίνουν και τα σωστά συμπεράσματα οπόταν και οι σωστές απαιτήσεις από μια εξάρτυση

Α. Εξάρτυση Τύπου «Μ-71».

Υπάρχουν ακόμα πολλά αποθέματα καννάβινων μοντέλων αλλά και αρκετά πιο «σύγχρονων» κατασκευασμένων από συνθετικά νάιλον υλικά. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη εξάρτυση υποφέρει από πτωχή στήριξη, περιορισμένες δυνατότητες προσαρμογής ενώ υπάρχει μια διαμόρφωση για όλους (συν μια για τους χειριστές ΗΚ11Α1) γεγονός που δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε ρόλου που καλείται να καλύψει. Είναι χαρακτηριστική η αστάθεια του συνόλου κατά τις τακτικές μετακινήσεις ενώ οι διαταγές περί του σωστού τρόπου προσαρμογής δεν βοηθούν προς την βελτίωση της κατάστασης.

Β. Εξάρτυση Τύπου «ΕΤΑ».

Σε ευρεία χρήση από τις Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων ενώ την βλέπουμε συχνά να χρησιμοποιείται κι από τα ΤΧΕ των Μονάδων ΠΖ καθώς επίσης κι όποτε οι αρμόδιοι κρίνουν ότι πρέπει να παρουσιαστεί μια καλύτερη εικόνα… Η συγκεκριμένη εξάρτυση, κατά την άποψη μου, έπεσε θύμα του λεγόμενου «good idea fairy». Δηλαδή της μη αρκούντως τεκμηριωμένης και δικαιολογημένης ιδέας που στηρίζεται στο «είδα κάπου – κάποιος μου είπε». Κι ενώ η εξάρτυση προσφέρει ένα αρκετά ικανοποιητικό τρόπο μεταφοράς πυρομαχικών τυφεκίου κάπου εκεί τελειώνει και η ποιότητα της. Ο συνδυασμός της με την πλέον απαράδεχτη ζώνη πάνω στην οποία κάποιοι προφανώς επέμεναν να προσαρμόσουν τρεις μεγάλες θήκες Γενικής Χρήσης/Γυλιούς, και υδροδοχείο καθώς και η αχρείαστη χρήση υφάσματος Cordura σε σημεία που μόνο αυξημένη εφίδρωση και θερμική καταπόνηση προκαλεί δημιουργούν ένα σύνολο που δεν είναι καθόλου εύχρηστο. Επίσης, όπως και με την Μ-71, δεν έγινε καμία προσπάθεια να καλυφθούν άλλοι ρόλοι πέραν του Τυφεκιοφόρου.

Γ. Εξάρτυση Τύπου «Arktis».

Την βλέπουμε συνήθως στις παρελάσεις να φέρεται από προσωπικό της 71ης Α/Μ Ταξ. Είναι, αν δεν κάνω λάθος, ιταλικής κατασκευής αλλά στηρίζεται στα σχέδια της βρετανικής εταιρείας Arktis. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι μερικώς διαμορφούμενο με κάποιες θήκες σταθερά προσαρμοσμένες και κάποια σημεία καλυμμένα με λωρίδες MOLLE/PALS. Δυστυχώς και αυτή υπάρχει μόνο σε διαμόρφωση Τυφεκιοφόρου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την ποιότητα κατασκευής της αλλά είναι, κατά την άποψη μου, σαν σχεδίαση η καλύτερη εξάρτυση που χορηγήθηκε στον Ε.Σ.

Το σουηδικό γιλέκο είναι σαφώς ποιοτικό υλικό αλλά κατέληξε να χρησιμοποιείται σαν μια εξάρτυση μέσης που δεν δικαιολογεί τον όγκο του υλικού στο στήθος/πλάτη.

Δ. Εξάρτυση Τύπου «Stridsväst m/2000».

Αυτού του τύπου εξαρτύσεις εμφανίστηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων να φέρονται από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που μετείχε στα καθήκοντα φρούρησης των αθλητικών χώρων. Αργότερα αυτές προωθήθηκαν σε Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Είναι μια πολύ υψηλής ποιότητας (σχετικά) εξάρτυση αλλά αχρείαστα ογκώδης και υπερβολικά ζεστή για νότια κλίματα. Έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο προσαρμογής θηκών που από τότε έχει εγκαταλειφθεί από τις Σουηδικές Ε.Δ για τις οποίες αρχικά κατασκευάστηκε. Δυστυχώς η τότε προμήθεια έγινε με ελάχιστες θήκες μιας και ο σκοπός της προμήθειας ήταν η εικόνα και όχι οτιδήποτε άλλο. Περιέργως, σε χρήση, οι πλείστοι από το προσωπικό των Ε.Δ που τις χρησιμοποιεί επιλέγει να προσαρμόζει τις θήκες στη ζώνη αντί στο στήθος. Οπόταν καταλήγει η εξάρτυση να φέρεται σαν εξάρτυση μέσης με πάρα πολύ υλικό σε αχρησία στην περιοχή του στήθους και της πλάτης.

Πριν οποιαδήποτε εισήγηση είναι σημαντικό να διασαφηνιστούν κάποια δεδομένα και κάποιες παραδοχές που θα βοηθήσουν ώστε να επιλεγεί η βέλτιστη (στην πράξη είναι η λιγότερο χειρότερη) Εξάρτυση.

Α. Η εξάρτυση εξυπηρετεί πρωτίστως τη μεταφορά και διαχείριση του Φόρτου Μάχης.

ΔΕΝ καλύπτει ανάγκες διαβίωσης και άνεσης στο πεδίο. Προσπάθεια εξυπηρέτησης αλλότριων σκοπών αφαιρεί από τον πρωταρχικό και θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό σε περίοδο επιχειρήσεων. Οπόταν είναι σημαντικό για τις όποιες επιτροπές οριστούν να εξετάσουν το θέμα «Εξάρτυση» να έχουν υπόψη τους ότι η εξάρτυση, όπως και το όπλο, είναι μέσα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων και ως τέτοια πρέπει να προδιαγράφονται. ΔΕΝ είναι μέσα εξυπηρέτησης βιομηχανικών σκοπιμοτήτων, ΔΕΝ είναι μέσα καλλωπισμού, ΔΕΝ είναι αντικείμενα μειωμένης αξίας ή σημασίας. Είναι μέσα που θα συμβάλουν στην επιτυχία των αποστολών του χρήστη τους και είναι μέσα τα οποία θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης αυτού που τα φέρει ΕΦΟΣΟΝ επιλέχθηκαν με τα σωστά, επιχειρησιακά κριτήρια και ΕΦΟΣΟΝ το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο στη σωστή χρήση τους.

Β. Στον καθορισμό των χαρακτηριστικών της Εξάρτυσης προέχει η κάλυψη των αναγκών του Πεζού Μαχητή έναντι όλων των υπολοίπων καθώς γι αυτόν η εξάρτυση είναι κύριο μέσο εκτέλεσης της αποστολής του.

