Επισκευή διαρροής αερίων από σιγαστήρα σε τυφέκια AR-15

0
73

Τα τυφέκια τύπου AR-15 δε σχεδιάστηκαν ποτέ για να βάλλουν με σιγαστήρα. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρησιακές ανάγκες σήμερα επιβάλλουν τη χρήση σιγαστήρα για πολλούς τακτικούς λόγους με πιο σημαντικό ότι δεν αφήνει ορατό ίχνος (λάμψη) τη νύχτα. Εδώ θα δούμε πως λύνεται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν οι κάτοχοι τυφεκίων τύπου AR-15 που τα χρησιμοποιούν με σιγαστήρες.

Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

Εάν δε γνωρίζετε το πως ακριβώς λειτουργούν οι σιγαστήρες σας προτείνουμε πρώτα να μελετήσετε το άρθρο μας «Πως Λειτουργούν οι Σιγαστήρες» διότι σε αυτό το άρθρο όσα αναφέρονται εκεί θεωρούνται ήδη γνωστά. Τα τυφέκια τύπου AR-15 που βασίζονται στο κλασικό σχέδιο οπισθοδρόμησης του μηχανισμού του κλείστρου με πίεση αερίων και έχουν έναν σχετικά απλό σχεδιασμό. Δηλαδή, λίγο πριν εξέλθει η σφαίρα από τη κάννη υπάρχει μία οπή με ένα σωλήνα αερίων που οδηγεί τα αέρια πίσω στο μηχανισμό του κλείστρου και το αναγκάζει να οπισθοδρομήσει υπό τη πίεση αυτών των αερίων. Ο μηχανισμός αυτός είναι γνωστός ως DI (Direct Impingement, Άμεση Πρόσπτωση) και βλέπετε μία σχετική αναπαράσταση παρακάτω.

Πηγή: TheTruthAboutGuns.com
Πηγή: TheTruthAboutGuns.com

Όταν έχουμε τυφέκιο τύπου AR-15 με τέτοιο σύστημα, δηλαδή στη συντριπτική πλειοψηφία τους, με σιγαστήρα τότε τα μειονεκτήματα του DI γιγαντώνονται. Καθώς η αρχή λειτουργίας του σιγαστήρα είναι να συγκρατεί τα αέρια στο εσωτερικό του σημαίνει ότι πολύ μεγαλύτερος όγκος αερίων θα επιστραφούν στο μηχανισμό του κλείστρου μέσω του μηχανισμού DI που μόλις περιγράψαμε. Με κατάλληλους σιγαστήρες μπορούμε να το μειώσουμε ελαφρώς τον όγκο των αερίων, αλλά όχι να τον εξαφανίσουμε καθώς είναι αποτέλεσμα της αρχής λειτουργίας των σιγαστήρων. Για τη μείωση του όγκου αερίων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σιγαστήρα με expansion chamber (θάλαμο επέκτασης) το οποίο θα συγκρατήσει κάποια αέρια απελευθερώνοντας τα σταδιακά από τη κάννη με χαμηλή πίεση αντί να τα στείλει πίσω στο μηχανισμό του κλείστρου. Βλέπετε τη διατομή ενός σιγαστήρα με expansion chamber παρακάτω όπου έχουμε βάλει το τμήμα του expansion chamber μέσα σε κόκκινο πλαίσιο για να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμο στη φωτογραφία.

Πηγή: ACRForum.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: ACRForum.com (επεξεργασμένη)

Προσοχή όμως, αυτό θα ελαττώσει το πρόβλημα αλλά δε θα το εξαφανίσει. Επίσης, αρκετές φορές δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση του σιγαστήρα για άλλους λόγους. Έτσι φτάνουμε στο βασικό πρόβλημα που μελετάμε σε αυτό το άρθρο. Τη διαρροή αερίων. Λόγω του μεγάλου όγκου αερίων, μεγαλύτερου απ’ότι είναι σχεδιασμένο να διαχειρίζεται το κλείστρο, έχουμε το πρόβλημα ότι πολλά αέρια απελευθερώνονται στο πρόσωπο του σκοπευτή. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει από ενόχληση και δυσφορία μέχρι και σημαντικά προβλήματα όπως καθυστέρηση στη σκόπευση και, σχεδόν σίγουρα, πονοκεφάλους μετά από αρκετές βολές.

