Η Ιταλία θα επιλέξει Tomahawk ή SCALP Naval

0
18

Μοιραστείτε το άρθρο

Το ιταλικό υπουργείο Άμυνας έχει αποφασίσει να εκκινήσει τη διαδικασία απόκτησης ενός καινούργιου κατευθυνόμενου βλήματος, που θα μπορεί να εκτοξευτεί από πολεμικό πλοίο ή υποβρύχιο και θα είναι ικανό να καταστρέψει στόχους βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα.

Για το πρόγραμμα θεωρούνται υποψήφια το αμερικανικό Tomahawk και το γαλλικό MdCN (πιο γνωστό ως SCALP Naval), που έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο από 1.000km και έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με το «Rivista Italiana Difesa», προβάδισμα έχει το γαλλικό όπλο, κυρίως επειδή προσφέρει στον χρήστη μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας, σε σχέση πάντα με τον αμερικανικό Tomahawk.

Σύντομα υπογραφές για τα νέα ιταλικά υποβρύχια, στον πιθανό κατάλογο όπλων ο SCALP Naval

Ο MdCN είναι σήμερα σε υπηρεσία με το Γαλλικό Ναυτικό εξοπλίζοντας τις φρεγάτες FREMM MN και θα αποτελέσει μελλοντικά ένα από τα όπλα της νέας κλάσης γαλλικών υποβρυχίων Barracuda. Ο MdCN θα μπορούσε επίσης να φέρεται από τις πέντε γαλλικές φρεγάτες FDI, ενώ προσφέρεται στην Ελλάδα για τον εξοπλισμό των δικών της φρεγατών FDI/[email protected], αν οι προχωρημένες διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Γαλλίας καταλήξουν σε οριστική σύμβαση.

Το Ιταλικό Ναυτικό επιθυμεί το δικό του όπλο μακρού πλήγματος

Στην περίπτωση της Ιταλίας το νέο όπλο θα μπορούσε να συνδυαστεί με τον πύραυλο Storm Shadow, ο οποίος είναι η βρετανική έκδοση του SCALP-EG που φέρουν τα ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2. Επειδή όμως ο Storm Shadow μπορεί να αξιοποιηθεί αποκλειστικά από την Ιταλική Αεροπορία, το νέο κατευθυνόμενο βλήμα θα διασφαλίσει ότι το Ιταλικό Ναυτικό θα έχει το δικό του υποστρατηγικό όπλο, το οποίο αν χρειαστεί, θα μπορεί να εκτοξευθεί με απόλυτο αιφνιδιασμό από ένα υποβρύχιο κρυμμένο μέσα στη θάλασσα.

Η καινούργια μας «Πτήση» ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com