Επιδίωξη πρέπει να είναι η χορηγούμενη εξάρτυση να καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες του χρήστη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Είναι όμως δεδομένο ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί στο απόλυτο. Πάντα θα υπάρχουν συμβιβασμοί όσον αφορά π.χ. την άνεση έναντι της χωρητικότητας, ή της τιμής έναντι της ανθεκτικότητας κλπ. Τέτοιοι συμβιβασμοί είναι ιδιαιτέρως εμφανείς όταν η εξάρτυση θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες ενός μεγάλου και ποικιλόμορφου Στρατού (και λοιπών Κλάδων), με Επαγγελματίες και Κληρωτούς Στρατιώτες, με χαλαρά κριτήρια φυσικής κατάστασης και σωματομετρικών δεδομένων.

Γ. Το βάρος είναι ο κύριος παράγοντας μείωσης της κινητικότητας του Πεζού.

Η Τακτική Κινητικότητα είναι ζωτικής σημασίας στις επιχειρήσεις. Ακόμα και στην πλέον στατική μορφή άμυνας η μετακίνηση μεταξύ Κύριων, Εναλλακτικών, Συμπληρωματικών και Ανάγκης θέσεων είναι ουσιαστικός παράγοντας διατήρησης της επιβιωσιμότητας του προσωπικού και της αποτελεσματικότητας των Τμημάτων. Η Τακτική Κινητικότητα δεν έχει να κάνει με την Μηχανοκίνηση ή όχι ούτε και με τον αν η κύρια αποστολή των Τμημάτων είναι η Προκάλυψη. Στατικός σημαίνει νεκρός! Η Τακτική Κινητικότητα είναι εκείνη στην οποία ο Πεζός Μαχητής καταφεύγει υπό την απειλή της άμεσης ή επικείμενης εχθρικής δράσης. Είναι ενέργειες όπως λήψη θέσης πρηνηδόν, έρπυση, είσοδος και έξοδος από όρυγμα, ταχεία μετακίνηση εντός ορύγματος συγκοινωνίας, είσοδος και έξοδος από ΤΟΜΠ, διέλευση μέσα από ανοίγματα και εισόδους κτιρίων, ταχεία διέλευση ανοιχτής περιοχής (π.χ. δρόμου), και πολλά άλλα. Και τονίζω, όλα αυτά υπό άμεση ή επικείμενη εχθρική απειλή και φυσικά, κατ’ εξακολούθηση. Τακτική Κινητικότητα ΔΕΝ είναι οι πορείες, ή μόνο οι πορείες! Όποιος νομίζει ότι η τακτική κινητικότητα είναι κάτι απλό θα τον συμβούλευα να φορέσει πλήρη φόρτο μάχης και να κάνει απλά 10 μπέρμπις. Θα αλλάξει τάχιστα γνώμη!

Τακτική κινητικότητα δεν είναι οι πορείες, ή μόνο οι πορείες

Δ. Η ομοιοτυπία, στο μέτρο του δυνατού και του τακτικά σκόπιμου, είναι θεμιτή καθώς εμπερικλείει πολλά πλεονεκτήματα.

Τέτοια πλεονεκτήματα μπορεί να είναι η μείωση του κόστους αγοράς λόγω μεγαλύτερων αριθμών από κάθε είδος, η τυποποίηση της εκπαίδευσης και η μείωση του χρόνου προσαρμογής μετά από τυχόν μεταθέσεις. Η ομοιοτυπία όμως δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Η ανάγκη ομοιοτυπίας είναι κάτι βαθιά ριζωμένο στο «στρατιωτικό κατεστημένο», όπως π.χ. το γυάλισμα των αρβύλων ή το ξύρισμα. Και είναι δύσκολο να το αποβάλει. Ειδικά όταν τις αποφάσεις παίρνουν άτομα τα οποία μόνο την ομοιοτυπία γνωρίζουν. Εάν όμως η επιθυμία είναι ο επιχειρησιακά αποτελεσματικός στρατιώτης τότε η ομοιοτυπία θα πρέπει να πάρει την θέση που της αρμόζει. Που σίγουρα δεν είναι πρωταρχική.

Ε. Κόστος.

Πολλοί θα έβαζαν το κόστος σαν πρώτο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Και δεν θα είχαν και άδικο. Το κόστος της όλης εξάρτυσης πρέπει να κρατηθεί στο δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο. Εξυπακούεται, όμως, ότι η διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι εις βάρος της ποιότητας της εξάρτησης. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μια εξάρτυση σε καθημερινή χρήση έχει συγκεκριμένες αντοχές που για κάποια μέρη της δε θα ξεπερνούν τα 3-5 χρόνια. Από αυτό προκύπτει ότι πρέπει να υπάρχει σαφές προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα περιοδικής αντικατάστασης φθαρμένων μερών.

Στ. Η ποιότητα και η συναφής καταλληλότητα της εξάρτυσης σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν υποκατάστατο της εκπαίδευσης.

Η σύγχρονη και ποιοτική εξάρτυση όμως συνεισφέρει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης επιτρέποντας πιο επίπονα και αποτελεσματικά προγράμματα. Όμως, πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό ότι η εμφάνιση ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει με την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Αυτό το γράφω διότι συχνά βλέπουμε κόσμο εντυπωσιακά μεν ενδεδυμένο αλλά τραγικά αναποτελεσματικό στην εκτέλεση των καθηκόντων του ως επακόλουθο της ελλιπούς εκπαίδευσης. Και αυτό είναι εμφανέστατο ακόμα και μέσω της εικόνας που βγάζουν προς τα έξω φωτογραφίες και βίντεο, ακόμα και επίσημα που αποδεσμεύει το ΓΕΣ.

Έχοντας αναλύσει τα δεδομένα και παραδοχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την οποιαδήποτε προσπάθεια επιλογής εξάρτυσης θα προχωρήσω στην ανάπτυξη των επιθυμητών χαρακτηριστικών που κατά την άποψη μου πρέπει να διαθέτει μια εξάρτυση μάχης που θα καλύψει τις ανάγκες του συνόλου του προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Α. Πολυμορφικότητα.

Η πολυμορφικότητα θα επιτρέψει στον χρήστη να τροποποιεί την εξάρτηση του αναλόγως των καθηκόντων και των ιδιαιτεροτήτων του ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός στην αποστολή του. Πολυμορφικότητα σημαίνει δυνατότητα αλλαγής της διαρρύθμισης των μερών, δυνατότητα προσαρμογής σύμφωνα με την ειδικότητα και τον ρόλο του χρήστη, δυνατότητα προσαρμογής στα σωματομετρικά και άλλα δεδομένα του χρήστη και δυνατότητα μελλοντικής τροποποίησης και αναβάθμισης. Η πολυμορφικότητα ως τέτοια θα επιτρέψει στην εξάρτυση να καλύψει το σύνολο των αναγκών του προσωπικού του Ε.Σ και κατ’ επέκταση και των λοιπών Κλάδων.