Πηγή: TheHighRoad.org
Πηγή: TheHighRoad.org

Αρκετοί οπλουργοί έψαχναν καιρό να βρουν την αιτία της διαρροής αυτής και είναι κάτι που δε τραβάει άμεσα τη προσοχή. Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό είναι τόσο συνηθισμένο που συχνά μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τον κάτοχο AR-15 με σιγαστήρα στο σκοπευτήριο από το σημάδι που αφήνει. Βλέπετε ένα παράδειγμα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: NortheastShooters.com
Πηγή: NortheastShooters.com

Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς λοιπόν, το πρόβλημα είναι από το μοχλό οπλίσεως που δεν σφραγίζει το επάνω μέρος του κορμού του όπλου. Αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες δε δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Όμως με τη προσθήκη του σιγαστήρα ο όγκος των αερίων που φτάνουν στο μηχανισμό του κλείστρου είναι τεράστιος και έτσι ένα μέρος από αυτά τα αέρια διαφεύγουν από αυτό το μικρό άνοιγμα που είναι ακριβώς μπροστά από το πρόσωπο του σκοπευτή. Βλέπετε το ακριβές σημείο καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία μέσα στο κόκκινο πλαίσιο.

Πηγή: RainierArms.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: RainierArms.com (επεξεργασμένη)

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές λύσεις για αυτό το πρόβλημα και εδώ θα δούμε δύο από αυτές γιατί ουσιαστικά όλες οι υπόλοιπες είναι απλώς παραλλαγές αυτών των δύο. Η πρώτη είναι η πιο απλή και γρήγορη αλλά και η πιο ακριβή. Είναι η αγορά ενός μοχλού οπλίσεως τύπου «gasbuster». Αυτοί οι μοχλοί οπλίσεως είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τυφέκια τύπου AR-15 με σιγαστήρες για να επιλύσουν αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Πρακτικά η μόνη διαφορά τους είναι ότι έχουν ανασηκωμένη άκρη σε αυτό το σημείο και σφραγίζουν απόλυτα το άνοιγμα ώστε να μην επιτρέπουν στα αέρια να διαφύγουν από το κορμό του όπλου μέσω αυτού του μικρού ανοίγματος. Βλέπετε ένα τέτοιο μοχλό οπλίσεως παρακάτω.

Πηγή: SilencerTalk.com
Πηγή: SilencerTalk.com

Πρέπει να υπολογίσετε όμως ότι η παραπάνω λύση θα σας κοστίσει γύρω στα $80. Σίγουρα είναι η πιο αξιόπιστη και γρήγορη επιλογή αλλά υπάρχουν και άλλες λύσεις. Εάν έχετε πρόθεση να διαθέσετε προσωπικό χρόνο και εργασία μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας με πολύ χαμηλότερο κόστος. Ουσιαστικά, θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε μία αυτοσχέδια μόνωση με σφραγιστική κόλλα σιλικόνης υψηλής θερμοκρασίας αλλά το ίδιο μπορεί να κάνει κανείς και με άλλα αντίστοιχα σφραγιστικά υλικά.

Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξουμε ότι το όπλο είναι άδειο και να λύσουμε το επάνω μέρος για να έχουμε δυνατότητα να αφαιρέσουμε το μοχλό οπλίσεως. Βλέπετε ένα τέτοιο τυφέκιο όταν έχει λυθεί σε αυτό το επίπεδο παρακάτω.

Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Το επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε τέλεια την επιφάνεια από το μοχλό οπλίσεως και το σημείο επαφής του στο επάνω μέρος του κορμού του όπλου. Για αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ασετόν ή καθαρό οινόπνευμα αλλά με προσοχή να το σκουπίσουμε καλά πριν πάμε στο επόμενο βήμα. Στη συνέχεια συναρμολογούμε το όπλο όπως ήταν πριν με το μοχλό οπλίσεως στη θέση του και με ένα λεπτό εργαλείο όπως ένα πλαστικό μαχαίρι ή μία πλαστική κάρτα απλώνουμε το σφραγιστικό υλικό μας δημιουργώντας ένα ημικύκλιο που καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια ανάμεσα στο μοχλό και το κορμό όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: 03DesignGroup.com
Πηγή: 03DesignGroup.com

