Επιβίωση: Κανόνας SPOF | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
52

Αυτός είναι ένας κανόνας που μας ήρθε από την επιστήμη της πληροφορικής άλλα όλο και συχνότερα το βλέπουμε να εφαρμόζεται σε κάθε πτυχή του χώρου της επιβίωσης. Σε αυτό το άρθρο θα το αναλύσουμε σε βάθος, και γιατί είναι τόσο σπουδαίο στην επιβίωση.

Πηγή: PatriotDirect.org

Η αρχή του SPOF (Single Point of Failure, Μοναδικό Σημείο Αποτυχίας) περιγράφει ένα σύστημα που αποτελεί το μοναδικό σημείο αποτυχίας ενός περιβάλλοντος. Δηλαδή ένα περιβάλλον δίχως SPOF είναι ένα περιβάλλον στο οποίο οποιοδήποτε μέρος του και αν αφαιρέσει κάποιος, οποιαδήποτε στιγμή, το περιβάλλον θα έχει μία εναλλακτική επιλογή.

Πηγή: Wikipedia.org/wiki/Single_point_of_failure

Είναι αυτονόητο γιατί κάτι τέτοιο είναι σπουδαίο τώρα που όλο και περισσότερο βασιζόμαστε στη τεχνολογία. Αλλά πως αυτό εφαρμόζεται στην επιβίωση; Είναι αρκετά απλό. Πρέπει να πάρουμε τις θεμελιώδεις αρχές επιβίωσης και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τουλάχιστον μία εναλλακτική για κάθε περίπτωση. Από το πιο απλό όπως το άναμμα της φωτιάς, μέχρι πιο πολύπλοκα θέματα όπως διαδρομή διαφυγής, και τρόπους επικοινωνίας.

Πηγή: Pinterest.com

Όταν οργανώνουμε ένα καινούργιο φαρμακείο, ένα σακίδιο επιβίωσης, ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να σκεφτόμαστε, τι θα συμβεί εάν το χάσουμε; Τι θα γίνει εάν χάσουμε ένα μέρος του, κτλ. Το ίδιο ισχύει και στην αυτοάμυνα και σε οτιδήποτε άλλο είναι κρίσιμο για την επιβίωση μας. Δε πρέπει ποτέ να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε ένα «σύστημα».

Πηγή: OffGridSurvival.com

Όπως ξέρουμε, όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, συνήθως πηγαίνουν πολύ στραβά. Άρα μία εφεδρική λύση μπορεί να μας βοηθήσει να σωθούμε. Είτε αυτό είναι εξοπλισμός, είτε διαδικασίες, είτε σχέδιο διαφυγής, είτε, πάνω απ’όλα, ο τρόπος σκέψης μας. Αρκετοί θα πουν ότι έστω και μία λύση είναι καλύτερη από το τίποτα. Θα συμφωνήσουμε μόνο εφόσον αυτός που υλοποιεί αυτή τη λύση συνειδητά γνωρίζει ότι είναι μία λύση με SPOF. Δηλαδή, πρέπει να έχει στην άκρη του μυαλού του ότι ίσως η λύση αυτή να αποτύχει πλήρως.

Πηγή: PopularMechanics.com

Εάν δεν έχει αυτό κατά νου, τότε η μία λύση είναι πιο επικίνδυνη από το να μην είχε καθόλου λύση. Ο λόγος είναι ότι του δίνει τη ψευδαίσθηση της ετοιμότητας όταν στη πραγματικότητα έχει ένα σχέδιο με SPOF που εάν αποτύχει θα βρεθεί πάλι στο μηδέν και απροετοίμαστος.

Πηγή: AuthorizedBoots.com

Οπότε, κλείνοντας, εάν συνειδιτά έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε ένα σύστημα με SPOF τότε, παρότι δεν είναι ιδανική περίπτωση, είναι κάτι που το κάνετε αναλαμβάνοντας το ρίσκο και γνωρίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις. Ωστόσο, στην ιδανική περίπτωση δε θα πρέπει να έχουμε SPOF σε οτιδήποτε αφορά την επιβίωση μας.

Πηγή: MetroNews.ca

Source link