Β. Διαλειτουργικότητα.

Η διαλειτουργικότητα των μερών της εξάρτησης μεταξύ τους επιτρέπει στον χρήστη απροβλημάτιστη χρήση. Επίσης, διαλειτουργικότητα πρέπει να επιτυγχάνεται μεταξύ της εξάρτησης ως σύνολο και των λοιπών υλικών του φόρτου του μαχητή, και κυρίως του οπλισμού και των μέσων προστασίας όπως είναι το κράνος, η θωράκιση κορμού κλπ. Δηλαδή η επιλογή της Εξάρτυσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη το σύνολο των υλικών και μέσων με τα οποία δύναται να διαδράσει και όχι μόνο τα χαρακτηριστικά του χρήστη.

Η θωράκιση δεν κάνει απαραίτητα πιο αποτελεσματικό τον μαχητή ούτε πιο επιβιώσιμο.

Γ. Συμβατότητα με θωράκιση.

Παρόλο που ο Ε.Σ στον παρόντα χρόνο δεν χορηγεί στο προσωπικό της οποιαδήποτε θωράκιση πέραν του κράνους η ανάγκη χρήσης θωράκισης κορμού είναι αδιαμφισβήτητη οπόταν η εξάρτυση πρέπει να είναι συμβατή με θωρακίσεις κορμού. Η συμβατότητα πρέπει να καλύπτει τόσο μαλακές θωρακίσεις όπως αλεξίθραυσμα γιλέκα χαμηλού προφίλ όσο και σκληρές βαλλιστικές πλάκες. Είμαι της άποψης ότι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα η εξάρτυση πρέπει να είναι διακριτή από την θωράκιση. Δηλαδή, δεν πρέπει ο στρατιώτης να είναι δεσμευμένος στην θωράκιση κορμού εφόσον επιθυμεί να φέρει φόρτο μάχης καθώς υπάρχουν οι περιπτώσεις εκείνες που η χρήση θωράκισης δεν θα είναι απαραίτητη ή δεν θα είναι επιχειρησιακά θεμιτή.

Δ. Καταλληλότητα για τον Μαχητή.

Σκοπός της εξάρτησης είναι να επιτρέψει στον μαχητή να εκτελεί την αποστολή του αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Αυτό συνεπάγεται ότι η εξάρτυση πρέπει να επιτρέπει στον μαχητή τη λήψη όσο το δυνατόν πιο χαμηλής θέσης πρηνηδόν. Επίσης πρέπει να του επιτρέπει την απροβλημάτιστη χρήση του οπλισμού του σε όλες τις τακτικές καταστάσεις. Κύριος σκοπός της εξάρτυσης είναι η ομαλή τροφοδοσία του κυρίως οπλισμού του χρήστη με πυρομαχικά. Τέλος, η εξάρτηση πρέπει να επιτρέπει στον μαχητή να την ανεμπόδιστη χρήση μεταφορικών μέσων όπως Φορτηγών Γ.Χ., ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, ελικοπτέρων κλπ. αλλά και την μεταφορά σακιδίων αποστολής παντός είδος (Διαβιβάσεων, Νοσοκόμου, μεταφοράς πυρομαχικών κλπ).

Ε. Δυνατότητα τμηματικής αντικατάστασης των μερών.

Πέραν των αναγκών αντικατάστασης των μερών λόγω φθορών η εξάρτυση πρέπει να επιτρέπει την αντικατάσταση μερών λόγω εξελίξεων όπως εισαγωγή νέου οπλισμού, ανάγκη μεταφοράς επιπλέον υλικών που δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά, δημιουργία καθηκόντων που δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υφιστάμενες συλλογές κλπ. Η τμηματική αντικατάσταση μερών θα συνεισφέρει και στους περιορισμούς του κόστους καθώς δεν θα οδηγείται η εξάρτυση σε συνολική απαξίωση λόγω καταστροφής μέρους της.

Οι επικεφαλείς Τμημάτων συχνά έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε θέματα Διοίκησης και Ελέγχου και η εξάρτυση πρέπει να τις λαμβάνει υπόψη.

Πριν παραθέσω τα συμπεράσματα από το σύνολο των πιο πάνω θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω ότι υπήρξα χρήστης πάμπολλων εξαρτύσεων κατά καιρούς. Προσπαθώντας πάντα να ισορροπήσω τους πιο πάνω παράγοντες και χαρακτηριστικά με τρόπο που θα μου επέτρεπε να είμαι το δυνατό πιο επιχειρησιακά αποτελεσματικός. Κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, μετά από πολλές δοκιμές, οδηγηθήκαμε σε κοινό συμπέρασμα. Ότι ο τύπος εξάρτυσης που συνδυάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα έχοντας ταυτόχρονα και τα λιγότερα μειονεκτήματα είναι αυτός της διαμορφούμενης (μέσω λωρίδων MOLLE/PALS) εξάρτυσης στήθους (Chest Rig). Οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι όταν ο φόρτος είναι ιδιαίτερα βαρύς δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί μια καλή εξάρτυση μέσης όσον αφορά στην άνεση. Οι εξαρτύσεις μέσης, δυστυχώς, τις πλείστες φορές συνοδεύονται από μη ικανοποιητικά επίπεδα πολυμορφικότητας και διαλειτουργικότητας, ειδικά στην χρήση μεταφορικών μέσων αλλά και έχουν την τάση να αυξάνουν το όγκο του χρήστη σε πολλά σενάρια χρήσης.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η κάθε εξάρτυση είναι ένας συμβιβασμός χαρακτηριστικών οι διαμορφούμενες εξαρτύσεις στήθους προσφέρουν τα εξής κύρια πλεονεκτήματα:

α. Προσφέρουν σημαντική άνεση και καλή διαχείριση του βάρους ειδικά όταν συνδυαστούν με μικρό σακίδιο πλάτης «24ωρών». Το σακίδιο πλάτης σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξάρτυσης, όπως αυτό θα αναλυθεί πιο κάτω.
β. Προσφέρουν πολύ καλό αερισμό και μείωση, κατά το δυνατόν, της εφίδρωσης, στοιχείο εξαιρετικής σημασίας στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.
γ. Επιτρέπουν απροβλημάτιστη χρήση των μεταφορικών μέσων (οχημάτων, αεροσκαφών, πλωτών), ακόμα και ως οδηγοί και πληρώματα αυτών.
δ. Είναι δυνατόν να συνδυαστούν με στοιχεία θωράκισης, και να αποτελέσουν οι ίδιες φορείς βαλλιστικών πλακών.
ε. Μπορούν να συνδυαστούν με ζώνη μάχης και να αποτελέσουν έτσι ένα ακόμα πιο ευέλικτης διαμόρφωσης σύνολο εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.
στ. Επιτρέπουν ικανοποιητικού επιπέδου χωρομετρική διαρρύθμιση ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες διαφόρων ρόλων και καθηκόντων.
ζ. Είναι απόλυτα διαλειτουργικές με παντώς φύσεως σακίδια ανεξαρτήτως μεγέθους.
η. Είναι απόλυτα διαλειτουργικές με ασκούς νερού πλάτης οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο του προσωπικού λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών της Ελλάδας.