Όσον αφορά το σφραγιστικό υλικό, μπορείτε να πάρετε κάποια σιλικόνη υψηλής θερμοκρασίας που προορίζεται για φλάντζες μηχανών ή κάτι αντίστοιχο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα από αυτές τις σφραγιστικές σιλικόνες υψηλής θερμοκρασίας είναι υπάρχουν σε μία μεγάλη γκάμα χρωμάτων και έτσι μπορείτε να βρείτε κάτι που να ταιριάζει τέλεια με το τυφέκιο σας. Το πιο σημαντικό στάδιο είναι το επόμενο. Αφήνουμε τη κόλλα να στεγνώσει όσο ορίζει ο κατασκευαστής της, συνήθως 24 ώρες είναι αρκετός χρόνος. Τέλος, με ένα αιχμηρό αντικείμενο όπως ένα ξυραφάκι ή ένα κοπίδι, μετά από αυτές τις 24 ώρες, κόβουμε προσεκτικά τη σιλικόνη για να μπορέσουμε να μετακινήσουμε το μοχλό οπλίσεως. Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε να μη καθαρίσουμε οποιαδήποτε κατάλοιπα της κόλλας από το κορμό του όπλου καθώς και αυτά βοηθούν στο καλύτερο σφράγισμα του ανοίγματος.

Πηγή: 03DesignGroup.com
Πηγή: 03DesignGroup.com

Η παραπάνω μέθοδος προσφέρει την ίδια ακριβώς λύση που προσφέρουν και οι έτοιμοι μοχλοί οπλίσεως «gasbuster». Φυσικά απαιτεί χρόνο και προσωπική εργασία άρα κατά περίπτωση μπορεί ο καθένας να επιλέξει τη καταλληλότερη λύση. Επίσης, το πόσο όμορφο θα είναι το αποτέλεσμα εξαρτάται επίσης από τη προσοχή σας κατά τη κατασκευή του. Εάν «δε πιάνουν τα χέρια σας», ίσως να είναι καλύτερο να προτιμήσετε ένα έτοιμο μοχλό οπλίσεως του εμπορίου.

Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Σίγουρα αρκετοί φίλοι θα αναρωτηθούν που πηγαίνουν όλα αυτά τα αέρια τώρα που κλείσαμε αυτή την έξοδο διαφυγής. Όπως αναφέραμε και κατά την εισαγωγή, τα τυφέκια τύπου AR-15 δε σχεδιάστηκαν για χρήση με σιγαστήρα και με αυτό σε συνδυασμό με το σύστημα άμεσης τροφοδότησης αερίων DI είναι αναμενόμενο ότι όλα τα υπολείμματα της καύσης που μεταφέρονται μέσω των αερίων καταλήγουν στο κορμό του όπλου με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά στο μηχανισμό του κλείστρου. Αυτό ίσως να απαντάει και στο ερώτημα του γιατί πολλές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν όπλα όπως τα HK 416 (αυτά τα τυφέκια δεν έχουν σύστημα DI αλλά έμβολο έτσι τα αέρια δε φτάνουν ποτέ στο μηχανισμό του κλείστρου) ή τυφέκια τύπου AR-15 αλλά για το διαμέτρημα .300 AAC Blackout (τα τυφέκια αυτού του διαμετρήματος σχεδιάστηκαν εξ’αρχής για χρήση με σιγαστήρες).

Πηγή: TheTruthAboutGuns.com
Πηγή: TheTruthAboutGuns.com

Ο σιγαστήρας προσφέρει μερικά σημαντικά τακτικά πλεονεκτήματα και για νυχτερινή χρήση τυφεκίου είναι πλέον απαραίτητο προαπαιτούμενο. Αυτή η επισκευή δε λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του καθώς αυτό απαιτεί πολλές μετατροπές στο τυφέκιο, σε βαθμό που ίσως να είναι πιο οικονομικό να αγοράσει κανείς ένα άλλο τυφέκιο που να είναι ειδικά σχεδιασμένο για χρήση με σιγαστήρα. Από την άλλη, δίνει μία γρήγορη λύση σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που τα περισσότερα τυφέκια τύπου AR-15 αντιμετωπίζουν όταν χρησιμοποιούνται με σιγαστήρα.

Πηγή: DefenseReview.com
Πηγή: DefenseReview.com

Source link