Εισαγωγή σε σκοπευτικά μέσα νυκτός

0
179

Στο άρθρο μας «Ρύθμιση σκοπευτικού λέιζερ νυκτός» είχαμε δει πως γίνεται η ρύθμιση στα σκοπευτικά μέσα νυκτός. Ωστόσο, λάβαμε αρκετές ερωτήσεις για το τι χαρακτηριστικά έχουν, πως τα ξεχωρίζουμε, δυνατά και αδύνατα σημεία, κτλ. Έτσι δημοσιεύσαμε αυτό το άρθρο μας με στόχο να κάνει μία εισαγωγή σε αυτά τα μέσα σκόπευσης που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε απλούς πολίτες.

Πηγή: Kerifnv.com

Όταν φέρουμε συσκευή νυχτερινής όρασης τότε η σκόπευση με συμβατικά σκοπευτικά μέσα όπως διόπτρες ερυθρής κουκκίδας ή παραδοσιακά σκοπευτικά στόχαστρου-κλισιοσκόπιου είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα. Γι’αυτό αυτά τα «παραδοσιακά» μέσα σκόπευσης υπάρχουν στο όπλο ως εφεδρικά μέσα σκόπευσης νυκτός, με το βασικό να είναι η συσκευή σκόπευσης νυκτός. Αυτές οι συσκευές μπορούν να έχουν οποιαδήποτε, ή όλες, τις ακόλουθες δυνατότητες.

 • Λέιζερ σκόπευσης υπέρυθρου φάσματος (IR)
 • Λέιζερ σκόπευσης ορατού φάσματος
 • Προβολέα υπέρυθρου φάσματος (IR)

Πηγή: Pinterest.com

Μία από τις πρώτες τέτοιες συσκευές σκόπευσης για τυφέκια ήταν το AN/PEQ-2 που βλέπετε στη συνέχεια. Χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά το Πόλεμο του Κόλπου και καθ’όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Αυτό οδήγησε σε πολλά μαθήματα και ένα από αυτά ήταν και τα σοβαρά ατυχήματα στο πεδίο της μάχης. Πολλές φορές στρατιώτες έστρεφαν το IR λέιζερ στα μάτια τους ή σε τρίτους. Καθώς δεν είναι στο ορατό φάσμα, δεν αντιλαμβάνονταν κάτι αλλά για τα μάτια τους είχε τις ίδιες επιπτώσεις με οποιοδήποτε άλλο λέιζερ υψηλής ισχύος. Αυτό οδήγησε σε πολλά περιστατικά τραυματισμών με μόνιμες βλάβες όρασης και έτσι η επόμενη έκδοση, η AN/PEQ-2A, είχε ειδικό διακόπτη ασφαλείας που εμποδίζει την ακούσια ενεργοποίηση του λέιζερ υψηλής ισχύος.

Πηγή: Marines.mil

Τα χρόνια πέρασαν και είμαστε πλέον στο 2020 με τη τεχνολογία να έχει προχωρήσει πολύ στο τομέα σκοπευτικών μέσων νυκτός. Αλλά προτού πάμε στα τεχνικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ορολογία. Ο χώρος των λέιζερ (όλων των φασμάτων) είναι αυστηρά ελεγχόμενος και υπάρχουν διεθνή πρότυπα που ορίζουν τη «κλάση» ενός λέιζερ βάσει της συχνότητας και μέγιστης ισχύος του. Αυτά που είναι στις ανώτερες κλάσεις απαγορεύεται να πωλούνται σε ιδιώτες. Ενδεικτικά, οι κατηγορίες αυτές είναι οι ακόλουθες.

 • Κλάση 1: Αδύνατο να προκαλέσει βλάβη υπό φυσιολογικές συνθήκες.
 • Κλάση 1M: Αδύνατο να προκαλέσει βλάβη υπό φυσιολογικές συνθήκες εκτός και εάν περάσει από μεγεθυντικό φακό.
 • Κλάση 2: Αδύνατο να προκαλέσει βλάβη υπό φυσιολογικές συνθήκες με έκθεση 0.25 δευτερολέπτων (χρόνος ανοιγοκλεισίματος ματιών)
 • Κλάση 2M: Αδύνατο να προκαλέσει βλάβη υπό φυσιολογικές συνθήκες με έκθεση 0.25 δευτερολέπτων (χρόνος ανοιγοκλεισίματος ματιών) εκτός και εάν περάσει από μεγεθυντικό φακό.
 • Κλάση 3R: Πέντε φορές πιο ισχυρό από το κλάσης 2 και στο όριο επικινδυνότητας για βλάβη στην όραση.
 • Κλάση 3B: Κίνδυνος βλάβης στην όραση.
 • Κλάση 4: Κίνδυνος βλάβης στην όραση και στο δέρμα.