Εισήγηση

Ο πίνακας με τα επιμέρους τμήματα της εξάρτυσης και τους ρόλους του προσωπικού συντάχθηκε με κύρια επιδίωξη την μείωση της πολυτυπίας των διαμορφώσεων στις απολύτως απαραίτητες αλλά επίσης με γνώμονα ότι η μείωση της πολυτυπίας δε θα είναι εις βάρος της μαχητικής ικανότητας εκεί όπου απαιτείται.

Με βάση το πιο πάνω δόθηκε έμφαση στον Πεζό Μαχητή. Ως τέτοιος εννοείται ο Στρατιώτης των ΛΤΦ και Μ/ΚΛΤΦ του Πεζικού, οι χειριστές Βαρέων Όπλων ευθυτενούς τροχιάς των ΛΥΤ κατά περίπτωση και οι Στρατιώτες λοιπών Όπλων και Σωμάτων που σαν κύρια αποστολή έχουν την πεζή (εγγύς) μάχη ή την ασφάλεια. Κύρια στοιχεία διαφοροποίησης είναι το πλαίσιο πλάτης για την εξάρτυση ώστε μελλοντικά να είναι δυνατή η παροχή στοιχειώδους προστασίας με την χρήση βαλλιστικών πλακών καθώς επίσης και οι πρόνοιες για μεταφορά αυξημένου φόρτου πυρομαχικών, στοιχείων ζωτικής σημασίας για τον Πεζό Μαχητή.

Η Βασική Διαμόρφωση της εξάρτυσης αφορά το σύνολο του προσωπικού πλην όσων αναλύονται πιο κάτω. Η Βασική Διαμόρφωση ΔΕΝ είναι ικανοποιητική για χρήση από τους Πεζούς Μαχητές και ΔΕΝ μπορεί να αποτελέσει κοινό πρότυπο για αυτούς.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, οι Πεζοί Μαχητές έχουν κατηγοριοποιηθεί σε 9 διακριτές κατηγορίες ανάλογα με την ειδικότητα και την φύση της αποστολής τους. Αυτό δίνει έμφαση σε αυτό που ανάφερα πιο πάνω ότι προέχει η κάλυψη των αναγκών του Πεζού Μαχητή έναντι όλων των λοιπών οι οποίοι έχουν ουσιαστικά μια κοινή Βασική Διαμόρφωση με μόνη εξαίρεση τους διάφορους επικεφαλής Τμημάτων που πιθανόν να έχουν αυξημένες ανάγκες στο τομέα της Διοίκησης και Ελέγχου και των Επικοινωνιών. Βασικό στοιχείο όλων των διαμορφώσεων είναι ο ασκός πλάτης χωρητικότητας 3 λίτρων νερού και το σακίδιο «24 ωρών» ώστε το σύνολο του προσωπικού να έχει επαρκή ποσότητα νερού και ικανοποιητικό και ευέλικτο τρόπο μεταφοράς υλικών Αποστολής (πέραν της εξάρτησης).

Η εξάρτυση πρέπει να είναι διαλειτουργική με όλα τα επιχειρησιακά υλικά, στο μέτρο του δυνατού, και τα υλικά ΡΒΧ θέτουν ιδιαίτερες προκλήσεις.

Οι διάφορες κατηγορίες ρόλων θα επεξηγηθούν λεπτομερώς πιο κάτω αλλά πρώτα κρίνω σκόπιμο να γίνει επεξήγηση των επιμέρους μερών που αποτελούν την εισηγούμενη εξάρτυση.

Α. Ζωστήρα Μάχης.

Περιλήφθηκε μόνο στην διαμόρφωση των Καταδρομών λόγω των αυξημένων αναγκών μεταφοράς φόρτου για να δώσει περαιτέρω ευελιξία στην διαμόρφωση της εξάρτυσης. Για το λοιπό προσωπικό δεν κρίθηκε ως απαραίτητη γι αυτό και δεν συμπεριλήφθηκε. Πολλοί θεωρούν την Ζωστήρα Μάχης ως την βάση πάνω στην οποία πρέπει να κτίζεται η εξάρτυση. Είμαι της άποψης ότι κάτι τέτοιο πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση. Για τα δεδομένα του Ελληνικού χώρου θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολή και κρίνω ότι δεν είναι απαραίτητο για την συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού. [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/belts-and-harnesses/low-profile-molle-belt/gunfighter-belt-multicam-2-2-2-2-2/]

Β. Κορμός Στήθους.

Είναι η βάση πάνω στην οποία προσαρμόζονται οι λοιπές θήκες. Καλύπτει το σύνολο του μπροστινού μέρους του άνω κορμού και επιτρέπει απρόσκοπτη μεταφορά σακιδίων, αυξημένη ευελιξία κάτω άκρων καθώς και άνετη χρήση μεταφορικών μέσων. Έχει πρόνοια για τοποθέτηση βαλλιστικής πλάκας τύπου «stand alone». Επίσης είναι συμβατή με γιλέκα μαλακής θωράκισης χαμηλού προφίλ που ενδεχομένως μελλοντικά να αποκτηθούν για αύξηση της προστασίας του προσωπικού (βλέπε Δ.Ι. τ. Περί Ατομικής Θωράκισης) [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/chest-rigs/elite-ops-901-chest-rig/901-chest-rig-olive-drab/901-elite-ops-base-olive-drab/]

Γ. Πλαίσιο Πλάτης.

Περιλήφθηκε μόνο για όσους έχουν καθήκοντα Πεζού Μαχητή για τον λόγο ότι θα επιτρέψει μελλοντικά την χρήση βαλλιστικής πλάκας καλύπτοντας το πίσω μέρος του άνω κορμού. Για το λοιπό προσωπικό που δεν έχει άμεσα καθήκοντα Πεζού Μαχητή κρίθηκε ως μη αναγκαίο και δεν συμπεριλήφθηκε. Και πάλιν εδώ θα σας παραπέμψω στο άρθρο Περί Ατομικής Θωράκισης. [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/chest-rigs/elite-ops-back-panel/back-panel-olive-drab/]

Δ. Θήκη Τραύματος.

Αυτή η θήκη επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά Συλλογής Τραύματος και άμεση ανάκτηση της για χρήση. Είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο του προσωπικού η μεταφορά και γνώση χρήσης μιας τέτοιας συλλογής. Ο Ε.Σ. δεν χορηγεί τέτοια στον παρόντα χρόνο είναι όμως απαραίτητο μια βασικών δυνατοτήτων συλλογή να αποτελεί μέρος του Φόρτου Μάχης. Η αρχή μπορεί να είναι ένας ίσχαιμος επίδεσμος και ένας «ισραηλινός» επίδεσμος αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι η εκπαίδευση στην διαχείριση τραυμάτων μάχης και η χορήγηση κατάλληλων υλικών προς τούτο είναι ύψιστης σημασίας για την διαφύλαξη της ζωής του προσωπικού σε περίοδο επιχειρήσεων. Δεν είναι κάτι το οποίο σηκώνει εκπτώσεις και λογιστικές παραδοχές! [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/elite-ops-utility-pouches/elite-ops-coyote-tan-utility-pouches/individual-first-aid-kit-ifak-coyote-tan/]

Ε. Φυσιγγιοθήκη.

