Η Γερμανία συνεχίζει να ψάχνει αγοραστή για 33 EF-2000 Tranche 1, παράθυρο για ελληνικό ενδιαφέρον;

0
32

Eurofighter maintenance, QRA, pilot walkarounds at JG-74 Neuburg, Germany

Μοιραστείτε το άρθρο

Η Γερμανία πρόκειται να αντικαταστήσει τα μαχητικά EF-2000 Tranche 1 και η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση να τα διαθέσει στη διεθνή αγορά!

Όπως μεταδίδει το «Jane’s», η είδηση έγινε γνωστή κατά την ετήσια ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για τις δράσεις της Airbus Defence & Space στις 5 Νοεμβρίου. Μιλώντας σε αυτήν, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εταιρείας Kurt Rossner σημείωσε ότι η Airbus είναι κοντά στην υπογραφή του συμβολαίου για την κατασκευή νέων μαχητικών Eurofighter Tranche 3 για τη Luftwaffe, που θα έχουν ραντάρ AESA και βελτιωμένο λογισμικό. Αυτά τα αεροσκάφη, 7 διθέσια και 26 μονοθέσια με οψιόν για ακόμα 5 μονοθέσια, θα αντικαταστήσουν τα 33 Eurofighter Tranche 1.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Γερμανία επιλέγει το Eurofighter για να αντικαταστήσει 33 παλαιότερα Eurofighter Tranche 1! Πρώτη ήττα για το F-35;

Ως εδώ όλα καλά. Με βάση το δημοσίευμα, η Airbus προτείνει αυτά τα 33 μαχητικά να βγουν «στο σφυρί», να αγοραστούν δλδ. από άλλη χώρα. Αν και φαίνεται ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο θα δοκιμάσει κάτι τέτοιο… Ένας ιδανικός πελάτης για τα Tranche 1 θα μπορούσε να είναι η Ελβετία. Η Βέρνη ψάχνει νέο μαχητικό αεροσκάφος για να αντικαταστήσει τα F-5E/F Tiger II και F/A-18 Hornet και η Airbus της έχει προτείνει την απόκτηση ως και 40 EF-2000. Άλλά ο νικητής του ελβετικού προγράμματος θα αναδειχθεί όχι νωρίτερα από τα τέλη του 2020.

Θα μπορούσε να υπάρξει εκδήλωση ελληνικού ενδιαφέροντος; Με τις σημερινές συνθήκες, μοιάζει δύσκολο. Αν όμως η Τουρκία στραφεί στο Su-35, ίσως η εισαγωγή ενός δικινητήριου μαχητικού σε υπηρεσία θα μπορούσε να επανεξεταστεί. Για το θέμα είχαμε αναφερθεί σε άρθρο τον Μάρτιο με τίτλο «Think Out of The Box: Θα μας ενδιέφεραν τα 33 Eurofighter Typhoon Tranche 1 της Luftwaffe σαν αντικαταστάτες των F-4E (και των Mirage 2000);».

Think Out of The Box: Θα μας ενδιέφεραν τα 33 Eurofighter Typhoon Tranche 1 της Luftwaffe σαν αντικαταστάτες των F-4E (και των Mirage 2000);

Το EF-2000 παραμένει μια πολύ ισχυρή πλατφόρμα εναέριας υπεροχής, μπορεί να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο φάσμα όπλων του ελληνικού οπλοστασίου και να καταστεί «game changer» με τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor. Επιπλέον, η ύπαρξη πέντε χρηστών στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ποσότητας των «ελληνικών Eurofighter» στο μέλλον, ενώ η παρουσία αραβικών χωρών στο πρόγραμμα θα εξασφάλιζε τη βελτίωση των επιδόσεων του αεροσκάφους ως EF-2000 γενικότερα. Αν και όπως όλα δείχνουν, οι χειρισμοί της ΠΑ οδηγούν στην 5η γενιά μαχητικών.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com