Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ: Θα αντιδράσουμε αν τοποθετήσετε πυραύλους στο “κατώφλι” μας

0
28

Μοιραστείτε το άρθρο

Η Κίνα απείλησε με αντίμετρα την Τρίτη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ασία ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησαν τους συμμάχους των ΗΠΑ για συνέπειες εάν επιτρέπουν τέτοια όπλα στην επικράτειά τους.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ δήλωσε το Σάββατο ότι τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης / ανάπτυξης τέτοιων πυραύλων στην περιοχή σύντομα, ενδεχομένως εντός των επομένων μηνών!

Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον έσπευσε να αποσυρθεί από τη Συνθήκη INF, που υπογράφτηκε το 1987 με την πρώην Σοβιετική Ένωση που απαγόρευε πυρηνικούς και συμβατικούς πυραύλους με εμβέλεια 500-5000 χλμ.

Η Κίνα υπόσχεται να μην χρησιμοποιήσει πότε πρώτη πυρηνικά όπλα

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι δεν συμμορφώθηκαν με τη συνθήκη, αλλά η αυτή απόσυρση, επιτρέπει στο Πεντάγωνο να αναπτύξει νέα όπλα για την αντιμετώπιση της Κίνας, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι μια ολοένα και πιο εξελιγμένη χερσαία πυραυλική δύναμη. Το Πεκίνο δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας και αρνήθηκε εξαρχής να συμμετάσχει.

Ο Φου Κονγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου εξοπλισμών στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε ότι το Πεκίνο “δεν θα παραμείνει αδρανές” και θα παρακολουθήσει τους πυραύλους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ασία.

“Εάν οι Η.Π.Α. αναπτύξουν πυραύλους σε αυτό το μέρος του κόσμου (την Ασία), στο κατώφλι της Κίνας, η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα”, δήλωσε ο Φου ενώπιον δημοσιογράφων. “Καλώ τους γείτονές μας να ασκήσουν σύνεση και να μην επιτρέψουν την τοποθέτηση πυραύλων μεσαίας εμβέλειας των ΗΠΑ στο έδαφός τους”, αναφέροντας ρητά την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, προειδοποιώντας ότι δεν θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας τους.

Ο Φου δεν διευκρίνισε πώς θα “ανταποδώσει” η Κίνα, αλλά δήλωσε ότι “όλα θα βρίσκονται στο τραπέζι” εάν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ προχωρήσουν με τους πυραύλους.

Επανέλαβε επίσης ότι η Κίνα δεν είχε κανένα συμφέρον να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε τριμερείς συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για να θέσουν νέους όρους σχετικά με τέτοια όπλα, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους πυραύλους της Κίνας δεν θα μπορούσαν να φτάσουν στην καρδιά των ΗΠΑ.

“Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο χάσμα μεταξύ των πυρηνικών οπλοστασίων της Κίνας, των Η.Π.Α. και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δεν νομίζω ότι είναι λογικό ή ακόμα και δίκαιο να περιμένει κάποιος από την Κίνα να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις μείωσης των όπλων σε αυτό το στάδιο”, δήλωσε ο Φου.

Κίνα: Αντιγραφές, κλοπές, πειρατεία. Αλλά και υπερδύναμη.

Ο Έσπερ και άλλοι αξιωματούχοι της διοίκησης Tραμπ έχουν κατηγορήσει την Κίνα για επιθετική συμπεριφορά που αποσταθεροποιεί την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Ο πόλεμος των “λέξεων” για την ανάπτυξη πυραύλων στην Ασία έχει προκαλέσει ανησυχίες για έναν αγώνα εξοπλισμών στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να δοκιμάσουν ένα βλήμα cruise βαλλόμενο από το έδαφος στις επόμενες εβδομάδες, ενώ το Πεντάγωνο θα επιδιώξει επίσης να δοκιμάσει ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς το Νοέμβριο.

Ωστόσο, η Κίνα – καθώς δεν έχει δεσμευτεί από τη συνθήκη – έχει ήδη αναπτύξει πυραύλους μέσου βεληνεκούς σε τεράστιους αριθμούς και έχει εγκαταστήσει στρατιωτικό εξοπλισμό σε τεχνητά νησιά που έχει δημιουργήσει στην (αμφισβητούμενη και πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα) Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας, με σταθερές αυξήσεις του προϋπολογισμού προχώρησε σε κατασκευή οπλοστασίου προηγμένων πυραύλων, πολλοί από τους οποίους έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύσουν αεροπλανοφόρα και βάσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της στρατιωτικής κυριαρχίας των ΗΠΑ στην περιοχή, προστατεύοντας τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η Κίνα σημειώνει επίσης γρήγορη πρόοδο στην ανάπτυξη των λεγόμενων πολυηχητικών (hypersonic) πυραύλων, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν με πολλαπλάσια την ταχύτητα του ήχου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορισμένες ικανότητες άμυνας κατά των εν λόγω πυραύλων, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Πενταγώνου, και προσπαθούν να αναπτύξουν νέα όπλα και στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com