Είναι το μέσο μεταφοράς γεμιστήρων του κυρίως οπλισμού. Στον Ε.Σ. (και στους λοιπούς Κλάδους) κυριαρχεί οπλισμός 7,62Χ51 στην μορφή του G3. Όμως, οι Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και μέρος της 71ης ΑΜ Ταξιαρχίας διαθέτουν οπλισμό διαμετρήματος 5,56Χ45 (Μ-16 και Μ-4) ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα ευρύτερης εισαγωγής του διαμετρήματος μελλοντικά. Οπόταν η φυσιγγιοθήκη πρέπει να είναι σε θέση να δεχτεί τις ανάλογες γεμιστήρες. Ως βέλτιστη λύση προτείνεται η επιλογή φυσιγγιοθήκης που να είναι χωρητικότητας 2 γεμιστήρων 7,62Χ51 και ή 3 (ή 2) γεμιστήρων 5,56Χ45. Στην βασική διαμόρφωση προβλέπονται 2 φυσιγγιοθήκες (για 4 7,62Χ51 ή 6 5,56Χ45 γεμιστήρες ανάλογα) ενώ για όσους ανήκουν στην κατηγορία του Πεζού Μαχητή προβλέπονται κατά περίπτωση 3-4 (επεξήγηση πιο κάτω στους ρόλους του προσωπικού). Εάν κριθεί σκόπιμο, πιθανόν θα ήταν προτιμότερη η επιλογή φυσιγγιοθηκών χωρητικότητας 1 γεμιστήρας 7,62Χ51 (ή δύο 5,56Χ45 αντίστοιχα) έστω και για μέρος των φυσιγγιοθηκών. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε την μείωση του όγκου της εξάρτυσης στην περιοχή του στήθους και ως εκ τούτο την λήψη χαμηλότερης θέσης πρηνηδόν από τον χρήστη. Τέτοιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία ειδικά όταν φέρεται θωράκιση κορμού. [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/elite-ops-mag-pouches/olive-drab-ammo-pouches-2/single-covered-g36-olive-drab/]

Κάποια όπλα, όπως το ΗΚ11Α1 εφόσον επιμένουμε να το χρησιμοποιούμε, πρέπει να υποστηρίζονται από κατάλληλες διαμορφώσεις εξάρτυσης

Στ. Θήκη Ταινίας.

Αυτή η θήκη επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά ταινίας πυρομαχικών για πολυβόλα γενικής χρήσης και ελαφρά πολυβόλα. Η τυπική χωρητικότητα είναι 100 φυσίγγια 7,62Χ51 (ή ανάλογα 150 έως 200 φυσίγγια 5,56Χ45). Προορίζεται μόνο για τους Πολυβολητές (Σκοπευτές Πολυβόλου) οι οποίοι λειτουργούν ως Πεζοί Μαχητές και έχουν ως ατομικό οπλισμό το Πολυβόλο και φυσικά για τους χειριστές των Minimi. Επιτρέπει στον χειριστή να είναι σε θέση να συνεχίσει τα πυρά για περιορισμένο χρόνο αν για οποιοδήποτε λόγο αποκοπεί από το Στοιχείο του. Η μεταφορά περισσότερων από 200-300 φυσιγγίων από τον Πολυβολητή (ή αντίστοιχα 400-500 φυσιγγίων 5,56Χ45) είναι μη πρακτική και περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα του και γι αυτό πρέπει να αποφεύγεται όπου είναι δυνατό. Εάν είναι αναγκαίο περισσότερα πυρομαχικά μπορούν να μεταφερθούν στο Σακίδιο «24 ωρών» (βλέπε πιο κάτω). [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/elite-ops-mag-pouches/coyote-tan-mag-pouches/m60minimim249/]

Ζ. Θήκη Καπνογόνου.

Η θήκη προορίζεται για την μεταφορά μιας Καπνογόνου χειροβομβίδας με τρόπο που να επιτρέπει άμεση χρήση της. Ως εκ τούτου προβλέφθηκε μόνο για μέρος του προσωπικού. Για τους λοιπούς σε περίπτωση που απαιτηθεί η μεταφορά Καπνογόνων Χειροβομβίδων δύναται να χρησιμοποιηθεί η Θήκη Γενικής Χρήσης και το Σακίδιο «24 ωρών». [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/elite-ops-mag-pouches/olive-drab-ammo-pouches-2/single-smoke-g2-olive-drab/]

Η. Θήκη Χειροβομβίδας.

Επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά μιας αμυντικής ή επιθετικής χειροβομβίδας. Για τους Τυφεκιοφόρους (και ΚΔ) προβλέφθηκε η δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 4 χειροβομβίδων ενώ για τους υπόλοιπους της κατηγορίας του Πεζού Μαχητή 2. Για τους λοιπούς, πλην Πεζών Μαχητών, δεν προβλέπεται τέτοια θήκη. Εάν κατά περίπτωση υπάρχει ανάγκη μεταφοράς χειροβομβίδων δύναται να χρησιμοποιηθεί η Θήκη Γενικής Χρήσης. Είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη μεταφοράς τέτοιων υλικών με ασφαλή τρόπο και όχι εκτεθειμένων σε ιμάντες. [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/elite-ops-mag-pouches/olive-drab-ammo-pouches-2/single-frag-gen-2-olive-green/]

Θ. Θήκη Απορριπτωμένων.

Είναι θήκη σε μορφή σάκου με ανοιχτό το άνω άκρο. Έχει σαν σκοπό να δώσει την δυνατότητα ταχείας απόθεσης άδειων γεμιστήρων. Πέραν αυτού όμως παρέχει την δυνατότητα μεταφοράς υλικών που είτε εκτάκτως απαιτείται η μεταφορά τους είτε ανακτήθηκαν ενώ δεν ήταν στον φόρτο. [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/elite-ops-utility-pouches/elite-ops-coyote-tan-utility-pouches/roll-up-dump-pouch/]

Ένα σύνολο που φαίνεται ωραίο ή μάχιμο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι τέτοιο.

Ι. Θήκη Γενικής Χρήσης.

