ΕΥΠ: Διαρροή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (2010)

0
70

Πριν από λίγα χρόνια, στη γνωστή ιστοσελίδα διαρροών WikiLeaks δημοσιεύτηκαν χιλιάδες επικοινωνίες από το Αμερικανικό διπλωματικό σώμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και η διαρροή που είχατε διαβάσει στο άρθρο μας «ΕΥΠ: Αναδιοργάνωση Υπηρεσίας (2010)». Σε αυτή την αναφορά, πέρα του ότι θα δούμε ακόμα μία συνομιλία του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κύριου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα διαβάσετε και μόνοι σας πως κατά λέξη είπε στον Αμερικανό πρόξενο «Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα», το ότι η αστυνομία γνωρίζει τα στοιχεία σχεδόν όλων των εγχώριων τρομοκρατών αλλά δε μπορεί να τους συλλάβει, καθώς και αρκετές ακόμα αποκαλυπτικές δηλώσεις. Είναι μία διαρροή με αρκετό ενδιαφέρον από κάθε πλευρά που δυστυχώς δεν έλαβε ποτέ ιδιαίτερη δημοσιότητα στα ΜΜΕ.

Πηγή: HawksHellas.com
Πηγή: HawksHellas.com

Η διαρροή ήταν από επικοινωνία της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (αποστολέας) προς τρεις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Πρώτον τη CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών), δεύτερον την European Political Collective (Ομαδική Ευρωπαϊκή Πολιτική) και τέλος, Secretary of State (Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ). Ο τίτλος που έδωσε ο Αμερικανός πρόξενος κύριος Ντάνιελ Β. Σπέκχαρντ στην αναφορά του ήταν «CITIZEN PROTECTION MINISTER UPBEAT ON REORGANIZATION, COOPERATION» (Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αισιόδοξος για την Αναδιοργάνωση, Συνεργασία) και είχε σταλεί τη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου του 2010 στις 15:33 ώρα Ελλάδος. Μπορείτε να μελετήσετε την επικοινωνία όπως αυτή διέρρευσε από την ιστοσελίδα WikiLeaks ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Παρακάτω ακολουθεί το περιεχόμενο της επικοινωνίας σε Ελληνική απόδοση για να είναι καλύτερα κατανοητό σε όλους τους αναγνώστες μας.

Πηγή: BBC.co.uk
Πηγή: BBC.co.uk


1. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης διάρκειας 45 λεπτών στις 22 Ιανουαρίου ο Έλληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδης έδωσε στον πρέσβη μία αναφορά της κατάστασης για το φιλόδοξο σχέδιο του να αναδιοργανώσει και ενεργοποιήσει όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας πολιτών της Ελλάδας. Η Ελληνική Ακτοφυλακή θα μετονομαστεί και αναδιοργανωθεί ως τον Απρίλιο σύμφωνα με το μοντέλο της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για να συγκεντρωθεί στα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια λιμένων. Η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα αλλάξει ολοκληρωτικά μέσω νομοσχεδίου που προετοιμάζεται. Μέσα στην Ελληνική Εθνική Αστυνομία μία νέα υπηρεσία θα δημιουργηθεί και θα απασχολήσει περίπου 100 νέες προσλήψεις για εργασία στο κυβερνοέγκλημα και οργανωμένο έγκλημα. Η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες των περισσοτέρων μελών των Ελληνικών εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά δεν έχει στοιχεία για να τους συλλάβει και να τους καταδικάσει. Ο Χρυσοχοΐδης αγκάλιασε τη πρόταση του πρέσβη για δημιουργία μίας τοπικής ομάδας εργασίας για αντιτρομοκρατία ανάμεσα στη πρεσβεία και το υπουργείο και εξέφρασε την ικανοποίηση του για εκπαίδευση από τη πλευρά των ΗΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου κατά την αναδιοργάνωση. ΤΕΛΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ.

2. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ) Στις 22 Ιανουαρίου ο Πρέσβης Σπέκχαρντ συναντήθηκε για 45 λεπτά με τον Έλληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αυτή ήταν η τρίτη συνάντηση από μία σειρά συναντήσεων του πρέσβη για να μάθει από ηγετικά στελέχη της Ελλάδας για την εν εξελίξει αναδιοργάνωση της Ελληνικής ασφάλειας, υπηρεσιών πληροφοριών, και υπηρεσιών επιβολής του νόμου υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΠ), το οποίο κατασκευάστηκε μετά την εκλογή του κέντρο-αριστερού Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) στη κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009. Αυτή η συνάντηση είχε στόχο την απόκτηση μίας αναφοράς κατάστασης για το φιλόδοξο σχέδιο που ο Χρυσοχοΐδης συζήτησε με τον πρέσβη σε προηγούμενη συνάντηση τους στις 12 Νοεμβρίου του 2009 (Παραπομπή Α). Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Χρυσοχοΐδη στα Κεντρικά του ΥΠΠ. Ο πρέσβης συνοδεύονταν από τον αναπληρωτή επικεφαλή της αποστολής, τον αρχηγό πληροφοριών της περιοχής, το διεθνές τμήμα του FBI (LEGATT), και τον αρχηγό Μετανάστευσης και Επιβολής Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ, ενώ ο Χρυσοχοΐδης δε συνοδεύονταν.

3. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ) Ο Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε τη συνάντηση σημειώνοντας ότι μόλις είχε επιστρέψει από το Τολέδο της Ισπανίας, όπου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας στις 21 Ιανουαρίου. Είπε ότι τα δύο βασικά ζητήματα που απεκόμισε από τη συνάντηση ήταν οι προκλήσεις των χωρών της ΕΕ στον εσωτερικό συντονισμό αρχών και διαμοιρασμό πληροφοριών και η αποτελεσματική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για αντιτρομοκρατικές πρωτοβουλίες. Τόνισε ότι ήταν μάταιο για κάθε χώρα να κάνει μαζική συλλογή πληροφοριών και κατασκοπεία και όχι να μοιράζεται αυτό το σώμα δεδομένων για αποτελέσματα.

4. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ) Ο πρέσβης είπε ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες είχε συναντήσεις με τον διοικητή της Ελληνικής Ακτοφυλακής (Παραπομπή Β) και τον αρχηγό της Εθνικής Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) (Παραπομπή Γ) και σημείωσε τη συγκέντρωση τους στη δημιουργία ατμόσφαιρας διυπηρεσιακής συνεργασίας. Ρώτησε τον Χρυσοχοΐδη για ενημέρωση σχετικά με τη πρόοδο της αναδιοργάνωσης υπό το ΥΠΠ και πόσο επιτυχώς οι υπηρεσίες συνεργάζονταν μέσα στο ΥΠΠ. Ο πρέσβης πληροφόρησε τον Χρυσοχοΐδη ότι πρότεινε στην Αρχηγό της ΕΛΑΣ Οικονόμου τη δημιουργία μίας τοπικής ομάδας εργασίας ανάμεσα σε ΥΠΠ και Πρεσβείας των ΗΠΑ για αντιτρομοκρατία, ώστε η πλευρά των ΗΠΑ να μπορέσει καλύτερα να ενισχύσει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελληνικής πλευράς.

5. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ) Σχετικά με την Ελληνική Ακτοφυλακή (ΕΛ/ΑΚΤ), ο Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο στόχος ήταν να οργανώσει τις λειτουργίες της γύρω από τις φυσικές αποστολές της, ήτοι προστασία των θαλάσσιων συνόρων και λιμένων της Ελλάδας. Το τέλος του Ιανουαρίου θα προτείνει ένα προϋπολογισμό στη βουλή για τη δημιουργία μίας νέας Ακτοφυλακής, της οποίας ο νέος ρόλος θα αντικατοπτρίζεται στο νέο της όνομα. Σήμερα το όνομα της στα Ελληνικά σημαίνει Λιμενικό Σώμα, αλλά γι’αυτό το όνομα της εφεξής στα Ελληνικά θα σημαίνει πραγματικά Ακτοφυλακή. Θα βασιστεί πολύ στενά στο μοντέλο της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και θα προσανατολιστεί στη μάχη κατά του εγκλήματος και προστασία του θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Ο Χρυσοχοΐδης προέβλεψε ότι η νέα Ακτοφυλακή θα είναι σε λειτουργία μέχρι τον Απρίλιο.

6. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο Χρυσοχοΐδης κατέκρινε έντονα τη κατάσταση της ΕΥΠ, της υπηρεσίας εγχώριας ασφαλείας και πληροφοριών της Ελλάδας. Είπε ωμά, «Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα». Δεν υπηρετεί την αποστολή της για τη προστασία της Ελλάδας και στη πραγματικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των πολλών αδυναμιών, μία εκ των οποίων ο συνδικαλισμός της δύναμης της. Ως αποτέλεσμα, ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε, έχει πρόθεση να «γκρεμίσει και να ξανακτίσει» την ΕΥΠ μέσω ενός νομοσχεδίου που είναι στη διαδικασία της προετοιμασίας.

7. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ) Αναφορικά με την ΕΛΑΣ, ανέφερε ξανά τις πολλές δημόσιες δηλώσεις του ότι η η δύναμη της Ελληνικής αστυνομίας δεν είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στη κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, την αναδομεί και προσπαθεί ναι ενσταλάξει μία νέα συμπεριφορά προς το καθήκον. Μέρος αυτών των κατευθύνσεων περιλαμβάνει και τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας για καταπολέμηση κυβερνοεγκλήματος, οργανωμένου εγκλήματος, κτλ. Οι διαθέσιμες θέσεις ήδη έχουν δημοσιευτεί και είναι 100 νέες θέσεις για οικονομολόγους, ειδικούς υπολογιστών, κτλ., οι οποίοι θα φέρουν νέες, σύγχρονες ικανότητες στην ΕΛΑΣ. Αυτές οι 100 νέες προσλήψεις θα ενωθούν με άλλους αξιωματικούς και θα βρίσκονταν σε ένα νέο κτίριο, ώστε μία φρέσκια σύγχρονη υπηρεσία να μπορεί να κτιστεί. Ο Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι το σχέδιο του θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η δουλειά το Μάρτιο.

8. (ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΑΛΛΑ ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ) Ο Χρυσοχοΐδης είπε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, που τώρα υπάγεται στο ΥΠΠ, είχε καλή συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά ήταν ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις για αύξηση της συνεργασίας και εκπαίδευσης.

9. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Σχετικά με την εγχώρια τρομοκρατία, ο Χρυσοχοΐδης είπε ότι η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των σημερινών αναρχο-τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία για συλλήψεις και φυλάκιση τους. Παρέπεμψε σε ένα πρόσφατο παράδειγμα μίας βομβιστικής επίθεσης στη Λεωφόρο Συγγρού, λέγοντας ότι η αστυνομία γνωρίζει ποιοι το έκαναν αλλά δεν έχει ακράδαντα στοιχεία εναντίον τους. Είπε ότι η μέγιστη πρόκληση για την αστυνομία είναι η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τη δίωξη των τρομοκρατών. Επανέλαβε παλαιότερους ισχυρισμούς (Παραπομπή Γ) ότι υπάρχουν σύνδεσμοι ανάμεσα σε κάποιες εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Ο Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εάν οι νέες αναζωογονημένες αντιτρομοκρατικές ομάδες στην ΕΥΠ και ΕΛΑΣ έκαναν καλά τη δουλειά τους, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις τεχνικής συλλογής πληροφοριών, θα πετύχαιναν στο κλείσιμο όλων των βασικών τρομοκρατικών ομάδων μέσα στο πρώτο μισό του 2010.

10. (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΕΘΝΗ) Ο Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη πλήρη υποστήριξη στη πρόταση του πρέσβη για μία τοπική αντιτρομοκρατική ομάδα εργασίας αποτελούμενη από την ΕΛΑΣ, ΕΥΠ, και Ακτοφυλακή από την Ελληνική πλευρά και FBI, DEA-ICE, και RAS από την Αμερικάνικη πλευρά. Είπε ότι θα καλέσει τη πρεσβεία στο άμεσο μέλλον για να ξεκινήσει την ιδέα. Δήλωσε έντονα ότι ήθελε εξαιρετική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι το ΥΠΠ δεν ήθελε να έχει οποιαδήποτε μυστικά από την Αμερικανική πλευρά σε ότι αφορά τη συνεργασία κατά των τρομοκρατών. Καλωσόρισε την εκπαίδευση σε όλες της υπηρεσίες του ΥΠΠ καθώς όλες πέρασαν από θεμελιώδη μεταρρύθμιση.

11. (ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΑΛΛΑ ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ) Ο Χρυσοχοΐδης μόλις είχε αρχίσει να απαντάει στο ερώτημα του πρέσβη για την Ελληνική προσπάθεια ενάντια στην εμπορία ανθρώπων, ειδικά εργασία ανηλίκων και βιομηχανία του έρωτα, όταν έλαβε μία κλήση που τον καλούσε στο γραφείο του πρωθυπουργού. Καθώς ετοιμάζονταν να φύγει, είπε ότι η Ελλάδα έκανε ενεργά βήματα για αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με τη λαθρομετανάστευση, συμπεριλαμβανομένου του περάσματος ενός νόμου περί ιθαγένειας που θα προσφέρει νομιμότητα σε πολλούς μετανάστες. Επιπρόσθετα, οι Ελληνικές αρχές προσπαθούσαν να μειώσουν τη ζήτηση στα δίκτυα διακινητών με το κλείσιμο των σημείων εξόδου προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Η Ελλάδα ήθελε επίσης να τραβήξει μία γραμμή στο ανατολικό Αιγαίο, αλλά χρειάζεται την υποστήριξη της Τουρκίας.

Σπέκχαρντ


Source link