Πηγή: RecoilWeb.com

Τα λέιζερ που ανήκουν εις τη κατηγορία 3 και άνω στο χώρο των σκοπευτικών συστημάτων δε πωλούνται σε ιδιώτες, παρά μόνο σε κρατικές υπηρεσίες για λόγους ασφαλείας. Γι’αυτό υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν διαβάζετε συγκρίσεις ανάμεσα από λέιζερ στρατιωτικών προδιαγραφών με αυτά της λιανικής αγοράς, ειδικά στις ρυθμίσεις υψηλής ισχύος.

Πηγή: DVIDSHub.net

Το να γνωρίζουμε τη κλάση του λέιζερ μας είναι σημαντικός παράγοντας καθώς ανάλογα με το επιχειρησιακό περιβάλλον οι ανάγκες μας αλλάζουν. Για παράδειγμα, εάν εκτελείτε βολές μεγάλων αποστάσεων (άνω το 300 μέτρων) τότε ένα λέιζερ κλάσης 3 είναι σχεδόν απαραίτητο. Αντίστοιχα, εάν επιχειρείτε κυρίως σε κλειστούς χώρους, τότε η υψηλή ισχύς δεν είναι σημαντική απαίτηση. Τι γίνεται όμως εάν είστε σε ένα περιβάλλον με πολλά φώτα (π.χ. μία πόλη τη νύχτα); Εκεί ίσως να χρειαστείτε κάτι ελαφρώς ισχυρότερο ώστε να μη «χαθεί» ανάμεσα στα υπάρχοντα φώτα. Άρα, το πρώτο που κοιτάμε είναι το τι κλάσης λέιζερ θα επιλέξουμε βάσει των αναγκών μας. Σε γενικές γραμμές, είναι λίγες οι περιπτώσεις που απαιτούν υψηλή ισχύ-κλάση.

Πηγή: TNVC.com

Το επόμενο που θα πρέπει να δείτε είναι τη θερμοκρασία λειτουργίας. Σε αντίθεση με όλα τα διαδεδομένα σκοπευτικά συστήματα ημέρας, τα λέιζερ έχουν εμφανείς αποκλίσεις ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τη θερμοκρασία του χώρου αποθήκευσης τους. Γι’αυτό όλοι οι κατασκευαστές πάντα αναγράφουν τις αποδεκτές θερμοκρασίες λειτουργίας και αποθήκευσης. Προσπαθήστε να επιλέξετε κάτι που ούτε καν θα πλησιάζει στα όρια των αναγραφόμενων τιμών. Θα δείτε ότι ακόμα και σχετικά μικρές μεταβολές θερμοκρασίας θα υπάρχει εμφανής απόκλιση του λέιζερ.

Πηγή: AR15.com

Μετά έχουμε ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που είναι το άνοιγμα της κουκκίδας του λέιζερ όσο μεγαλώνει η απόσταση. Αυτό μετριέται σε mRad που σημαίνει ότι ένα λέιζερ με άνοιγμα 0.5 mRad αντιστοιχεί περίπου σε ένα κύκλο διαμέτρου 4.5 εκατοστών στα 100 μέτρα. Για τα σημερινά δεδομένα, το άνοιγμα 0.5 mRad είναι μία καλή τιμή αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, όσο μικρότερο τόσο καλύτερα θα είναι για μακρινές βολές διότι θα παραμένει συγκεντρωμένο σε ένα μικρό κομμάτι του στόχου μας.

Πηγή: TacticalGearHut.com

Μέχρι τώρα έχουμε δει τις κλάσεις, τα όρια θερμοκρασίας, και το άνοιγμα της ακτίνας. Το επόμενο είναι η ακτίνα καθ’αυτή. Με απλά λόγια, σε πιο ακριβώς εύρος του υπέρυθρου φάσματος λειτουργεί. Αυτό το μετράμε σε νανόμετρα (nm) καθώς το φάσμα IR είναι από 700nm έως 1000nm (ή 1mm αλλιώς). Εδώ υπάρχουν αρκετά μυστικά. Πρώτον, όσο πιο κοντά στο 700nm είμαστε τόσο πιο κοντά στο ορατό φάσμα βρίσκεται η ακτίνα άρα είναι πιο πιθανό να γίνει ορατή από ευαίσθητα οπτικά μέσα. Από την άλλη, όσο πιο κοντά στο 1mm φτάνουμε αγγίζουμε το μικροκυμματικό φάσμα. Σήμερα τα περισσότερα ποιοτικά λέιζερ σκόπευσης λειτουργούν στο φάσμα των 850nm.

