Η Ιταλία θέλει νέο ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ, εξετάζει το πρόγραμμα της PESCO (που συμμετέχει η Ελλάδα)

0
39

Μοιραστείτε το άρθρο

Είναι επίσημο. Ο Ιταλικός Στρατός μελετά να αποκτήσει ένα νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), με το οποίο θα αντικαταστήσει το Dardo.

Σύμφωνα με το «Rivista Italiana Difesa», υπηρεσιακή έκθεση τοποθετεί το πρόγραμμα του νέου ΤΟΜΑ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Νέο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης» (Nuovo Veicolo Corazzato da Combattimento – VCC) και στοχεύει στην ανάπτυξη και την παραγωγή ενός νέου ερπυστριοφόρου οχήματος μάχης, που θα οδηγήσει στην απόσυρση του Dardo.

Ο Ιταλικός Στρατός έχει 200 Dardo και είναι ο μοναδικός χρήστης του τύπου παγκοσμίως. Το όχημα αναπτύχθηκε εγχώρια για τη σταδιακή αντικατάσταση των τεθωρακισμένων οχημάτων M113 και είναι εξοπλισμένο με κύριο πυροβόλο Oerlikon KBA των 25mm. Το Dardo έχει μεταφορική ικανότητα 6 στρατιωτών.

Το μελλοντικό ιταλικό ΤΟΜΑ πρέπει να είναι υπέρτερο του Dardo σε όλους τους τομείς. Ο Ιταλικός Στρατός μελετά διάφορες επιλογές, μία από τις οποίες είναι η ανάπτυξη του νέου ΤΟΜΑ σε συνεργασία με άλλες χώρες. Άλλωστε η Ιταλία εκτελεί χρέη συντονιστή σε σχετικό πρόγραμμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), στο οποίο παίρνουν ακόμα μέρος η Ελλάδα και η Σλοβακία.

Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Armoured Infantry Fighting Vehicle / Amphibious Assault Vehicle / Light Armoured Vehicle» και έχει σκοπό την ανάπτυξη και κατασκευή πρωτότυπου ευρωπαϊκού τεθωρακισμένου οχήματος μάχης / αμφίβιου τεθωρακισμένου / ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος. Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, το ευρωπαϊκό όχημα θα αποτελέσει πλατφόρμα μιας ολόκληρης οικογένειας τεθωρακισμένων, που θα καλύψουν επιχειρησιακές απαιτήσεις και θα ισχυροποιήσουν το στοχείο διαλειτουργικότητας ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς στρατούς. Δυστυχώς όμως στο πρόγραμμα της PESCO δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποια σημαντική εξέλιξη.

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com