Εντοπισμός ραδιενέργειας στην Ευρώπη «δείχνει» πιθανή δοκιμή ρωσικού όπλου;

0
10

Μοιραστείτε το άρθρο

Σταθμοί μέτρησης της ραδιενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη εντόπισαν τον Ιούνιο μια βραχύβια, αλλά επικίνδυνη διαρροή, που πιστεύεται πως προήλθε από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το «Popular Mechanics», τα υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν από υπηρεσίες της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, και αφορούν κυρίως το Ιώδιο-131, το οποίο παράγεται από πυρηνική σχάση. Το Ιώδιο-131 μπορεί σε μεγάλες ποσότητες να προκαλέσει εγκαύματα στα μάτια και το δέρμα, ενώ η πρόσληψή του από τον ανθρώπινο οργανισμό δημιουργεί καρκίνο στον θυρεοειδή. Ο χρόνος ημιζωής του Ιωδίου-131 είναι περίπου οκτώ ημέρες, που σημαίνει ότι εξαφανίζεται σχετικά γρήγορα από το περιβάλλον.

Αποκάλυψη: To «ιπτάμενο Τσερνόμπιλ» πίσω από την πρόσφατη έκρηξη στο Σέβεραντβίνσκ;

Το Ολλανδικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία θεωρεί ως πηγή προέλευσης της διαρροής τη δυτική Ρωσία. Όμως η τελευταία αρνείται κάθε ευθύνη για το γεγονός και σημειώνει πως τα δύο κοντινότερα πυρηνικά της εργοστάσια λειτουργούν κανονικά. Σε άλλες δύο περιπτώσεις, το 2017 και το 2019, η ρωσική πλευρά έχει επίσης αρνηθεί την ευθύνη για την εμφάνιση παρόμοιων διαρροών.

9Μ730 Burevestnik ή SSC-X-9 Skyfall, ο πυρηνοκίνητος όλεθρος της Ρωσίας

Αρκετοί όμως πιστεύουν ότι η διαρροή σχετίζεται με το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου cruise Burevestnik. Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος πύραυλος χρησιμοποιεί πυρηνικό καύσιμο για να κινηθεί, σε αντίθεση με τους άλλους πυραύλους, ενώ στο παρελθόν προκλήθηκε ένα περιστατικό στο πλαίσιο της ανάπτυξής του που προκάλεσε αρκετούς θανάτους.

Η νέα «Πτήση» ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com