Είναι μικρού μεγέθους θήκη, συνήθως με κλείσιμο φερμουάρ, που έχει σαν σκοπό να μεταφέρονται εντός της μικροϋλικά όπως φακός κεφαλής, αναπτήρας, σημειωματάριο, πυξίδα, πολυεργαλείο, μαχαιρίδιο, μπαταρίες κλπ. Επίσης προσφέρει δυνατότητες μεταφοράς μικρής ποσότητας εφεδρικών πυρομαχικών, χειροβομβίδων ή άλλων ειδικών υλικών μικρού μεγέθους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία η υπερβολή στην πρόβλεψη μικροϋλικών που ενδεχομένως να χρειαστούν σε μια αποστολή. Τέτοια προσπάθεια συνήθως οδηγεί στη συσσώρευση πολλών άχρηστων υλικών και ως συνέπεια και αχρείαστου βάρους. [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/elite-ops-utility-pouches/elite-ops-coyote-tan-utility-pouches/small-molle-utility/]

Κ. «Command Panel»

Είναι θήκη που σκοπό έχει την μεταφορά εντύπων, γραφικής ύλης, και λοιπών μικροϋλικών κυρίως Διοίκησης και Ελέγχου. Γι αυτό τον σκοπό συμπεριλήφθηκε μόνο για το προσωπικό εκείνο που ασκεί τέτοια καθήκοντα όπως οι Στοιχειάρχες, Ομαδάρχες, Διμοιρίτες και Διοικητές Λόχων. Χαρακτηριστικό της είναι ότι ανοιγόμενη μένει σε οριζόντια θέση προσφέροντας μια υποτυπώδη επιφάνεια εργασίας. [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/elite-ops-utility-pouches/elite-ops-coyote-tan-utility-pouches/command-panel/]

Λ. Σακίδιο «24 ωρών».

Σκοπός του είναι να προσφέρει την ευελιξία μεταφοράς όγκου υλικών πέραν της εξάρτησης με όσο το δυνατό πιο άνετο τρόπο. Είναι μικρού μεγέθους και όγκου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος του Φόρτου Μάχης. ΔΕΝ έχει σαν σκοπό να υποστηρίξει την διαβίωση του κατόχου πέραν της μεταφοράς μικρής ποσότητας φαγητού και νερού και μεμονωμένων στοιχείων ρουχισμού. Εντός του δύναται να μεταφερθεί το πτυοσκάπανο, εφεδρικά πυρομαχικά, εφεδρικές μπαταρίες κλπ υλικά Αποστολής. Και εδώ θα τονίσω ότι πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές που οδηγούν σε αύξηση του βάρους του φόρτου. Δεν υπάρχει τρόπος σε περίοδο επιχειρήσεων να έχουμε μια άνετη παραμονή στο πεδίο. Η εξάρτυση ΔΕΝ είναι μέσο εξασφάλισης άνεσης. Είναι μέσο αποστολής και ως τέτοιο πρέπει να μεταχειρίζεται. Το σακίδιο αυτό έρχεται να αντικαταστήσει πλήρως τον γυλιό της Μ-71 ο οποίος είναι απαράδεχτος, όχι τόσο ως σχεδίαση και μέγεθος αλλά κυρίως διότι δεν έχει ικανοποιητικό τρόπο προσαρμογής, κλεισίματος, πρόσβασης και κατανομής του μεταφερόμενου βάρους. [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/bags/cargo-bag/elite-ops-cargo-pack-coyote-tan/]

Η εξάρτυση πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα ενδεχόμενα περιβάλλοντα δράσης και να επιτρέπει στον χρήστη να παραμένει αποτελεσματικός σε αυτά.

Μ. Ασκός Πλάτης.

Η υψηλές θερμοκρασίες, η αυξημένη κινητικότητα αλλά και σωματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες σε περίοδο επιχειρήσεων αυξάνουν κατά πολύ τις ανάγκες σε νερό. Η μεταφορά επαρκούς ποσότητας νερού είναι ζωτικής σημασίας για το προσωπικό αλλά και για την επιτυχία των αποστολών. Ο ασκός πλάτης επιτρέπει την μεταφορά νερού με άνετο και άμεσα προσβάσιμο τρόπο. Όταν φέρεται το Σακίδιο «24 ωρών» ο ασκός δύναται να βρίσκεται στο εσωτερικό του. Πολλοί θα πουν ότι τα 3 λίτρα νερό είναι υπερβολικά και ότι το ένα υδροδοχείο που χορηγείται είναι αρκετό. Μάλλον τέτοιες εκτιμήσεις προκύπτουν από την εμπειρία του καθενός και όταν ποτέ τον ΚΨΜ ή η υδροφόρα δεν είναι πέραν των 5 λεπτών μακριά ή όταν οι άσκηση τελειώνει πριν το μεσημέρι ώστε όλοι να παν στο γεύμα μάλλον ποτέ δεν δίψασαν πραγματικά. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού ειδικά σε περιόδους αυξημένης σωματικής δραστηριότητας (μάχη) ή έντονου στρες. Η έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης οδηγεί πέραν της σωματικής αδυναμίας και σε μειωμένες ικανότητες αντίληψης και λογισμού πράγμα που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον παθών (κάτι αντίστοιχο με την επίδραση του οινοπνεύματος στον εγκέφαλο). Οπότε πιθανόν να οδηγήσει στη λήψη λάθος αποφάσεων σε κρίσιμες στιγμές. Δεν υπάρχει τρόπος εκπαίδευσης του προσωπικού ώστε να έχει μειωμένες ανάγκες σε νερό! [https://www.uktactical.com/p-11007-source-400033-tactical-3l-wxp-olive.aspx]

Ν. Θήκη Βομβίδων.

Μονάδες ΠΖ και οι Μονάδες ΚΔ διαθέτουν βομβιδοβόλα 40χιλ. Είναι σημαντικοί πολλαπλασιαστές ισχύος στο τακτικό επίπεδο της Ομάδας και οι χειριστές τους πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα βομβίδων. 6 τέτοιες δύναται να προσαρμοστούν στο κορμό της εξάρτυσης. Επιπλέον ποσότητα μπορεί να μεταφερθεί σε τελαμώνα και στο Σακίδιο «24 ωρών». [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/elite-ops-mag-pouches/olive-drab-ammo-pouches-2/double-40mm-grenade-olive-drab/]
Ξ. Τελαμώνα Βομβίδων. Η κρίσιμη σημασία του βομβιδοβόλου επιβάλει σε πολλές περιπτώσεις την μεταφορά αυξημένου φόρτου βομβίδων. Η τελαμώνα έχει σαν σκοπό να επιτρέψει την μεταφορά βομβίδων με τρόπο επιχειρησιακά αποδεκτό. [https://www.tacticaltailor.com/40mmbelt12rd.aspx]

Ο. Θήκη Ασυρμάτου.

Η θήκη προορίζεται για την μεταφορά Ατομικού Ασύρματου. Η απροβλημάτιστη χρήση του Ασύρματου είναι κρίσιμης σημασίας στις επιχειρήσεις και η ύπαρξη κατάλληλης θήκης εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στις λειτουργίες του. Πέραν των Ομαδαρχών και Διμοιρητών των ΛΤΦ και Μ/ΚΛΤΦ των Μονάδων ΠΖ Ατομικούς Ασύρματους χειρίζεται και λοιπό προσωπικό οπόταν η πρόβλεψη τέτοιας θήκης πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση. [https://www.warriorassaultsystems.com/elite-ops-range/elite-ops-utility-pouches/elite-ops-coyote-tan-utility-pouches/mbitr-radio-gen-1/]

Ρόλοι Προσωπικού

Α. Τυφεκιοφόρος.

