Η Βόρεια Κορέα στοχεύει τα F-35 της Νότιας με τις νέες πυραυλικές δοκιμές της

0
42

Μοιραστείτε το άρθρο

Συμφωνά με στρατιωτικούς αναλυτές η Βόρεια Κορέα δοκίμασε βαλλιστικούς πυραύλους και κατευθυνόμενες ρουκέτες που είναι ικανές να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές σε σημαντικές Νοτιοκορεάτικες και Αμερικανικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανόμενης και μιας αεροπορικής βάσης στον νότο που θα φιλοξενήσει τα stealth μαχητικά F-35.

Στις 31 Ιουλίου, η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε δύο κατευθυνόμενες ρουκέτες από την ανατολική ακτή της χώρας. Η δοκιμή έγινε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά από δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς με την κωδικοποίηση KN-23, που βασίζονται στον Ρωσικό SS-26 Iskander. Οι δοκιμές έγιναν κατά την διάρκεια του αδιεξόδου που έχει δημιουργεί γύρω από την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν στις 25 Ιουλίου προς την ανατολή, έφτασαν σε απόσταση 600 χιλιόμετρων, και σε ύψος 50 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τους Νοτιοκορεάτες. Οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στις 31 Ιουλίου έφτασαν σε απόσταση 250 χιλιομέτρων και σε ύψος 30. Τα κρατικά ειδησιογραφικά πρακτορεία της Βορείου Κορέας ανακοίνωσαν ότι οι νέοι αυτοί πύραυλοι επεκτείνουν την ικανότητα της χώρας να χτυπήσει τον νότο συμπεριλαμβανόμενων και αμερικάνικων βάσεων.

Σύμφωνα πάντα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA), ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong Un επέβλεπε την εκτόξευση των πυραύλων και φέρεται να δήλωσε ότι “το όπλο αυτό θα προκαλέσει αναπόφευκτη δυσφορία για τις δυνάμεις που θα καταστούν παχυλοί στόχοι του”.

Το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων της Νοτίου Κορέας κωδικοποίησε το βαλλιστικό όπλο σαν KN-23, και επιβεβαίωσε ότι το όπλο εκτελεί ελιγμό “pull up” μετά την φάση της βύθισης, δηλαδή αφού μπει σε βύθιση και κατά το τελευταίο σκέλος της πτήσης ο πύραυλος οριζοντιώνεται και πετά παράλληλα με το έδαφος προς τον στόχο. Στην τελική προσέγγιση ο πύραυλος εκτελεί ελιγμό 90 μοιρών προς τον στόχο, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει την αναχαίτιση.

Τον Μάιο έγιναν δυο δοκιμές του KN-23 με ένα από τους πυραύλους να φτάνει σε εμβέλεια τα 420 χιλιόμετρα. Συγκριτικά με τους Scud που είναι πύραυλοι υγρών προωθητικών ο KN-23 χρησιμοποιεί στερεό προωθητικό που κάνει την μεταφορά και την εκτόξευση πιο εύκολες. Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρθει από φορτηγά πλατφόρμες και μπορεί να μεταφέρει πυρηνική πολεμική κεφαλή βάρους μέχρι 500 κιλών.

Το σχέση έχει το F-35;

Αναλυτές πιστεύουν ότι οι νέοι πύραυλοι σχεδιάστηκαν ακριβώς για να στοχοποιήσουν τις βάσεις των F-35A που παραδίδονται στην αεροπορία της Νοτίου Κορέας. Η Βόρεια Κορέα αποκάλεσε τα μαχητικά αυτά πέμπτης γενιάς “εξαιρετικά επικίνδυνα”

Η Νότιος Κορέα το 2014 συμφώνησε να αγοράσει 40 F-35A. Μέχρι τώρα τέσσερα από τα μαχητικά έχουν παραδοθεί ενώ τα υπόλοιπα θα παραδοθούν σταδιακά μέχρι το 2021 ενώ σχεδιάζει να αγοράσει άλλα 20. Τα αεροσκάφη έχουν βάση το Cheongju 130 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ.

Οι θολές εικόνες που δημοσίευσαν τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειου Κορέας από τον εκτοξευτή του συστήματος δείχνουν ότι είναι πολύ μεγαλύτερου διαμετρήματος από 300 χιλ και μοιάζει πολύ στον κινεζικό WS-2 των 400 χιλ. Αν ο νέος πύραυλος έχει παθητικό σύστημα καθοδήγησης η εμβέλεια, ακρίβεια και ισχύς του πυραύλου θα έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ακόμη, ένας κατευθυνόμενος πύραυλος θα μπορούσε να αποφύγει την αεράμυνα σημαντικών αεροπορικών βάσεων, συμπεριλαμβανόμενης και της βάσης για τα F-35 στο μέσο της Νοτίου Κορέας.

Ο υπουργός εξωτερικών της Βορείου Κορέας δήλωσε ότι:  “Η Σεούλ αγόρασε τα αμερικανικά μαχητικά για να εξευμενίσει τις ΗΠΑ που είναι ο αφέντης της. Η Βόρειος Κορέα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναπτύξει και να δοκιμάσει ειδικά όπλα έτσι ώστε να καταστρέψει ολοσχερώς αυτά τα θανατηφόρα όπλα που η αγορά τους επιβλήθηκε στην Νότιο Κορέα.”

Κούρσα Εξοπλισμών

Ο Shin Jong-woo αναλυτής του Korea Defence and Security Forum δήλωσε ότι “Εάν οι βαλλιστικοί πύραυλοι ή οι κατευθυνόμενες ρουκέτες πετούν σε χαμηλό υψόμετρο, η ικανότητα αναχαίτισης μειώνεται σημαντικά και έτσι είναι αναγκαίο οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις να αυξήσουν την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική τους προστασία.

Όντως η χώρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει το σύστημα Korea Air and Missile Defence, που θα αποτελείται από συστοιχίες Patriot PAC-2 και PAC-3, πυραύλους SM-2 πάνω σε πλοία καθώς και εγχώριους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, επίσης επιφάνειας-αέρος.

Ο καθηγητής άμυνας του πανεπιστημίου, Kookmin της Σεούλ, Kim Yeon-hwan δήλωσε ότι: “Η Νότιος Κορέα διαθέτει συστοιχίες πυραύλων Patriot PAC-2, σε θέση να προστατέψουν στρατηγικές τοποθεσίες, άλλα δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τους νέους τύπους των βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων, σε περίπτωση αιφνιδιασμού. Για να αντιμετωπίσει τέτοιες απειλές ο στρατός πρέπει να αυξήσει την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική του ικανότητα.”

Η νότιος Κορέα έχει εγκαταστήσει οκτώ αντιαεροπορικά συστήματα Patriot PAC-2 τα οποία αγόρασε αναβαθμισμένα από την Γερμανία. Σχεδιάζει επίσης να αγοράσει το πιο νέο σύστημα Patriot PAC-3 ως το 2020.

Η Βόρεια Κορέα αυτή την στιγμη διαθέτει πάνω από 800 βαλλιστικούς πυραύλους ενώ διαθέτει πάνω από 100 εκτοξευτές. Εν τω μεταξύ το νέο Βορειοκορεατικό υποβρύχιο μπορεί να μεταφέρει τρεις βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα πάντα με το Νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com