Η Αεροπορία της Ρουμανίας θέλει να εκσυγχρονίσει δέκα εκπαιδευτικά IAR-99

0
30

Μοιραστείτε το άρθρο

Η ρουμανική Αεροπορία θέλει να εκσυγχρονίσει τα δέκα εναπομείναντα εκπαιδευτικά αεροσκάφη IAR-99 από τον αρχικό κατασκευαστή, την τοπική αεροναυπηγική εταιρεία Avioane Craiova.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας κάλεσε την εταιρεία να υποβάλει κατάλληλη προσφορά για να προχωρήσει η σύμβαση. Το δε υπουργείο Ανάπτυξης ελπίζει ότι η σύμβαση, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, θα υπογραφεί εντός ενός μηνός. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, τα IAR-99 θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν το διάστημα μεταξύ 2020 και 2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, τα IAR-99 θα αναβαθμιστούν στο πρότυπο SM για να εξασφαλίσουν την «προκεχωρημένη εκπαίδευση πιλότων». Αυτό θα γίνει για το στόλο των δώδεκα υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και μελλοντικών πέντε πρώην Πορτογαλικών F-16A/B, που η ρουμανική Αεροπορία παρήγγειλε πρόσφατα.

Εκτός από την προκεχωρημένη εκπαίδευση πιλότων, το πρότυπο SM θα μπορεί να διεξάγει αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης καθώς και να αναχαιτίζει εναέριους στόχους χαμηλής ταχύτητας.

Το IAR-99 πέταξε για πρώτη φορά το 1985 και η ρουμανική Αεροπορία παρέλαβε δώδεκα αεροσκάφη του τύπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Εκτότε δύο αεροσκάφη χάθηκαν σε ατυχήματα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Αεροπορία παρέλαβε άλλα έντεκα IAR-99 C Soim από τα οποία τρία έχουν χαθεί σε ατυχήματα. Συνολικά, το FAR διαθέτει σήμερα δεκαοχτώ IAR-99.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com