Είναι ο Πεζός Μαχητής εκείνος του οποίου ο πρωταρχικός ρόλος στην μάχη είναι ο χειρισμός του ατομικού του τυφεκίου. Κυρίως είναι μέλος των Ομάδων ΤΦ του ΠΖ αλλά όχι αποκλειστικά καθώς παρόμοια καθήκοντα έχουν π.χ. και το προσωπικών των Τμημάτων Φρούρησης ή Ασφαλείας λοιπών Όπλων και Σωμάτων. Η φύση της αποστολής του επιβάλλει την πρόσβαση του σε αυξημένο φόρτο έτοιμων (σε γεμιστήρες) πυρομαχικών οπόταν προβλέφθηκε η μεταφορά τουλάχιστον 6 εφεδρικών (πέραν της τοποθετημένης στο τυφέκιο) γεμιστήρων. Οι χειριστές οπλοπολυβόλων (π.χ. ΗΚ11Α1) ενδέχεται να επωφελούνταν από περεταίρω έτοιμα πυρομαχικά εξ ου και η πρόνοια στον πίνακα για 4 φυσιγγιοθήκες (για σύνολο έτοιμων εφεδρικών γεμιστήρων τις 8). Περισσότερες γεμιστήρες δεν είναι πρακτικά δυνατόν να μεταφερθούν επί της εξάρτησης. Αν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες δύναται να χρησιμοποιηθεί το Σακίδιο «24 ωρών». Πέραν της επαρκούς ποσότητας γεμιστήρων ο Τυφεκιοφόρος πρέπει να έχει πρόσβαση και σε επαρκή ποσότητα χειροβομβίδων γι αυτό γίνεται πρόβλεψη για την δυνατότητα μεταφοράς 4.

Φωτογραφία αρχείου ©ΓΕΣ | Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Το Συγκρότημα Ίλης Μέσων Αρμάτων κατά την Υπέρβαση – Αντεπίθεση» με πραγματικά πυρά, από Μονάδες της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.

Β. Πολυβολητής.

Με τις υπάρχουσες εξαρτύσεις δεν υπάρχει ικανοποιητικός τρόπος μεταφοράς πυρομαχικών σε ταινία. Είναι τακτικά και επιχειρησιακά απαραίτητο ο πολυβολητής να έχει την δυνατότητα μεταφοράς μικρής ποσότητας πυρομαχικών ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει τα πυρά για περιορισμένο χρονικό διάστημα εάν αποκοπεί από το Στοιχείο του ενώ για τους χειριστές των Minimi ο φόρτος αυτός πρέπει να επιτρέπει τον ελιγμό του χωρίς όμως σημαντική υστέρηση στην κινητικότητα σε σχέση με τους Τυφεκιοφόρους. Λόγω του βάρους του οπλισμού και των πυρομαχικών η ποσότητα επιβάλλεται να είναι μικρή οπόταν προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς 200-300 φυσιγγίων 7,62Χ51 ή 400 έως 500 φυσιγγίων 5,56Χ45. Ως Πολυβολητές θεωρούνται οι Πεζοί Μαχητές εκείνοι που υπηρετούν ως Σκοπευτές Πολυβόλου και που έχουν σαν ατομικό οπλισμό το Πολυβόλο (και οι χειριστές των Minimi). Τα λοιπά μέλη του Στοιχείου Πολυβόλου θεωρούνται ως «Χειριστές/Γεμιστές Βαρέων Όπλων» (βλέπε πιο κάτω)

Περίπολος Πεζικού

Γ. Βομβιστής.

Είναι ο χειριστής Βομβιδοβόλου 40χιλ. Το Βομβιδοβόλο μεταφέρεται επιπλέον του ατομικού τυφεκίου. Όμως κύρια αποστολή του Βομβιστή είναι ο χειρισμός του Βομβιδοβόλου. Αναλόγως προβλέπεται και η κατανομή των πυρομαχικών οπόταν για το ατομικό τυφέκιο μεταφέρονται μόνο μια βασική ποσότητα, ενδεικτικά 4 εφεδρικοί γεμιστήρες. Βαρύτητα πρέπει να δίνεται στην μεταφορά βομβίδων με τουλάχιστον 6 εξ αυτών να είναι άμεσα προσβάσιμες. Μεγαλύτερη ποσότητα δύναται να μεταφερθεί με την χρήση τελαμώνας ενώ εφεδρικές βομβίδες μπορούν να μεταφερθούν στο Σακίδιο «24 ωρών».

Δ. Χειριστές/Γεμιστές Βαρέων Όπλων.

Ως τέτοιοι θεωρούνται το προσωπικό των Στοιχείων Α/Τ όπλων, οι Στοιχειάρχες και Γεμιστές Πολυβόλων και λοιπών ΒΟΠ ευθυτενούς τροχιάς. Οπόταν αφορά κυρίως προσωπικό Μονάδων Πεζικού (ΤΠ, Μ/ΚΤΠ, ΛΑΤ). Γι αυτούς προβλέπεται η Βασική Διαμόρφωση της εξάρτυσης αλλά με την προσθήκη του Πλαισίου Πλάτης ώστε να είναι δυνατή η αναβάθμιση της θωράκισης του μέσω της χρήσης βαλλιστικών πλακών.

Φωτογραφία από την εκπαίδευση Μονάδων της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών

Ε. Στοιχειάρχης/Ομαδάρχης/Διμοιρίτης και Διοικητής Λόχου ΠΖ.

Αφορά κυρίως στο προσωπικό των Μονάδων ΠΖ (όσον αφορά στους Στοιχειάρχες, Ομαδάρχες και Διμοιρίτες που δεν διευκρινίζονται) αλλά και ενδεχομένως και προσωπικό λοιπών Όπλων και Σωμάτων που ασκούν συναφή καθήκοντα, κατά περίπτωση (π.χ. Παρατηρητές Όπλων Καμπύλης Τροχιάς). Ειδικά για τους Ομαδάρχες των Ομάδων ΤΦ προβλέπεται και αυξημένος φόρτος πυρομαχικών γι αυτό και οι 3 φυσιγγιοθήκες στον πίνακα. Για τους λοιπούς προβλέπεται ο βασικός φόρτος πυρομαχικών. Κύριο στοιχείο διαφοροποίησης είναι η ύπαρξη “Command Panel” και θήκης Σταθμού Ασυρμάτου.

Στ. Νοσοκόμος/Διαβιβαστής.

