Εκτός από μεγάλο πυροβόλο τα Α-10 θα έχουν τώρα και μεγάλα «αυτιά»

0
23

Μοιραστείτε το άρθρο

Ένα νέο ηχητικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται ήδη επιχειρησιακά στα δανέζικα και βελγικά F-16 θα προειδοποιεί ταχύτερα τους χειριστές των Α-10C για επερχόμενους πυραύλους. Η USAF ανέθεσε στην Terma North America Inc. (θυγατρική της δανέζικης Terma A/S) συμβόλαιο ύψους 60 εκατ. δολαρίων για τον εφοδιασμό των ‘Hawg’ με ένα σύστημα «τρισδιάστατου» ήχου το οποίο θα παρέχει πληροφορίες για την επικείμενη απειλή σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, το σύστημα διαθέτει τεχνολογία μείωσης θορύβου η οποία εκτονώνει τον χαμηλόσυχνο θόρυβο που επικρατεί στο κόκπιτ ώστε οι πληροφορίες προς τον χειριστή να ακούγονται καλύτερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας πιλότος μπορεί να ακούσει από πού έρχεται ένας πύραυλος εναντίον του 1,5 δευτερόλεπτο πιο γρήγορα απ’ ότι αν βασιζόταν στην συνηθισμένη οθόνη απεικόνισης απειλής. Μπορεί να μην φαίνεται πολύ, όμως πάνω από το πεδίο της μάχης 1,5 δευτερόλεπτο κάνει την διαφορά.

Το αναβαθμισμένο σύστημα έχει διαφορετικούς ήχους για επερχόμενο πύραυλο, εντοπισμό από εχθρικό ραντάρ και εδαφικά εμπόδια αυξάνοντας «δραστικά» την αντίληψη των χειριστών για τον χώρο, το πεδίο της μάχης και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Οι παραδόσεις των 328 ηχητικών συστημάτων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Σημειωτέον ότι ο νέος εξοπλισμός είναι επικουρικός και δεν προβλέπεται να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα συστήματα οπτικής προειδοποίησης.

Μετά τις νέες πτέρυγες που θα «φορέσουν» τα Α-10 στο πλαίσιο του προγράμματος ‘ATTACK’ (A-10-Thunderbolt II Advanced-Wing Continuation Kit) η επένδυση στο εν λόγω σύστημα καταδεικνύει ότι η αμερικανική Αεροπορία απλώς δεν μπορεί χωρίς αυτά τα αεροπλάνα. Προς το παρόν, 173 από τα 281 αεροσκάφη του τύπου έχουν λάβει τις νέες πτέρυγες που θα επιτρέψουν στα σαραντάχρονα Α-10 να κρατήσουν τον τίτλο του πλέον επίφοβου αεροπλάνου εγγύς υποστήριξης της USAF έως και την δεκαετία του 2030.

Αλέξανδρος Θεολόγου     

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com