Η Αυστραλία δεν θα αποζημιωθεί για το καμμένο (κυριολεκτικά) EF-18G της Red Flag πέρυσι

0
46

Μοιραστείτε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποζημιώσουν την Αυστραλία για ένα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου Boeing EA-18G Growler, που έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια της άσκησης Red Flag το 2018 όταν έχασε ισχύ στον ένα από τους δυο κινητήρες του.

Περιστατικό με αυστραλιανό EF-18G Growler στην Red Flag 18-1

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αυστραλό αντιπτέραρχο Γκρεγκ Χόφμαν κατά τη διάρκεια ακρόασης επιτροπής άμυνας της γερουσίας της Αυστραλίας, στις 29 Νοεμβρίου: «Το Αμερικανικό Ναυτικό μας ενημέρωσε επίσημα ότι, δυστυχώς, δεν μπορούμε να λάβουμε αποζημίωση. Όταν χάσαμε το αεροσκάφος, δε γνωρίζαμε τις λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας με βάση την οποία έγινε η προμήθεια.»

Από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας της χώρας Λίντα Ρέινολντς ανέφερε ότι η συμφωνία για την προμήθεια των εν λόγω αεροσκαφών υπεγράφη το 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού – στην οποία ηγείτο από το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα- και ότι εκείνο το κόμμα όφειλε να πάρει την ευθύνη για τους «όρους και τις προϋποθέσεις του συμβολαίου».

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι σύμφωνα πάντα με τον Χόφμαν, ακόμη και το αμερικανικό Ναυτικό θα βρισκόταν σε ανάλογη θέση με την Αυστραλία, ούτε αυτό θα αποζημιώνονταν για την απώλεια εξοπλισμού από τον προμηθευτή: «Στην αεροπορική βιομηχανία υπάρχει μεγάλος βαθμός αυτασφάλισης. Έτσι ο ιδιοκτήτης φέρει την ευθύνη για τα αεροσκάφη του».

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι όπως προέκυψε από την εν λόγω ακρόαση, ούτε τα 72 F-35, αξίας 18 δις. δολαρίων Αυστραλίας θα παραδοθεί με κάποια εγγύηση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αυστραλίας διεθέτουν 12 εξειδικευμένα αεροσκάφη του τύπου που αγόρασαν πριν κάποια χρόνια για να πλαισιώσουν τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-18C/D Hornet και E/F Super Hornet που είχαν σε υπηρεσία ή είχαν παραγγείλει.

Το αεροσκάφος κηρύχθηκε οριστική διαγραφή καθώς δεν άξιζε τον κόπο η επισκευή του, αφήνοντας πλέον την Αεροπορία της χώρας με μόνο 11 αεροσκάφη του τύπου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com