Αφορά στο προσωπικό εκείνο που είναι οργανικά ενταγμένο ή αποσπάται επιχειρησιακά στις Ομάδες, Διμοιρίες και Λόχους ΠΖ. Προβλέπεται η Βασική Διαμόρφωση της εξάρτησης με μόνη διαφοροποίηση το Πλαίσιο Πλάτης ώστε να είναι δυνατή η αναβάθμιση της θωράκισης του μέσω της χρήσης βαλλιστικών πλακών.

Ζ. Καταδρομείς.

Είναι το προσωπικό που υπηρετεί στις Μοίρες Καταδρομών και Αλεξιπτωτιστών και στα Τάγματα Πεζοναυτών. Δεν περιλαμβάνω σε αυτούς προσωπικό Μονάδων ΕΕ όπως π.χ. το ΕΤΑ των οποίων η φύση της αποστολής τους επιβάλλει διαφορετική φιλοσοφία στις εξαρτύσεις (π.χ. εκτεταμένη χρήση φορέων πλακών- plate carriers). Κατά περίπτωση, και αναλόγως της ειδικότητας και του ρόλου του κάθε ΚΔ ακολουθείται η διαμόρφωση των λοιπών Πεζών Μαχητών με τα επιπλέον στοιχεία εξάρτυσης που αναφέρονται.

Η. Διοικητές Λόχων/Επικεφαλείς Τμημάτων.

Είναι το προσωπικό εκείνο που έχει αυξημένες ανάγκες υλικών Διοίκησης και Ελέγχου αλλά δεν περιλαμβάνεται στους Πεζούς Μαχητές. Οπόταν ως μόνη διαφοροποίηση από την Βασική Διαμόρφωση είναι η ύπαρξη του «Command Panel» και κατά περίπτωση της θήκης του Ασυρμάτου.

Για να βοηθήσω τους αναγνώστες να έχουν εικόνα για το κάθε τι που περιγράφεται πιο πάνω έχω επισυνάψει μετά από την περιγραφή του κάθε επιμέρους υλικού ένα σύνδεσμο που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της εταιρείας Warrior Assault Systems. Σε καμιά περίπτωση δεν υπονοώ ή δεν εισηγούμαι την αγορά των συγκεκριμένων υλικών. Ο σύνδεσμος περιλήφθηκε μόνο για σκοπούς «οπτικοποίησης» της περιγραφής. Παρόμοια υλικά κατασκευάζουν πολλοί άλλοι κατασκευαστές ενώ φυσικά και είναι εντός των δυνατοτήτων των Εργοστασίων Βάσης και διάφορων ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών. Πρέπει όμως να τονιστεί η ανάγκη εξασφάλισης της ποιότητας κατασκευής. Από αυτή την ποιότητα θα εξαρτηθεί η επιβίωση του προσωπικού!

Επίσης, κρίνω σκόπιμο εδώ να αναφέρω ένα τυπικό, επιχειρησιακό, φόρτο Ομαδάρχη Ομάδας Τυφεκιοφόρων ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα ως προς τα βάρη που καλείται να διαχειριστεί η εξάρτυση.

-Τυφέκιο G3A4 (άνευ παρελκομένων): 4,510 kg
-Γεμιστήρες Χ 5(αφορά μόνο το βάρος των κενών γεμιστήρων): 1,3 kg
-Φυσίγγια 7,62χιλ Χ 200: 4,8 kg
-Νερό (αφορά το νερό και το μέσο μεταφοράς του): 2,2 kg
-Σ/Α Ομάδας (με την θήκη αλλά χωρίς εφεδρικά μπαταρία): 1,2 kg
-Χειροβομβίδες Χ 2: 0,71 kg
-Καπνογόνα: 0,48 kg
-Ξιφολόγχη: 0,7 kg
-Πτυοσκάπανο: 1,3 kg
-Οπλοβομβίδα : 0,7 kg
-Κράνος: 1,5 kg
-Κιάλια: 1,2 kg
-Ταινία 100 φυσ. (για τυχόν διατιθέμενο πολυβόλο
ή αντίστοιχη για το Minimi της Ομάδας) 3,1 kg
-Λοιπά υλικά (π.χ φακός, πυξίδα,
σφυρίχτρα , εφεδρικές μπαταρίες): 2 kg
-Πιθανόν Α/Τ μιας χρήσης: 2,5 kg

Προκύπτει σύνολο πέραν των 28 κιλών εκ των οποίων τα 20 βρίσκονται στην εξάρτυση της οποίας το βάρος κενής δεν περιλήφθηκε. Φυσικά στον φόρτο δεν περιλήφθηκαν ο ρουχισμός (που πιθανόν να φτάσει και τα 3 κιλά), ή μελλοντική θωράκιση που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 8-9 κιλά. Ούτε φυσικά περιλήφθηκαν μέσα όπως ΟΝΥΠΑΣ, ΔΝΟ, λοιπές διόπτρες και παρελκόμενα οπλισμού κλπ. Ο φόρτος μάχης, ακόμα και στην πλέον απλή μορφή του, έχει σημαντικό βάρος!

Τέλος, θα επιχειρήσω μια κοστολόγηση, σαν παράδειγμα θα βάλω την εξάρτυση Ομαδάρχη Τυφεκιοφόρων, απαριθμώντας τα υλικά της σύμφωνα με την εισήγηση και παραθέτοντας το κόστος λιανικής τιμής και το εκτιμώμενο πραγματικό κόστος σε παρένθεση (η εκτίμηση δεν είναι αυθαίρετη αλλά προκύπτει από σχετική εμπειρία και δεν αφορά αυστηρώς το κατασκευαστικό κόστος αλλά είναι ενδεικτικό των ελάχιστων τιμών που θα μπορούσε να πουλήσει μια εταιρεία διατηρώντας επαρκή περιθώρια κέρδους). Είναι ευκόλως εννοούμενο ότι τυχόν κατασκευή των υλικών από Στρατιωτικά Εργοστάσια θα μειώσει το κόστος ακόμα περισσότερο.

-Κορμός Στήθους: €90 (€60)
-Πλαίσιο Πλάτης: €80 (€40)
-Θήκη Τραύματος: €25 (€15)
-Φυσιγγιοθήκη (Χ3): €60 (€40)
-Θήκη Καπνογόνου (Χ2): €40 (€25)
-Θήκη Χειροβομβίδας (Χ2): €40 (€25)
-Θήκη Απορριπτωμένων: €30 (€15)
-Θήκη Γενικής Χρήσης: €25 (€15)
-Command Panel: €30 (€20)
-Σακίδιο «24ώρου»: €60 (€40)
-Ασκός Πλάτης: €50 (€40)
-Θήκη Ασυρμάτου: €25 (€15)
ΣΥΝΟΛΟ: €555 (€330)

Κλείνοντας, υπενθυμίζω ότι είναι πρόθεση μου μελλοντικά να σας παρουσιάσω και μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή εισήγηση για την διαρρύθμιση του φόρτου του Πεζού Μαχητή.

Σχετικά άρθρα

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της “Commandos.grς” και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Το άρθρο το βρήκαμε στην σελίδα proelasi.org