Η Ελβετία ζητά πρόσβαση σε γαλλικό δορυφόρο. Μήπως μας ενδιαφέρει;

0
38

Μοιραστείτε το άρθρο

Κατά τη συνεδρίαση της 4ης Σεπτεμβρίου 2019, το ομοσπονδιακό συμβούλιο έδωσε εντολή στην υπηρεσία DDPS να διαπραγματευτεί με τη Γαλλία πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δορυφορικές εικόνες. Μια συμφωνία προς έγκριση αναμένεται τώρα να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο προς έγκριση.

Εκτοξεύθηκε ο γαλλικός κατασκοπευτικός δορυφόρος CSO-1, διάδοχος του Helios 2 (video)

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης, «Οι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης παίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη διαφύλαξη των συμφερόντων της πολιτικής ασφάλειας της Ελβετίας. Χωρίς δορυφορική ικανότητα, η Ελβετία βασίζεται σε εικόνες και δεδομένα από εμπορικούς προμηθευτές δορυφορικών εικόνων.

Η Γαλλία είναι ένας από τους ευρωπαίους ηγέτες στους δορυφόρους τηλεπισκόπησης και επίγειας παρατήρησης. Αναπτύσσει ένα νέο δορυφορικό σύστημα στρατιωτικής παρατήρησης, που ονομάζεται “Composante Spatiale Optique” (Οπτικό Διαστημικό Σύμπλεγμα), το οποίο πληροί πολύ υψηλές προδιαγραφές.

Ο πρώτος από τους τρεις δορυφόρους που σχεδιάστηκαν τέθηκε σε τροχιά στα τέλη του 2018. Το σύστημα και οι επίγειοι σταθμοί του θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικοί το 2022. Η Γαλλία προσφέρει σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτό το σύστημα.

Μέσω του συγκεκριμένου μοντέλου λειτουργίας, Ελβετία θα μπορούσε να αποκτήσει δορυφορικές εικόνες περιοχών ή αντικειμένων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επιθυμεί να αναλύσει. Σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, οι δορυφορικές εικόνες είναι ιδανικές για να επιβεβαιώσουν ή να ακυρώσουν μια ανάλυση καταστάσεων ή πραγμάτων, για παράδειγμα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελβετίας να παραμείνει ουδέτερη.

Αυτός ο τύπος οπτικής αναγνώρισης ενισχύει την ανεξαρτησία στις αποφάσεις πολιτικής ασφαλείας. Επιπλέον, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη αποστολών προαγωγής της ειρήνης και ανθρωπιστικής βοήθειας ή σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Μια πιθανή συνθήκη που θα υπογραφτεί με την Γαλλία θα πρέπει να λάβει υπόψη την αρχή της ουδετερότητας, πράγμα που συνεπάγεται ειδικότερα μια ρήτρα αναστολής που θα επιτρέπει την άμεση παύση χρήσης του συστήματος σε περίπτωση που κριθεί ότι υπονομεύεται η ουδετερότητα της Ελβετίας.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο εξέτασε εναλλακτικά και τη χρήση του Copernicus, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Παρατήρησης της Γης. Παρόλο που το πρόγραμμα αυτό παρέχει υπηρεσίες σχετικές με την ασφάλεια, επικεντρώνεται στα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως παρακολούθηση δασικών εκτάσεων.

Ο Copernicus προσφέρει φωτογραφίες διακριτικής ανάλυσης 40cm

Αντίθετα, το σύστημα CSO είναι ένα σύστημα που αναπτύχθηκε εξ αρχής για σκοπούς συλλογής πληροφοριών και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δορυφορική απεικόνιση πληροφοριών θα καλύπτεται πολύ καλύτερα από αυτό το σύστημα.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com