Πηγή: Opranic.com

Σχετικά με το παραπάνω, υπάρχουν και κάποιες συσκευές σκόπευσης που σήμερα είναι σε πειραματικό στάδιο και λειτουργούν σε πολύ συγκεκριμένο εύρος φάσματος ώστε να μην είναι ορατό από οποιαδήποτε συσκευή νυχτερινής όρασης, παρά μόνο από αυτές που διαθέτουν την ικανότητα απεικόνισης του συγκεκριμένου εύρους φάσματος. Αυτό γίνεται διότι όλο και περισσότερες εχθρικές δυνάμεις αποκτούν πρόσβαση σε τεχνολογίες νυχτερινής όρασης και έτσι μπορούν να δουν τα μέχρι πριν λίγα χρόνια «αόρατα» υπέρυθρα λέιζερ. Με αυτές τις διόπτρες και σκοπευτικά μέσα απαιτείται η συγκεκριμένη συσκευή για να μπορέσει να δει το λέιζερ. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές δεν είναι διαθέσιμες παρά μόνο σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και η τεχνολογία λειτουργίας τους αποτελεί βιομηχανικό μυστικό.

Πηγή: TRex-Arms.com

Μετά το εύρος φάσματος έχουμε ασφαλώς την ισχύ του λέιζερ που είναι άμεσα ανάλογη με την εμβέλεια του. Εδώ είναι που υπάρχει το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στα λέιζερ χαμηλής κλάσης που είναι διαθέσιμα σε όλους, με αυτά υψηλής κλάσης που πωλούνται μόνο σε κρατικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά, τα περισσότερα λέιζερ σκόπευσης σήμερα στη λιανική αγορά είναι στα 0.7mW για υπέρυθρο φάσμα όταν τα ίδια στη στρατιωτική τους έκδοση φτάνουν τα 40mW.

Πηγή: TNVC.com

Και τώρα πέρα από όλα τα παραπάνω, έχουμε τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά για το προβολέα IR που έχουν σχεδόν όλες οι συσκευές νυχτερινής σκόπευσης. Ο προβολέας αυτός έχει τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και ένα ακόμα. Το άνοιγμα του κώνου φωτός που δημιουργεί όταν ενεργοποιείται. Αυτό μετριέται ασφαλώς σε μοίρες. Παρακάτω βλέπετε καλύτερα το λέιζερ σκόπευσης στο κέντρο και το κώνο υπέρυθρου φωτός από το προβολέα γύρω του σε διάφορες αποστάσεις, από 25 έως 100 γιάρδες για τη συσκευή νυκτερινής σκόπευσης ATPIAL-C κλάσης 1.

Πηγή: TNVC.com

Και έτσι ολοκληρώσαμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υπέρυθρων λέιζερ και του αντίστοιχου προβολέα. Στο ορατό λέιζερ έχουμε τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά μαζί με την απόχρωση του που είναι σχεδόν πάντα είτε κόκκινη είτε πράσινη. Εδώ υπάρχει η τάση τα τελευταία χρόνια προς τα πράσινα λέιζερ καθώς δε «χάνονται» τόσο εύκολα όσο τα κόκκινα σε συνθήκες δυνατού φωτός, και το ανθρώπινο μάτι τα εντοπίζει πιο γρήγορα. Ωστόσο, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που ίσως να το αναλύσουμε σε ανεξάρτητο άρθρο.

Πηγή: LuckyGunner.com

Ας υποθέσουμε ότι βάσει των παραπάνω βρήκατε τη συσκευή νυκτερινής σκόπευσης που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε; Ναι, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που είναι κυρίως αποτέλεσμα εμπειρίας και θεωρούμε ότι είναι καλό να τα προσέξετε. Πρώτον, θέλετε σαφώς η συσκευή να διαθέτει τις τρεις βασικές επιλογές ρυθμίσεως για κοντινές, μεσαίες, και μακρινές αποστάσεις αλλά καλό είναι να έχει όσο λιγότερες ρυθμίσεις γίνεται. Όσο πιο πολύπλοκες ρυθμίσεις έχει, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες λάθους τη χειρότερη χρονική στιγμή.

