Η κόντρα Καναδά – Σ. Αραβίας δημιούργησε ζημιά $1,5 δις στην General Dynamics

0
16

Μοιραστείτε το άρθρο

Η διπλωματική κόντρα μεταξύ Καναδά και Σαουδικής Αραβίας έχει στοιχίσει στον αμερικανικό όμιλο General Dynamics απώλειες περίπου $1,5 δις.

Όπως μεταδίδει το «Defense News», αξιωματούχοι της General Dynamics ανακοίνωσαν στις 23 Οκτωβρίου ότι η Σαουδική Αραβία χρωστά γύρω στο $1,5 δις για τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα LAV, που έχει αποκτήσει από τη θυγατρική εταιρεία General Dynamics Mission Systems-Canada, με έδρα τον Καναδά. Επιπλέον, το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε έως και $2,6 δις, αφού η παραγωγή των οχημάτων συνεχίζεται, αν και αυτά δεν παραδίδονται.

Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν παρά κάποιες αντιδράσεις στον Καναδά, υπογράφθηκε συμβόλαιο ύψους $11,3 δις για την παράδοση αδιευκρίνιστου αριθμού LAV στη Σαουδική Αραβία. Η τελευταία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Καναδά, πλην ΗΠΑ, σε όπλα και έχει αγοράσει περίπου 1.400 LAV τις προηγούμενες δύο δεκαετίες.

Χαρακτηριστικά, το Ριάντ εισήγαγε το 2018 καναδικά οπλικά συστήματα αξίας $1,3 δις. Ωστόσο, το 2018 δηλώσεις Καναδών αξιωματούχων υπέρ ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα οδήγησαν τη Σαουδική Αραβία να διώξει τον Καναδό πρέσβη, να αναστείλει τις συναλλαγές με καναδικές εταιρείες και να ανακαλέσει τους Σαουδάραβες φοιτητές από τα πανεπιστήμια του Καναδά.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η Σαουδική Αραβία δεν οφείλει χρήματα στην General Dynamics, αλλά στην Canadian Commercial Corporation (CCC), που δρα ως ενδιάμεσος. Με τη σειρά της, ωστόσο, η CCC δεν μπορεί να εξοφλήσει την General Dynamics, αφού η Σαουδική Αραβία δεν τις μεταβιβάζει τα χρήματα. Στο τέλος της ημέρας μπορεί να κινδυνέψουν οι θέσεις εργασίας της General Dynamics Mission Systems-Canada, αν η κρίση Καναδά-Σαουδικής Αραβίας δεν αποκλιμακωθεί.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com