Επισκευή κλωτσήματος σκανδάλης σε AK-47

0
196

Κάποιες φορές τα τυφέκια τύπου AK-47 έχουν ένα ενοχλητικό για το χειριστή πρόβλημα. Έπειτα από κάθε βολή η σκανδάλη επιστρέφει απότομα και δυνατά προς τα εμπρός «κλωτσώντας» το δάχτυλο του σκοπευτή που βρίσκετε επάνω της. Εδώ θα παρουσιάσουμε πως επισκευάζεται μία τέτοια σκανδάλη.

Πηγή: WesternFarmPress.com

Για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό το κλώτσημα πρέπει να καταλάβουμε το πως δουλεύει η σκανδάλη σε ένα τυφέκιο τύπου AK-47. Η σκανδάλη σε αυτά τα τυφέκια είναι πάρα πολύ απλή στο σχεδιασμό και αποτελείται από μόλις 3 εξαρτήματα. Τη σκανδάλη (trigger) που πιέζουμε με το δάχτυλο μας για να πυροδοτήσουμε το όπλο, τη σφύρα (hammer) που χτυπάει τον επικρουστήρα για να πυροδοτήσει το φυσίγγιο, και τέλος τον συνδετήρα (disconnector) που ενώνει τη σκανδάλη με τη σφύρα και τα συνδέει και αποσυνδέει ανάλογα με τη κίνηση της σκανδάλης.

Πηγή: Reddit.com (επεξεργασμένη)

Όταν ο μηχανισμός του κλείστρου πάει προς τα πίσω έπειτα από μία βολή σπρώχνει προς τα κάτω τη σφύρα η οποία κλειδώνει στο συνδετήρα. Έτσι όταν πιέσουμε και πάλι τη σκανδάλη, τότε θα απελευθερωθεί και θα πυροδοτήσει το επόμενο φυσίγγιο. Αυτό το βλέπετε καλύτερα στην ακόλουθη κινούμενη εικόνα.

Πηγή: Pinterest.com

Και τώρα που είναι κατανοητό το πως λειτουργεί ο μηχανισμός της σκανδάλης στα τυφέκια τύπου AK-47, πάμε να δούμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάποια από αυτά. Ο καλύτερος τρόπος να το δείξουμε είναι το παρακάτω διάγραμμα από μία προβληματική σκανδάλη. Όπως βλέπετε εδώ ο συνδετήρας (disconnector) δεν έχει καλή κατασκευή και έχει λίγο τζόγο που οδηγεί σε αυτό το «κλώτσημα» της κάννης. Για την ακρίβεια, το μπροστινό κάτω μέρος του συνδετήρα βρίσκει στο κάτω μέρος του κορμού και οδηγεί σε αυτό το απότομο χτύπημα της προς τα εμπρός.

Πηγή: AR15.com

Εμείς θέλουμε ένα μηχανισμό σκανδάλης που να λειτουργεί όπως βλέπετε παρακάτω.

Πηγή: AR15.com

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, θα δούμε δύο συνδετήρες (disconnectors). Ο ένας δεν έχει πρόβλημα κλωτσήματος ενώ ο άλλος έχει. Όπως βλέπετε αυτός στα δεξιά έχει ένα μεγάλο κομμάτι από μέταλλο που βρίσκει στο κορμό όπως δείξαμε παραπάνω οδηγώντας σε αυτό το ενοχλητικό κλώτσημα.

Πηγή: Novarata.net (επεξεργασμένη)

Άρα το μόνο που χρειάζεται εάν δούμε ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα είναι είτε να αγοράσουμε ένα ποιοτικό συνδετήρα και να αντικαταστήσουμε τον ελαττωματικό, ή να τον επισκευάσουμε μόνοι μας. Με απλά λόγια αφαιρούμε το περισσευούμενο υλικό και το γυαλίζουμε ώστε να έχει ομαλή ροή. Το υλικό που βρίσκεται ανάμεσα στη κόκκινη και μπλε γραμμή πρέπει να αφαιρεθεί.

Πηγή: Novarata.net

Εάν συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα κλωτσήματος της σκανδάλης μπορούμε να να κόψουμε λίγο παραπάνω από το σημείο που βλέπετε στη μπλε γραμμή στη συνέχεια και να δοκιμάσουμε ξανά.

Πηγή: Novarata.net

Το κλώτσημα της σκανδάλης είναι ένα πάρα πολύ ενοχλητικό ελάττωμα και δυστυχώς αρκετά τυφέκια της οικογενείας AK-47 το έχουν. Ειδικά τα φτηνότερα που έχουν λιγότερες δοκιμές και ελέγχους ποιότητας κατά τη κατασκευή τους. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο μας να σας βοήθησε να λύσετε αυτό το πρόβλημα εάν το αντιμετωπίζεται σε κάποιο από τα όπλα σας.

Source link