Πηγή: Pinterest.com

Μετά έχουμε τη διαρρύθμιση της συσκευής. Ιδανικά θέλουμε από την ίδια δίοδο να έχουμε και το ορατό και το υπέρυθρο λέιζερ διότι αλλιώς θα μας παίρνει διπλάσιο χρόνο στο μηδένισμα (που λόγω των αποκλίσεων λόγω καιρικών συνθηκών γίνεται πιο συχνά απ’ότι σε οποιοδήποτε άλλο σκοπευτικό). Επίσης, εάν είναι ανεξάρτητα μπορούμε να σας εγγυηθούμε θα είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρετε να τα μηδενίσετε και τα δύο στο ίδιο σημείο σκόπευσης.

Πηγή: LastStandOnZombieIsland.com

Κατά τη προσωπική μας άποψη, το πιο σημαντικό είναι το εξής όμως. Το σκοπευτικό πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει προβολέα IR και δυνατότητα ταυτόχρονης ενεργοποίησης του μαζί με το IR λέιζερ με ένα κουμπί. Ο λόγος είναι ότι έπειτα από λίγη ώρα χρήσης θα ανακαλύψετε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χρειάζεστε ταυτόχρονα τόσο το λέιζερ για να στοχεύετε, όσο και το προβολέα IR για να βλέπετε τι ακριβώς σκοπεύετε. Μπορείτε να δείτε τη διαφορά ανάμεσα στη σκόπευση με και χωρίς προβολέα IR καλύτερα στις ακόλουθες φωτογραφίες.

Πηγή: TNVC.com

Τέλος έχουμε την εργονομία της συσκευής με χαρακτηριστκά όπως, τι μέσο προσάρτησης έχει; Τι διστάσεις έχει; Βάρος; Αυτονομία και τύπο μπαταρίας; Με τι διακόπτες λειτουργεί; Και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες που εξαρτώνται τόσο από εσάς ως χειριστή του όπλου όσο ασφαλώς και από το όπλο στο οποίο πρόκειται να το τοποθετήσετε. Προσωπικά, για τους λόγους που είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας «Ρύθμιση σκοπευτικού λέιζερ νυκτός» θα σας προτείναμε να τοποθετείτε τη συσκευή στο επάνω μέρος του όπλου και όχι στο πλάι. Επίσης, να βάλετε τους διακόπτες με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εκεί όπου είναι η φυσιολογική σας λαβή. Μην αλλάζετε τη λαβή στην οποία δουλέψατε επί χρόνια για να τελειοποιήσετε για ένα σκοπευτικό σύστημα. Προσαρμόστε το σκοπευτικό σύστημα στη λαβή σας.

Πηγή: Pinterest.com

Όπως είδατε σε αυτή τη σύντομη εισαγωγή στα σκοπευτικά μέσα νυκτός, είναι ένας τελείως νέος κόσμος και δε θα σας προτείναμε ποτέ να δοκιμάσετε να μπείτε σε αυτόν εάν πρώτα δεν έχετε ένα πολύ καλό επίπεδο στη μάχη ημέρας. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να εκτελείτε σχεδόν όλα όσα κάνατε την ημέρα χωρίς να έχετε περιφερειακή όραση και με πάρα πολλά νέα αντικείμενα όπως διακόπτες, ρυθμίσεις, κανόνες ασφαλείας, κτλ. Η νυχτερινή μάχη είναι ένα προηγμένο επίπεδο ένοπλης μάχης και απαιτεί πάρα πολύ εκπαίδευση και εξάσκηση. Ελπίζουμε αυτό το εισαγωγικό άρθρο μας να σας βοήθησε να πάρετε μία βασική ιδέα των σκοπευτικών συστημάτων για αυτό το περιβάλλον. Εν συντομία, τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε που θα πρέπει να πρσέξετε κατά την αγορά συσκευών σκόπευσης νυκτός ήταν τα ακόλουθα.

 • Ορατό λέιζερ/IR λέιζερ/προβολέας IR
  • Κλάση
  • Θερμοκρασία λειτουργίας/αποθήκευσης
  • Φάσμα λειτουργίας
  • Ισχύς
 • Ορατό λέιζερ/IR λέιζερ
  • Άνοιγμα κουκίδας
 • Προβολέας IR
  • Μοίρες κώνου φωτός
 • Ορατό λέιζερ
  • Απόχρωση ακτίνας
 • Συσκευή
  • Δυνατότητες (π.χ. IR λέιζερ και προβολέας)
  • Διαρρύθμιση
  • Διαθέσιμες ρυθμίσεις
  • Διαστάσεις
  • Βάρος
  • Τύπος μπαταρίας
  • Αυτονομία
  • Σύστημα προσάρτησης
  • Διακόπτες λειτουργίας και εργονομία

Source link