Εκρηκτική ζώνη στο Ιντλίμπ, Συρία

0
78

Από το πόλεμο της Συρίας είδαμε μία περίεργη εξέλιξη στους κατασκευαστές ΑΕΜ (Αυτοσχέδιοι Εκρηκτικοί Μηχανισμοί) που δεν είχαμε δει σε προηγούμενους πολέμους. Για την ακρίβεια, πολλοί κατασκευαστές ΑΕΜ σταμάτησαν να είναι ενεργά μέλη κάποιας συγκεκριμένης ομάδας ή οργάνωσης, και άρχισαν να λειτουργούν ως ανεξάρτητοι πωλητές όπλων. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και θα δούμε ένα τέτοιο παράδειγμα εδώ.

Πηγή: ForeignPolicy.com

Όλες οι φωτογραφίες που βλέπετε παραπάνω είναι από παράνομους πωλητές όπλων της Συρίας που προσφέρουν αυτά τα όπλα στο κοινό τους, κατά κανόνα μέσω κλειστών ομάδων στο Facebook καθώς και κλειστών ομάδων στην εφαρμογή Telegram. Τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2019 είδαμε σε αυτές τις ομάδες να πωλείται και μία εκρηκτική ζώνη για βομβιστές αυτοκτονίας. Τη βλέπετε και εσείς στη συνέχεια.

Πηγή: Twitter.com/CalibreObscura

Όπως αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας, το κόκκινο δεν είναι κάποιο καλώδιο αλλά ακαριαίο πυραγωγό σχοινί. Στην ακόλουθη φωτογραφία γίνεται ακόμα καλύτερα ορατός ο τρόπος λειτουργίας της εκρηκτικής ζώνης. Αρχικά βλέπουμε ότι ζυγίζει 1.5 κιλά. Εν συνεχεία παρατηρούμε ότι η βασική εκρηκτική της ύλη είναι τυλιγμένη σε καφέ ταινία για προστασία (υποθέτουμε θα έχει μέσα και κάποιου είδους θραύσματα). Αυτή η εκρηκτική ύλη πυροδοτείται μέσω του κόκκινου ακαριαίου πυραγωγού σχοινιού. Αντίστοιχα, το ακαριαίο πυραγωγό σχοινί πυροδοτείται μέσω ενός τυποποιημένου πυροδοτικού μηχανισμού χειροβομβίδας. Τέλος, ολόκληρος ο ΑΕΜ έχει τυλιχτεί για προστασία με διάφανη κολλητική ταινία.

Πηγή: Twitter.com/CalibreObscura

Παρότι ο AEM είναι σχετικά απλός, η μετάβαση των κατασκευαστών σε αυτής της μορφής πολέμου δείχνει γιατί η στοχοποίηση τους ως στόχους υψηλής αξίας για κάθε χώρα πρέπει να έχει άμεση προτεραιότητα. Τα άτομα αυτά είναι σε θέση να εξοπλίσουν με θανατηφόρα παράνομα όπλα, όπως αυτή η ζώνη, οποιονδήποτε και οπουδήποτε στο κόσμο.

Source link