Εντάχθηκε επίσημα στη δύναμη του στόλου η φρεγάτα FREMM ‘Normandie’

0
22

Μοιραστείτε το άρθρο

Η έκτη και τελευταία φρεγάτα FREMM ανθυποβρυχιακού ρόλου, η φρεγάτα ‘Normandie’, εντάχθηκε στις 3 Ιουνίου επίσημα στη δύναμη του Γαλλικού Ναυτικού (Marine Nationale).

Η DGA παρέλαβε την έκτη γαλλική φρεγάτα FREMM

Αυτό σημαίνει πως η φρεγάτα είναι έτοιμη πλέον να αναλάβει επιχειρησιασκή δράση. Το Γαλλικό Ναυτικό έχει παραγγείλει επίσημα 8 φρεγάτες FREMM που αποκαλεί “κλάση Aquitaine”, εκ των οποίων 6 σε ρόλο ASW για την αντικατάσταση των “Georges Leygues” και δύο ακόμα σε ρόλο AAW για την αντικατάσταση των “Cassard”.

Ο αρχικός στόχος των 17 πολεμικών πλοίων περικόπηκε αρχικά στα 15, κατόπιν στα 11 (9 ASW και 2 FREDA), μετά αναθεωρήθηκαν στα 15 για να πέσουν πάλι στα 8 αυτή τη φορά με τον αριθμό τους να συμπληρώνεται από 5 ακόμα φρεγάτες FTI.

Η φρεγάτα ‘Normandie’ ξεκίνησε τη ναυπήγησή της το 2014, καθελκύστηκε το 2018 και παραδόθηκε για δοκιμές το επόμενο έτος. Με την ολοκλήρωσή τους τον Ιούλιο του 2019 η φρεγάτα παραδόθηκε στην DGA (Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών) και ξεκίνησε μια μακράς διαρκείας ανάπτυξη στον Καναδά και τις ΗΠΑ δοκιμάζοντας τα διάφορα υποσυστήματά της πριν την οριστική της παράδοση. Στη διάρκεια αυτού του πλου έκανε χρήση και του συστήματος Link 22 για πρώτη φορά στα χρονικά του Γαλλικού Ναυτικού.

Γαλλικό Ναυτικό: Οι φρεγάτες FREMM εισέρχονται στην “εποχή” του Link 22

Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων των FREMM ASW, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της άλλης γαλλικής έκδοσης των φρεγατών FREMM DA ή Frégate de Défense Aérienne (φρεγάτα αντιαεροπορικού πολέμου). Οι τελευταίες θα διαθέτουν πιο αυξημένες ικανότητες στην αντιμετώπιση εναερίων στόχων, αντικαθιστώντας τα αντιτορπιλικά “Cassard”.

Ας σημειωθεί πως η κατεξοχήν φρεγάτα αντιαεροπορικού πολέμου του Γαλλικού Ναυτικού είναι η κλάση ‘Horizon’, που διαθέτει σαφώς πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες αλλά οι FREMM DA θα δράσουν υποστηρικτικά σε αυτόν τον ρόλο. Σημειώνεται επίσης πως και από τις 6 FREMM ASW, οι δύο τελευταίες, ‘Bretagne’ και ‘Normandie’, έχουν 16 κελιά κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων SYLVER A50 (αντί των SYLVER70) που τους επιτρέπουν να εκτοξεύουν πυραύλους ASTER 30 με μεγαλύτερο βεληνεκές.

Οι φρεγάτες FREMM και FDI/[email protected] μπορεί να εξοπλιστούν με τον πύραυλο MMP

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com